banner359

CENGİZ ERGÜN HÜSEYİN TANRIVERDİ MANİSA'NIN 30 YILINI YANDAŞ FİRMALARA VERME DERDİNDE

MANİSA Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi’nin Manisa Belediyesi’ni ve kendisini hedef alan sözlerine yönelik gazetecilere açıklamalarda bulundu.

SİYASET 12.01.2014, 15:56 12.01.2014, 16:09
CENGİZ ERGÜN HÜSEYİN TANRIVERDİ MANİSA'NIN 30 YILINI YANDAŞ FİRMALARA VERME DERDİNDE

 MANİSA Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi’nin Manisa Belediyesi’ni ve kendisini hedef alan sözlerine yönelik gazetecilere açıklamalarda bulundu.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya gelen Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, gazetecilerin AKP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi’nin Manisa Belediyesi’ni hedef alan sözlerine yönelik sorularını yanıtladı. Öncelikle Manisa Belediyesi’nin Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne yönelik uyguladığı prosedürleri anlatan Başkan Ergün, “Elbette çöp konusu Manisa’nın kanayan yarasıdır. Bu bugünün değil, görev sürem olan yaklaşık 5 yıllık sürenin değil, dünün de sorunu değildir.


 


Bu yaklaşık 35 yıllık bir problemdir. Bu sorunun çözümü noktasında büyük yatırım maliyeti söz konusu olduğu sebebiyle bugüne kadar bir yatırım hayata geçirilememiş. Bunların yanı sıra bakanlıklar nezdinde gerekli izinlerin alınması ve yatırım yapılacak yer konusundaki problemler aşılamadığı için 2005 yılından bu yana devam eden bir dava söz konusu. Hatırlarsanız 2012 yılının Mayıs ayında Belediye Meclisi’nden karar alarak, yeni çöp ayrıştırma ve katı atık bertaraf kompostlama sistemlerinin yapılmasıyla ilgili Uzunburun Mevkii’nde yer bulmuştuk. Bu yer 9 Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nin onayıyla katı atık bertaraf tesisinin yapılabileceği 1. derecede belirlemiş olduğu sahaydı. Biz de geçtiğimiz 1,5 yıllık süre içerisinde Maliye Bakanlığı’ndan, Emlak Genel Müdürlüğü’nden, Orman Su İşleri Müdürlüğü’nden ilgili alanın bize tahsisleriyle ve ÇED raporlarını alınmasıyla ilgili süreçleri yaşadık. En son Başbakanlık’tan bu yerin bize verilmesi yani tahsisiyle ilgili izinleri çıkarttık. Ondan sonra ön uygulama projeleri hazırlandık ve ilgili bakanlıklara teslim ettik. Bakanlıklardan ‘evet uygundur kesin uygulama projesini yapabilirsiniz’ şekliyle kararı geldi. Kesin uygulama projesinin yapımıyla ilgili ihale sürecine girdik. Bu prosedürlerin tamamlanması devam ederken, 873 bin metrekarelik alanı içeren Uzunburun Mevkii’nde 2,5 kilometrelik yolun açılmasını tamamladık. Çünkü mevcut alanda binaların yapılacağı yer altındaki zeminin statik hesapları için etüt sondaj çalışmaları yapılması gerekiyordu. Bunları da tamamladık. İlgili firmaya tüm verileri ileterek, sondaj çalışmaları teslim edildi. Ocak ayının 24’ünde ya da ayın sonuna kadar artık kesin uygulama projesinin bakanlığa teslim edilecek. Bakanlık onayının ardından bu işin açık ihalesi yapılacak. Elbette bu ihaleye 76 Milyon’un huzurunda bu işi yapabilecek yatırımcılar girebilecek” dedi.

İhalesiz İş Yapamazsınız

Manisa Belediyesi’nin Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne yönelik prosedürleri tamamlayarak yatırımı hayata geçirme noktasında olmasına rağmen, çöp konusunda bir takım açıklamaların kamuoyunu meşgul ettiğini belirten Başkan Ergün, “Sayın Hüseyin Tanrıverdi’nin basına yansıyan çöp konusundaki açıklamalarını gülerek karşıladım. Çünkü bu işe ne kadar vakıf olduğunu, ne kadar müdahil olduğunu ve prosedürlerin ne şekilde

yapıldığı konusunda kendisine bilgi verilmediğine şahit oldum. Kendisinin bu işi Ankara Mamak’ta bir firmanın yapacağına dair açıklamaları var. Öncelikle bu işi keyfi olarak yapamayacağınızı, kafanıza göre istediğiniz firmaya veremeyeceğinizi belirtmek istiyorum. Çünkü bir hukuk var, prosedür var, yasal yönetmelikler var. İhaleye çıkmadan bu işi kimin alacağını eğer açıklama noktası giderseniz bu ihaleye fesat karıştırmanın karşılığıdır. Önce bunun bilinmesi lazım” dedi.

Hesaplar Yandaş Hesaplarıdır

Yatırımların hayata geçmesi konusunda prosedürlerin işlemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Ergün, “Sonuçta ortada bir yatırım varsa ilgili bunların teknik şartnameleri belediyelerin ihale birimlerince hazırlanır ve açık ihaleye çıkarsınız. Ardından Türkiye’de ya da yurt dışında bu işi yapabilecek olan firmalar, ihale kurumunun medya ve basın yoluyla yapmış olduğu duyurusunun ardından işi sonuçlandırırsınız. Şuan Manisa Belediyesi bu işin ihalesini bakanlıktan çıkan izin üzerine 60 Milyon TL yaklaşık maliyetle yapılacak. Elbette bu rakamlar ilgili bakanlığın incelemeleriyle, hesaplamalarıyla ortaya çıkan rakamlardır. Kaldı ki bakanlık onayını vermedikten sonra ihaleye çıkamazsınız. Sonuçta 60 Milyon TL’lik yatırımı siz 200 Milyon TL’lik yatırım olarak yapma konumunda çıkıyorsanız, artık bunun yandaşları yanınıza çekme hesaplarıdır diye düşünüyorum” dedi.

Yap-İşlet-Devret Vatandaşı 29 Yıla Mahkum Etmektir

Söz konusu 200 Milyon TL’lik yatırımın yap-işlet-devret modeliyle çöp toplama işinde vatandaşın sırtına yük olacağını vurgulayan Başkan Ergün, “Söylemlerde söz konusu yatırımın Manisa Belediyesi’ne 1 TL maliyeti olmayacağı, belediyeden 1 kuruş çıkmayacağı ifade ediliyor. Yine bu konu hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarını kendilerine sormak lazım. Şimdi soruyorum; bu firmanın 29-30 yıllığına yapılacak olan yatırım karşılığında Manisa vatandaşından ton başına kaç para alacak? Çöp toplama konusunda Manisa halkından aylık ne kadar bedel intikal edileceğini, bu firmaya ayda kaç Milyon TL ödeneceğini, onun bedelinin 30 yıllığına ton başına ne kadar olduğunun açıklanması lazım. Açık ve net söylüyorum; biz bu kadar yüksek maliyet olduğu için yap-işlet-devret modelini devre dışı bıraktık. Manisa halkını 29 yıllığına esir etmemek, onların cebinden para almamak üzere Manisa Belediyesi olarak bu yatırımları kendimizin yapma kararı aldık ve bu süreci devam ettiriyoruz. Çünkü yap-işlet-devret modeli vatandaşın sırtına gelecek olan bir yüktür. Halktan toplanacak olan bu paralar, ilgili yatırımı yapan firmaya intikal ettirilecektir. Bunun da maliyeti çok yüksektir. İlgili müdürlüğümüz ve uzmanların hesaplarına göre sadece 60 Milyon yatırım aylık vatandaşa intikali 1,5 Milyon TL idi. Manisa Belediyesi halktan aldığı her ay ton başına 1,5 Milyon TL’yi firmaya ödemek durumunda kalacaktı. Elbette bu yap-işlet-devret modeli teklifleri bizlere de geldi. Şimdi 200 Milyon TL’nin aylık firmaya ödenecek miktarını hesaplayın. O açıdan Hüseyin Bey önce ton başına maliyeti öğrenmeli. Kendisi önce bunları öğrensin, sonra bu işi ihalesiz nasıl yapacaklarını Manisa halkına açıklasın” diye konuştu. Konuşmasında hem katı atık hem de atık su arıtma tesisleri ile ilgili Hazine Müsteşarlığı’ndan KDV konusunda yatırım teşviklerinin izinlerinin dahi alındığını belirten Başkan Ergün, “Her iki projenin maliyeti, biri 60 Milyon TL diğeri 30 Milyon TL olmak üzere toplam 90 Milyon TL’dir. Bu işlerin KDV’si de yaklaşık 10 Milyon TL’nin üzerindedir. KDV ödenmemesi konusunda bu yatırım teşvik belgelerin ilgili bakanlıklardan izinlerinin alındığını belirtmek isterim” dedi.

Siz Gelirken Biz Dönüyorduk

Kamuoyuna tam otomatik sistemli otopark konusunda Manisa halkının yanlış yönlendirildiğini ifade eden Başkan Ergün, Manisa Belediyesi’nin bu sistemi hayata geçirebilmek amacıyla 3,5 yıl emek verdiğinin altını çizerek, “Basın yoluyla öğrendik ki İspark yetkilileri Hüseyin Tanrıverdi tarafından Manisa’ya getirilmiş. Manisa’da yeni bir sistem yaratacaklarını, tam otomatik mekanik sistemle otoparklar yapacaklarını açıklamışlar. Bizi ne kadar takip ettiklerini kendilerine sormak lazım. Oysa bizim yapacağımız tam otomatik sistemle ilgili yatırım, 3,5 yıl önce askeriyle Subay Lojmanları’nın konusunda yaptığımız protokol ile start almıştır. Protokol, yer teslimi, subay lojmanlarının yıkımı, karşılığında Askeri Karargah ve Er Pavyonları yapımını tamamladık. Biz sistemin hazırlıklarını yapıp, ihalesini bitirmişken, şimdi kalkıp bu sistem yeni bir şeymiş gibi halka intikal ettiriliyor. Söz konusu alanda 560 araçlık tam otomatik mekanik sistemli otoparkın startını veriyoruz. KİK’ten son izni ve firmanın belirlenmesi noktasındaki onayı bekliyoruz. Allah nasip ederse bu ayın sonunda projenin startını vermiş olacağız. Kısacası onlar giderken biz dönüyorduk. Biz 3,5 sene önce bu işi başlattık ama kendileri bunu yeni bir sistemmiş gibi basına intikal ettiriliyor” dedi.

Bu Red ‘Manisa’ya Hizmet Yapmayın’ Demektir

Ocak ayı meclis toplantısında gündeme gelen Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e her türlü iş ve işlemler için kredi kullanma yetki verilmesini içeren maddenin AKP, CHP ve bağımsız üyelerin oylarıyla reddedilmesinin ardından kamuoyuna yansıyan siyasi açıklamalara değinen Başkan Ergün, “Tabii borçlanma son günlerin gündemi oldu. Bildiğiniz üzere borçlanmayla ilgili meclisimiz karar aldı. Sanki ben 2 ayda 100 Milyon TL harcayacakmışım gibi işi farklı boyuta taşıdılar. Buna çocuklar bile güler. Bana göre bu işin yönünü çevirmedir. Ama kafaları bulandırma noktasındaki bu mantığı bağdaştıramıyorum. Sonuçta prosedürler gereği atık su ve katı artık bertaraf tesisleri ile ilgili bakanlıklar noktasında ihaleye çıkmak için borçlanmanın izninin alınması lazım. Geçtiğimiz yıl bunların tamamına izinler verildi. Şimdi noldu da işin rengi değişti? Sanki biz yarın hemen işlere başlıyoruz. Anlayamadığımız bir korku hasıl oldu da izinler verilmedi diye düşünüyorum. Oysa ihalesini yaptığımız ve müteahhite yer teslimini yaptığımız Oda ve Dernekler İş Kuleleri’nin startı veriliyor. Dev projemiz Kent Park devam ediyor. Bununla ilgili İller Bankası nezninde sadece yarı maliyet kredilendirilmişti, arta kalanı belediye kendi imkanlarıyla finansını sağlayacak. Yine Kumludere Caddesi’ndeki yatırımlar, Bozköy Deresi Tarık Almış Spor Tesisi yanındaki proje uygulamaları, ihalesi yapılan Kapalı Spor Salonu ve Yüzme Havuzu, çalışmaları devam eden 400 araçlık Emekliler Otoparkı’na harcanacaklar, KESS ve Spor Lisesi karşısı yapılmayan başlanılan spor sahaları, Ulu Camii’nin altında Ulutepe Projesi için Manisa Belediyesi’ne borçlanma yetkisi istedik. Bu iki aylık sürede yapılacak olan zaten yapılacak. Kaldı ki saydığım tüm projelerin çalışmaları devam ediyor. Zaten çöp ve atık su ile ilgili çalışmalar 2 senelik süreçte bitecek. Ancak bize bu hizmetleri yapmayın dediler. Bunun başka izahı yok. Sonuçta 2011-2012 yılında bunlarla ilgili her türlü yatırımın iznini verme noktasında oldunuz. Biz de meclisten geçirdiğiniz kararların yıl dönümü dolayısıyla yenilenmesi gerektiği için meclise getirdik. Bu kararların 20414 yılı itibariyle tekrar alınmasını talep ettik. Mevcut CHP-AKP ve bağımsızlar koalisyonu ki Manisa’da Türkiye’ye örnektir bu maddeyi reddetti. Bunun başka bir benzeri olduğunu tahmin etmiyorum. O açıdan böyle bir karara imza attılar. Hayırlı olsun diyorum. Bunun vatandaşın nezninde dikkate alınacağını düşünüyorum” dedi.

Cumhuriyet Meydanı 22 Bin Kişi Alır

Son olarak Cumhuriyet Meydanı’nın 60 bin kişi alır kapasitede olduğu iddialarına yönelik soruları yanıtlayan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bu konuda eski Fen İşleri Müdürü Şehzadeler İlçesi Belediye Başkan Adayı Cem Çöllü’den bilgi istedi. Cumhuriyet Meydanı yenilemesini bizzat kendisi gerçekleştirdiği için rakamlara hakim olduğunun altını çizen Çöllü, “Elbette teknik meslek sahibi olduğumuz ve meydanın tadilatını da yaptığımız için söylentilerin aksine tam sizlere net rakam verebilirim. Meydan 7 bin 300 metrekaredir ve metrekareye 3 kişiyi koyduğumuzda tam rakam 22 bin kişidir. Şayet yolları da sayarsak ve her yer tamamıyla dolsa meydanın alabileceği kişi sayısı 25 bindir” diye konuştu.

Başkan Ergün’den ’63 Bin’ Göndermesi

Siyasilerin miting alanını 63 kişiyle doldurdukları hesaplamalarına ‘63’ rakamının önemini vurgulayarak göndermede bulunan Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, “Hatırlarsanız 29 Mart 2009 tarihinde 63 bin oyla, yani Manisa tarihinin en yüksek oyuyla göreve gelen bir belediye başkanıyım. Tabii ki bu rakam bunlarda takıntı olmuş. 63 Bin rakamı sıkıntı yapmış olmalı ki bu rakamı unutamamışlar” dedi.

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13