banner359

ERKAN AKÇAY BÖLGE HASTANESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay bir türlü bitmeyen Manisa Bölge Hastanesi inşaatı ziyaret etti sert açıklamlarda bulundu

GÜNDEM 26.03.2014, 19:37 26.03.2014, 19:39
ERKAN AKÇAY BÖLGE HASTANESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay bir türlü bitmeyen Manisa Bölge Hastanesi inşaatı ziyaret etti sert açıklamlarda bulundu
Akçay şu açıklamalarda bulundu;

2004 yılında bir seçim vaadi olarak gündeme gelen Manisa Şehir Hastanesi için hükümet tarafından 2008 yılına kadar herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. 2008 yılında Manisa Şehir Hastanesini tekrar gündeme getirmemiz bu konuyu TBMM Genel Kurulu’nda ve Plan Bütçe Komisyonu’nda gündeme getirmemiz sonucunda hükümet bu projeye sahiplenmiştir. Hastane inşaatı için arazi tahsisi Manisa Belediyesi tarafından 2009 yılında gerçekleştirilmiştir. 23 Aralık 2010 tarihinde ise hastane inşaatı için yedi adet ön yeterlilik başvuru dosyası idareye teslim edilmiştir. Manisa Şehir Hastanesi inşaatının temeli, gündeme geldikten yaklaşık 9 yıl, arazi tahsisinden 4 yıl, ön yeterlilik başvuru dosyalarının tesliminden 3 yıl sonra ancak 1 Aralık 2013 tarihinde temeli atılmıştır. Ancak aradan geçen yaklaşık 116 günde bir çivi bile çakılmamıştır. Manisa Şehir Hastanesi konusunda Manisalı kandırılmakta ve soyulmaktadır. Manisa Şehir Hastanesinin ön fizibilite raporu hazırlanmış ancak fizibilite raporu hazırlanmamıştır. Ön fizibilite raporuna göre Manisa Şehir Hastanesinin yatırım maliyeti 123 milyon liradır. Hastaneyi yapan firmaya 25 yıl boyunca aylık 64 milyon lira ödenecektir. Manisa Şehir Hastanesinin projesi yoktur. İhaleyi alan firma projenin finansmanını temin edememiştir. Maliyeti belli değildir. İhaleyi alan firmanın yönetim kurulu başkanı (YDA Grup) 1 Aralık 2013 tarihindeki konuşmada hastanenin maliyetini 480 milyon lira olarak açıklarken Tayyip Erdoğan Manisa mitinginde 283 milyon lira olarak açıklamıştır. Bütün bu belirsizlikler nedeniyle Manisa Şehir Hastanesiyle ilgili 3 Aralık 2012 tarihli soru önergemize eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve 12 Aralık 2013 tarihli soru önergemize Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu cevap verememiştir.

Bilindiği gibi Manisa Şehir Hastanesi kamu özel sektör işbirliği modeli ile yapılmaktadır. Bu modele göre; mülkiyeti kamuya ait araziler üzerinde özel sektör hastane binalarını ve tesislerini inşa edecek ve bunları yönetecektir. Devlet de, proje için gereken araziyi girişimciye bedelsiz temin edecek, yapılan sözleşmeye göre tesislerin inşa edilmesi ve alınan hizmetler karşılığında özel girişimciye 30 yıla varan süreyle ve çok yüksek tutarlarda kira ödeyecektir. Hastaneler için yatırımcı firmalara en azından 25 yıl suresince bağımlı kalındığı için tıbbi cihaz alternatifleri, sarf malzemesi tercihi gibi konularda da inisiyatif Sağlık Bakanlığı’ndan çıkacak ve yabancı özel sektörün eline geçecektir.

Herkesin eşit biçimde kullanımına açık, devlet hastanesi olarak çalışan, olabilecek en üst düzeyde hizmet verecek, en düşük maliyetle, hem hizmet alanların hem de hizmet verenlerin mutlu olabileceği bir ortam yaratılması gerekmektedir. Oysa Hükümet kamu özel sektör işbirliği modeliyle “5 yıldızlı otel konforunda hastaneler” için ihaleler yapılmaktadır. Mevcut devlet hastanelerinin de bu hastanelere taşınması planlanmaktadır. Bu “5 yıldızın” bedellerinden biri de mevcut hastanelerimizin AVM ve otel yapılmak üzere şirketlere verilerek elden çıkarılmasıdır. Üstelik yapılacak “şehir hastaneleri”ni ihaleyi alan şirket temsilcilerinin yönetmesi öngörülmektedir. Ancak yapılacak bu hastanelerin “5 yıldızının” bizlere maliyetinin ne olduğu açıklanmamaktadır.

123 milyon liralık Manisa Şehir Hastanesi 1 milyar 606 milyon liraya mal edilmiştir.

Klasik yöntemle ihale edilerek hastanelerin çok daha ucuza yapılması mümkün iken kamu özel işbirliği modeliyle hastanelerin çok daha yüksek meblağlara ihale etmesi şüphe doğurmaktadır. Klasik yöntemle ihale edilen 1.200 yataklı Erzurum Devlet Hastanesi 193 Milyon liraya mal olurken kamu özel sektör işbirliğiyle ihale edilen ve ön fizibilite raporuna göre sabit yatırım maliyeti 123 milyon lira olan 568 yataklı Manisa Şehir Hastanesi 1 milyar 606 milyon liraya mal olmuştur. Ön fizibilite raporuna göre Manisa Şehir Hastanesinin toplam maliyeti 123 milyon lira iken sadece yıllık bina kirası 64 milyon lira olarak belirlenmiştir. Yani 2 yıllık kira ile hastane bedeli karşılanacak, geri kalan 23 yıl için kira ödenmeye devam edecektir. Manisa Şehir Hastanesi ihalesini alan şirketten hizmet satın alınması nedeniyle bunların bedeli de ödenmeye devam edecektir. 25 yılda Manisa Şehir Hastanesi için 1 milyar 606 milyon lira kira ödenecektir. 123 milyon lira sabit yatırım maliyetini çıkartırsak Manisa Şehir Hastanesi için fazladan yapılan ödeme miktarı 1 milyar 483 milyon liradır. Bu kadar soygunu ancak azılı hırsızlar yapar.

Manisa Şehir Hastanesi Projesi, Manisa merkezdeki kamu hastanelerinin kapatılması şartıyla onaylanmıştır.

Kamu özel sektör işbirliği ile yapılan hastaneler Türkiye’deki yatak sayısını artırmamaktadır. Aksine mevcut yatak sayılarının azaltılması kaydıyla bu ihalelere izin verilmiştir. 27.08.2010 tarihli ve 2010/T-33 sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararında yer alan 7 hastaneden 5’inde yani; “Eskişehir, Bursa, Isparta, Manisa ve Yozgat illerindeki hastane projeleriyle ilgili olarak hazırlanan ön fizibilite raporlarında; kapatılması öngörülen hastanelerin kapatılması ve kapasitesinin azaltılması öngörülen hastanelerin kapasitelerinin azaltılması” kaydıyla bu projelere onay verilmiştir. Sağlık Bakanlığı yaptığı planlamanın esaslarını ve Manisa’da hangi hastaneleri kapatacağını açıklamasa da Manisa Şehir Hastanesinin fizibilite raporunda Manisa’daki bazı kamu hastanelerinin kapatılacağı yer almaktadır. Bu fizibilite raporu kapsamda; Manisa Devlet Hastanesi, Merkez Efendi Devlet Hastanesi (151 yataklı ana bina, 48 yataklı eski doğum ve çocuk bakımevi binası ve 75 yataklı Morris Şinasi Çocuk Hastalıları Hastanesi) ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin kapatılarak Manisa Şehir Hastanesine dahil edileceği ve bu hastanelerin arazilerinin Manisa Şehir Hastanesini yapan firmaya ücretsiz olarak verileceği söylenmektedir. Bu hastanelerin binalarının ise ne olacağı meçhuldür.

Manisa Şehir Hastanesini alan firmaya hangi hizmetler devredilecektir?

Yapılacak “şehir hastaneleri”ni ihaleyi alan şirket temsilcilerinin işletmesi öngörülmektedir. Sağlık Bakanlığının sözleşmelerinde uyguladığı kriterlere göre zorunlu hizmet alanları olan ve P1 olarak adlandırılan zorunlu hizmet alanları ( bina ve arazi bakım hizmetleri, olağanüstü bakım onarım hizmetleri, bakım onarım hizmetleri, ortak hizmetler, yer bahçe bakım hizmetleri, diğer tıbbi destek hizmetleri ve P2 olarak adlandırılan opsiyonel hizmetler ( İlaçlama hizmetleri, Hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri, görüntüleme hizmetleri, laboratuar hizmetleri, çamaşır hizmetleri, yemek hizmetleri, rehabilitasyon hizmetleri, atık hizmetleri, sterilizasyon dezenfeksiyon hizmetleri, hasta yönlendirme ve refakat/resepsiyon/yardım masası/tanıtma hizmetleri, otopark hizmetleri, güvenlik hizmetleri, temizlik hizmetleri) özel sektörü verilmektedir. Bunlar arasında görüldüğü gibi tıbbi olanlar da vardır. Bunlar işletmecilik açısından kazançlı olan alanlardır.

Başta eczacılar olmak üzere Manisalı esnaf zarar görecektir.

Yüksek Planlama Kurulu Manisa Şehir Hastanesi projesine merkezdeki bazı kamu hastanelerinin kapanması, bazılarının da kapasitesinin azaltılması şartıyla izin vermiştir. Manisa merkezdeki kamu hastanelerinin kapanarak Manisa Şehir Hastanesine taşınması sonucu merkezde faaliyet gösteren 127 eczane bundan olumsuz etkilenecektir. Manisa Şehir Hastanesini ihaleyi alan firma işletecektir. İhaleyi alan firma Manisa Şehir Hastanesinin bahçesine kendisi eczane açacak, diğer eczanelere burada yer verilmeyecektir. Dolayısıyla merkezdeki şehir hastanelerinin kapanmasıyla zarar gören eczane sahipleri bir kez daha mağdur olacaktır. Manisa merkezdeki hastaneler bazı ihtiyaçlarını Manisalı esnaftan tedarik etmektedir. Ancak Manisa Şehir Hastanesi ihtiyaçlarını toptan olarak Manisa dışından üretici firmalardan alacağı için Manisalı esnafımız da mağdur olacaktır.

Manisa Şehir Hastanesinden herkes yararlanabilecek mi?

Başbakan Erdoğan, ‘ Cebine nüfus cüzdanını koyan herkes bu ülkede istediği hastaneye istediği zaman para ödemeden gidebilecek’ derken sağlık hizmetleri her geçen gün daha da paralı hale getirilmektedir. Nitekim 2008 yılında özel hastaneye giden vatandaştan SGK fiyatlarının yüzde 30’u kadar özel hastane ilave fark ücreti alınırken 2010 yılında bu oran yüzde 90’a, 21 Mayıs 2013 tarihinde yüzde 200’e çıkartılmıştır. İstanbul Avcılar’da özel hastane sahibi olan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu döneminde özel hastane ilave fark ücretlerinin yüzde yüz oranında artırılması da oldukça manidardır. Kamu özel ortaklığı modeliyle yapılan lüks hastaneler ister istemez aklımıza bu hastanelere herkes ücretsiz olarak gidebilecek mi sorusunu getirmektedir. Mevzuata göre Sosyal Güvenlik Kurumu, hangi hizmeti karşılayacağına kendisi karar vermektedir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73. Maddesine göre “kurumca belirlenmiş standartların üstündeki talepleri karşılayan otelcilik hizmetleri” hizmeti alanlarca karşılanacaktır. Bu kapsamda SGK’nın Manisa Şehir Hastanesinin “5 yıldızlı otel konforunu” karşılayıp karşılamayacağı tartışmalıdır.

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13