SAKİNE ÖZ MADDE MADDE ÇİFTÇİNİN NASIL PERİŞAN EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, “AKP, Çiftçinin Sorununda İpe Un Seriyor” dedi, inanılmaz bir skandalı belgeledi: “Manisa Çiftçisi Nasıl Perişan Ediliyor, Açıklıyorum!” dedi.

EKONOMİ 30.07.2013, 00:44 30.07.2013, 00:46
SAKİNE ÖZ MADDE MADDE ÇİFTÇİNİN NASIL PERİŞAN EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

 CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, 8-15 Mayıs tarihleri arasında Manisa’nın birçok ilçe ve köyünde etkili olan dolu ve sel felaketinin ardından yürütülen zarar tespit çalışmalarında skandal boyutunda hatalar yapıldığını belgelerle ortaya koydu, çiftçiye verilen hiçbir sözün tutulmadığı gibi, oluşan zararların da oldukça düşük oranlarda gösterilmek suretiyle devlet yardımlarının kısılmaya çalışıldığını savundu.

Bakan Mehdi EKER’in soru önergesine verdiği yanıtları, İl, İlçe Tarım Müdürlükleri ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün resmi evraklarıyla birlikte değerlendiren Manisa Milletvekili Sakine Öz, yapılan hesaplama hatalarını ve verilen boş vaatleri tek tek açıkladı.

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ’ün açıklaması şöyle:

AKP İPE UN SERİYOR 

“8-15 Mayıs tarihleri arasında, Manisa ilimizin birçok ilçe ve köyünde yaşanan dolu ve sel afeti, en az 2 yıllık ürün kaybına, birikmiş borçlara yol açtı. Ürününü çamura terk eden çiftçimiz, borca teslim oldu. Israrlarımız sonucunda bazı köylere gelen Bakan Mehdi EKER, köylülerimizin mağdur edilmeyeceği yönünde açıklamalar yapsa da, ne AKP Milletvekillerinden, ne de Bakan’dan bugüne dek bir adım gelmedi.

Bu adımlar atılmadığı gibi, İlçe Tarım Müdürlüklerinin zarar tespit rakamlarına baktığımızda, gerek İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün, gerekse İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin ellerinde inanılmaz derecede çelişkili zarar oranları görmekteyiz.”

HATALAR ZİNCİRİ

“İlk günlerde zarar tespitleri yapan İlçe Tarım Müdürlükleri, köylerimizde arazilere gittiler, her üreticinin kendi ekilebilir arazisi ile zarar gören ürününü dekar bazında oranlayarak gerçeğe en yakın mağduriyeti ortaya koymaya çalıştılar. Bu oranlar, birçok köyümüzde yüzde 70’leri geçiyordu. Biz de yerinde yaptığımız tespitlerde bu mağduriyete tanıklık ettik. TARSİM sigortalılık oranı da, maddi sıkıntılar nedeniyle yüzde 15-25 aralığındaydı. Dolayısıyla, üreticimiz, devletin afet kapsamında bir desteği olmazsa, hiçbir surette belini doğrultamayacak bir felaketle karşılaşmıştı. Kanun teklifimizle sorunu Ankara’ya taşıdık, çözüm önerilerimizi sıraladık. Borçların ertelenmesinden zararların karşılanmasına, elektrik borçlarında faizsiz erteleme talebine kadar birçok noktada çalışma yürüttük. Gelin görün ki, AKP sıraları ve bakanlık duyarsızlığını sürdürdü. Halen Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak kararları bekliyoruz.

“İlçe Tarım Müdürlüklerinin hesaplamaları İl Tarım ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne ilk 2 hafta içinde resmi yazıyla yollandı. Buradaki oranlar elimizde... İlk aşamada birçok köyümüzün, yüzde 45-70 aralığında değişen oranlarda zarar kapsamında olduğu tespit edilmiş.

Özellikle Alaşehir’in Baklacı, Narlıdere, Sobran, Kemaliye, Toygar, Subaşı köyleri ile Sarıgöl’ün Güneydamları, Bağlıca, Baharlar, Bahadırlar, Sığırtmaçlı, Dadağlı, Doğuşlar, Çanakçı, Tırazlar köyleri; Ahmetli’nin Gökkaya beldesinde, Alahıdır’ın üzüm bağlarında; Salihli’nin Köseali ve Mersindere köylerinde; Kula’nın Ortaköy, Yurtbaşı, Sarnıç, Dereköy, Bebekli köylerinde ciddi oranda zarar olduğunu çok net olarak biliyoruz.

Bakan EKER’in yolu da bu köylerden bazılarına denk düştü, Subaşı başta olmak üzere, yaşanan afeti kendi gözleriyle gördü.”

ÇİFTÇİYLE DALGA GEÇİLDİ

“Yüzde 45-70 aralığında tespit edilen ilk zararlardan sonra, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden yeni bir yazı gelmiş ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin “Afetlerin Genel Hayata Etkililiğine İlişkin Temel Kurallar” adlı yönetmelikte belirtilen hesaplama yöntemine göre zarar tespitlerini güncellemesi istenmiştir. Bu hesaba göre; köy ve beldedeki toplam ekili alan, zarar gören alana bölünmüş ve ‘tarımsal zarar tespit formu’ doldurulmuştur. Kısacası, her köy tek bir mülk sayılmış, üreticinin kendi arazisi içinde tek tek ne kadar zarara uğradığı yönetmelik gereği hesaba katılmamıştır. Yüzde 45-70 aralığındaki ilk zarar tespitlerinin büyük bölümü, sonradan yüzde 20-25 oranına düşürülmüştür. Sonuçta, yönetmelik gereği, üreticilerimizin zarar oranı 1/3’ten az ise, üreticimiz zarara uğramış olarak değerlendirilmemiştir.

Bizim de yerinde incelediğimiz gibi, bu yöntem ve yönetmelik, yaşanan afetin boyutlarını hiçbir şekilde ifade edemez, mağduriyeti gideremez. Birçok köylümüz, TARSİM sigortası yaptıramadığı için perişan olduğu yetmezmiş gibi, bu hesaplama yüzünden ileride hiçbir yardım alamayacak konuma itilmiştir. Kısacası hükümet ve AKP milletvekilleri Manisa’da çiftçiyle dalga geçmiş, boş yere vaat vermiş, ancak yüzleri tutmadığı için şimdi köylümüzün karşısına çıkamamıştır.”

BOŞ VAATLER

“Gerek muhtarlar ve köylülerimizle görüşmelerimizde, gerekse yerinde yürüttüğümüz tespitlerde, yapılan hasar tespitlerinin son derece gelişigüzel gerçekleştirildiğini görüyoruz. İlçe Tarım Müdürlükleri ile İl Afet’in arasındaki hesaplama sorununu bir kenara bırakın, bağ ve tarlalardaki ölçümler de hasarın boyutunu anlatmaktan çok uzaktır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, afetin 3. haftasında köyleri gezen bazı AKP Milletvekilleri, çiftçimize içi boş bir yeni vaatte bulunmuştur...

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, mevzuatı gereği, kendisine ilk 2 haftada İlçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla yapılan zarar başvurularını dikkate almakta iken, AKP Milletvekilleri, bunu hiç bilmezden gelip köylümüze şunu söylemiştir:

‘Henüz zarar beyanında bulunmayanlar; biz o başvuru işini konuştuk, 1 hafta erteleme aldık, siz haftaya gidip İlçe Tarım’a başvurun, zararınız tespit edilsin.’

Halbuki bu erteleme vaadini İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kabul etmemiş, 3. haftada zarar tespiti için yapılan yığınla başvuru İl Afet’te işleme alınmamış, kabul görmemiş, köylümüzün zarar beyanı İlçe Tarım Müdürlüklerinin elinde kalmıştır.

3. hafta yapılan başvurular sonrasında ortaya çıkan toplam zarar alanı ile ilk 2 haftayı karşılaştırdığımızda, inanılmaz bir zarar oranı artışı doğduğunu belgelerden görüyoruz. Eğer 3. hafta başvuruları kabul görseydi, bu sayede bir nebze de olsa, zararın gerçek boyutlarını görmeye başlayabilirdik.

Çiftçiye ‘başvurunu aldık, zararın karşılanacak’ diyen AKP milletvekilleri, şimdi İl Afet ‘hayır, başvurunuzu reddediyoruz’ dediğinde, hangi yüzle köylünün karşısına çıkacak, yalanlarına nasıl devam edebilecek?

Yok, eğer köylünün bir kısmına bu erteleme yalanını kulaktan kulağa söylediyseler, köy kahvesinde sohbet sırasında öylesine anlatmışlarsa, böylesine önemli bir uzatma kararı için muhtarlıklara neden resmi bir bildirimde bulunamadılar, köylülerimiz arasında ‘benden-onlardan’ ayrımı mı yaratmak istediler? ‘Duyan duysun, paçasını kurtarsın, geri kalan başının çaresine baksın’ mı demeye çalıştılar? ‘Erteledik’, dedikleri başvuru süresi için İl Afet’e danışmak hiç mi akıllarına gelmedi?

Şimdi şu açıklamalarımız karşısında yürekleri yetiyorsa çıksınlar karşımıza ve ‘biz bu 1 hafta ertelemeyi köylüye söylemedik, birileri uydurmuş’ desinler, tartışalım..!”

AKP MİLLETVEKİLLERİ NE YAPACAK?

“Uyarılarımız, dediklerimiz bir bir çıkıyor, çözüm önerilerimizi dikkate almayan hükümet battıkça batıyor...

Ankara’dan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan Manisa’ya yazılar gelmeye başladı. Böylesine büyük bir afete uğrayan Manisamız’da Alaşehir’in Baklacı, Narlıdere, Sobran köyleri ile Sarıgöl’ün Tırazlar, Sığırtmaçlı, Çanakçı, Bağlıca, Doğuşlar ve Dadağlı Köyleri dışında hiçbir alanda tarım ürünlerinin 1/3’ünden fazlasının ‘zarar görmediği’ne karar verildi. Yani, dalga geçer gibi, sayılan bu yerler dışında ‘afetin genel hayatı etkilemediği’ne hükmedildi.

Oysa, Başbakanlık’ta bekletilen Haziran ayındaki ilk hasar tespit listesinde, Alaşehir’in Subaşı köyü en çok zarar gören alanlar arasında sayılıyordu. Bakan Mehdi EKER de bunun için Subaşı’na gelmiş ve incelemelerde bulunmuştu. Şimdi açıklanan listede Subaşı ‘afetten etkilenmemiş’ sayılıyor.

Bu ne yaman çelişki, kendisini yalanlamakta ustalaşmış bu hükümetin hiç mi doğru bir hareketini göremeyeceğiz..! Yandaşına gelince daha yasası Meclis’ten geçmeden uygulamaya başlayan, kişiye özel düzenlemeler yapan hükümet, Manisa’da çiftçinin bütün zarar ziyanı karşısında aylardır lafı dolandırıyor, ipe un seriyor. Gerçekle ilgisiz hesap hatalarıyla, keşmekeşi büyütüyor, çözümsüzlüğü derinleştiriyor.”

ÇİFTÇİYİ DEFTERDEN SİLDİLER

“İnanılmaz bir skandalla karşı karşıyayız; ilçe tarım müdürlükleri, kesin zarar oranları konusunda İl Tarım’ın neyi kabul edip Ankara’ya gönderdiğini bilmiyor. Kendilerine başvuran köylülere kesin bir yanıt veremiyor. İl Afet, hiç güvenilir olmayan, gerçek zararlarla örtüşmeyen oranlarla köy muhtarlıklara yazı gönderiyor. Tarım Bakanı’nı en çok zarar gören köye, Subaşı’na çağıran AKP milletvekilleri, şimdi Şubaşı’ndaki zararın ‘genel hayata etki’ etmeyecek derecede olduğunu Ankara’dan öğrenince şok geçiriyor...

O kadar vahim hatalar yapılıyor ki, aynı sel ya da dolunun vurduğu iki komşu köyden birisine yardım yapılırken, diğerine ‘zarar kapsamında değilsiniz, genel hayata etkisiz bir afettir’ yanıtı veriliyor. Köylünün yaşadığı mağduriyetle dalga geçen, afet yönetimi çökmüş, zarar oranları birbirini tutmayan, afetin boyutlarıyla hiçbir ilgisi olmayan tespitlerle köylüyü perişan eden hükümet, Manisa’da çiftçinin yüzüne nasıl bakacak, merak ediyorum...”

NE YAPMALI

“Yaşanan bu skandallardan sonra yapılması gerekenler bellidir:

Zarar tespitleri yeniden yapılmalı, çiftçimizin arazisi ve kaybı yeniden ölçüme tâbi tutulmalı, TARSİM’li-TARSİM’siz ayrımı bu afetin boyutları düşünülerek dikkate alınmamalı, tüm köylümüzün zararı yüzde 40 değil, yüzde 10 ve üzerindeki kayıplardan itibaren karşılanmalı, kamu bankalarına olan borçlar ertelenmeli ve elektrik borçları 2 yıl süreyle faizsiz ertelenip taksitlendirilmeli. Sulama elektriği borcu nedeniyle kapatılan elektrikler, anlaşma ve taksitlendirme yoluyla açılmalıdır. Çiftçimiz ancak bu yolla belini biraz olsun doğrultabilecektir.”

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14