MUHALEFET İMRALI GÖRÜŞMELERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Kürt sorununun çözümü ve PKK’nın silahsızlaştırılması için başlatılan “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi” tüm hızıyla devam ediyor. Projenin yeni bir ayağı olarak başlayan İmralı görüşmeleri CHP’den destek, MHP’den ise tepki aldı.

SİYASET 17.01.2013, 12:38 17.01.2013, 13:38
MUHALEFET İMRALI GÖRÜŞMELERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan talimatı ile başlayan Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında başlatılan İmralı görüşmelerinin yankıları sürüyor. CHP Manisa İl Başkanı

Cahit Kaplan, “Biz sorunun bir parçası olmanın ötesinde, çözüme katkı koyan bir siyasi duruş izliyoruz. Biz de artık analar ağlamasın diyoruz” sözleri ile süreci desteklerken MHP Manisa Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ ise, “MHP olarak terörle müzakere değil, mücadeleden yanayız. Müzakere demek terörü kabul etmek demek biz müzakereyi değil mücadeleyi destekleriz” dedi.

 

“İmralı ilk değil”

İmralı görüşmelerinin ilk olmadığını belirten CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan, “Birincisi AKP hükümeti bu görüşmeleri İmralı ile yeni yapmıyor. Bu süreç aslında çok eskiye dayanıyor. AKP tarafından Oslo görüşmeleri olarak gizli yapılan görüşmeler. Elbette Türkiye’de Kürt sorunu sadece bugüne has bir sorun değil. Toplumların birlikte yaşama iradelerine, arzularına, kendi kültürel kimliklerini yaşatma çaba ve gayretlerine her zaman saygı duyulması gerekir. Hiç kimsenin etnik kimliği, mezhepsel kimliği, dini, dili, ırkı dikkate alınmadan herkesin eşit koşullar içerisinde, eşit yurttaşlık koşulları içerisinde yaşamasını sağlamak hepimizin önemli sorumluluklarından ve görevlerinden bir tanesidir. Ancak parlamenter demokratik sistemlerde bu gelişmeler gizli görüşmelerin ötesinde yapılmalıdır. Eğer bir sorun var ise bu sorunun çözümüne dönük bir irade var ise bu ortak akılla ve ortak mutabakat ile gerçekleştirilmesi gereken bir meseledir. Herkesin bireysel hak ve özgürlüklerini, demokratik koşulların yaratıldığı ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar kullandığı kendi kültürel kimliklerini yaşatma gayretlerini dikkate alarak bir toplumsal uzlaşı, toplumsal mutabakatın mutlaka yapılması gerekir. Bizim önerimiz daha önce CHP olarak 1989 yılından başlayarak birkaç kere bu sorun ve bu sorunun çözümüne yönelik CHP’nin önerilerini ve projelerini ortaya koyduk. Ancak gelinen nokta o günden bugüne gelinen noktada bir arpa yol alınamadı. Hatta CHP böyle bir sorunu tespit edip ve böyle bir sorunun çözümüne yönelik bir uygulama projesi, bir düşünsel değerlendirme ortaya koyduğunda o zaman CHP’yi vatan haini ilan ettiler. Şimdi gelinen noktada AKP iktidarının ‘ben yaptım oldu’ anlayışı, kaygımız odur ki önümüzdeki süreçte barışa katkı sağlayacak bir süreç değildir” dedi.

 

“Sürece herkes dahil edilmeli”

Görüşmelere her kesimin dahil edilmesi gerektiğini belirten Kaplan, “Bir görüşmeler zinciri oluşturmak istiyorlar ise, ki AKP hükümeti böyle bir iradeye yakındır, bizim önerimiz parlamentoda grubu bulunan bütün siyasi partiler, hatta grubu bulunmayan siyasi partiler de hatta bunun üstüne demokratik kuruluşların, kitle örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının bu anlamda bir mutabakata düşüncelerinin paylaşıldığı ortak aklın oluşturulduğu bir çözüm noktasıdır. Biz ülkede var olan bir sorunun ki sadece bu sorun değil tüm sorunlarla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkla birlikte bunun tartışılarak, değerlendirilerek yapılması gerektiği inancında ve kararlılığındayız. Ancak bir başka kaygım daha vardır ki, emperyalizmin kucağında büyüyerek onlara hizmet eden bir anlayışı ortaya koyarak, onların kucağında beslenen bir örgütle kan dökerek bu problemlerin çözülmesi mümkün değildir. Mutlaka biran önce silahlar susmalı ve herkes düşüncelerini açıkça ifade etmelidir. Yani bundan sonraki süreç sorunun bir parçası olarak yaşamak değil çözüme katkı koyan bir iradenin hakim olmasını sağlayacak siyasi duruşa ihtiyaç vardır” dedi.

 

“Herkes metanetli olmalı”

Süreç içerisinde herkesin metanetli olması gerektiğini belirten Kaplan, “Herkesin metanetli olması gerekir. Herkesin bu sorunun çözümüne katkı sağlayacak bir duruşunun olması gerekir. Ancak AKP’nin izlediği bu politika bize göre doğru bir politika değildir. Kendi içerisinde çelişen ve kendi içerisinde tutarsızlıkları olan bir politikadır. Önceleri Apo’ya ‘Bebek katili Apo’ deyip, sonra ‘Sayın Öcalan’ deyip, sonra da artık ‘Apo’ ismini kullanmaktan imtina edip İmralı görüşmeleri adı altında halkın özgürce konu hakkında bilgi sahibi olmasının ötesinde bir algı yönetimiyle bunu oluşturmaya çalışan düşünce doğru değildir. Bizler parlamentoda CHP, AKP, MHP ve BDP’nin de mutlaka bir mutabakat içerisinde olmamız gerekir. Toplumsal çoğunluğu yakaladık, milli iradeyi CHP, AKP ile birlikte % 75’ini temsil ediyor algılaması, biz yapalım olsun algılaması doğru bir algılama değildir. Çünkü demokrasi bazen eşitler arasındaki dengeler ise de çoğu zaman da azınlığın hakkını koruyan bir iradenin mutlaka ama mutlaka parlamentoda hakim olması gerekir. Demokrasinin temel kurallarından bir tanesi de budur. O nedenle biz bu süreci böyle bir pencereden bakarak böyle bir değerlendirme yapıyoruz. Şunu da ifade etmek isterim ki CHP sorunun bir parçası olmasının ötesinde, çözüme katkı koyan bir siyasi duruş içerisindedir. Ve biz arzuluyoruz ki güzel, mutlu, zengin, herkesin barış ve kardeşlik türkülerini birlikte söylediği bir coğrafyada geleceğe umutla bakan güzel ve demokratik bir ülkeyi hep beraber kuralım” dedi.

 

“Bu süreç AKP’nin kendi tercihidir”

Kaplan, “Bu süreç AKP’nin kendi tercihidir. Ama genel olarak biz bu ülkede artık anaların ağlamaması, hiç kimsenin gözyaşı dökmemesi için mücadele ediyoruz. Orada analar ağlarken burada da analar ağlıyor.  O nedenle biz bir toplumsal barış bir toplumsal mutabakat istiyoruz. Hiç kimseyi dini, mezhebi, etnik kimliği nedeniyle ayırmayan bir sosyal demokrat, bir yurtsever duruş, birlik ve beraberlik içerisinde ülke bütünlüğünü de koruyarak demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanılmasını sağlayacak bir yönetim anlayışının olmasını istiyoruz. AKP siyasi çıkarları doğrultusunda, diğer siyasi kesimlerin hepsini görmezden gelerek böyle bir süreci ben yaptım oldu anlayışıyla yürütmeye çalışıyor. Ve bunun doğru olmadığını ifade etmek isteriz. Sürece destek vermeyenlerinde çekincelerini dinlemek gerekiyor. Onlarında kendilerine göre değerlendirmeleri vardır. Ama bizim isteğimiz herkesin mutabakat içinde olduğu bir duruş gösterilmesidir. Vazgeçilmez bir konu var ki, hepimizin temel arzusu barış ve kardeşlik içerisinde birlikte yaşama koşullarının oluşturulmasıdır. Bunu yapmak zorundayız” dedi.

 

“Müzakere değil mücadeleye varız”

Görüşmelerden dolayı iktidarı eleştiren MHP Manisa Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ ise, “Adalet ve Kalkınma Partisi 2002 yılında tek başına iktidara geldi. O dönemden beri özellikle terör konusu ve dış politikada maalesef teslimiyetçi bir politika izledi. Bu anlamda tabi ki son dönemlerde bu teslimiyetçi politikanın bir tezahürü olan İmralı canisiyle görüşmeler önce reddedildi. Görüşmedik denildi. Sonra devlet görüştü denildi. Ama en sonunda görüştükleri ortaya çıktı. Tabi bu Türk milleti ve bizler için son derece olumsuz bir tavırdır. Bu Türk milletini rencide eden bir tavırdır. Çünkü 30 seneyi aşkın bir süredir bu terör belasıyla ülkemiz kan ağlamaktadır. Maalesef bu da bizim her zaman söylediğimiz gibi terörle mücadele edilmemesinden dolayı kaynaklanıyor. Müzakere edilmesinden dolayı hoş bir durum ortaya çıkmıyor. Daha düne kadar bunlar Türkiye’de konuşulmazken İmralı canisine ev hapsi gündeme geliyor. Bunlar tabi bizim içimizde çok üzücü şeyler olarak gözüküyor. Yine bildiğiniz gibi bu işin esas süreci Habur Sınır Kapısından o teröristlerin maalesef davul ve zurna eşliğinde Türkiye’ye alınmasıdır. Bu bir başlangıçtı. Bunlar öncelikle çözüme yönelik bir takım şeyler gibi gözükse de maalesef çözümsüzlüğe yönelik işler olarak gözüktü. Dolayısıyla MHP olarak biz bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bu durum milletimizi yaralayan bir süreçtir. Dileğimiz terörle askeri, siyasi gibi her türlü alanda ciddi şekilde mücadele etmek noktasındadır. Bunu da siyasi iktidar olan AKP’nin yapmasını istiyoruz. Ve biz MHP olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu daha önce de belirtmiştik. Desteği daha önce de verdiğimizi bütün kamuoyu biliyor. Bu konu ile ilgili gerek teskere çıkarılmasında olsun terörle mücadelede kanun çıkarılmasında olsun Milliyetçi Hareket Partisi olsun destek vermeye hazırız. Ama terörle müzakerede değil terörle mücadelede bu desteği vermeye hazırız. Yani müzakereye karşıyız. Çünkü müzakere ettiğiniz zaman karşı tarafı muhatap kabul etme durumu söz konusu oluyor. Terörle müzakere demek teröristi tanımak demektir. Bu anlamda da dünya literatüründe böyle bir olay yoktur. Teröristle müzakere edilmez, mücadele edilir.  Hükümetten beklediğimiz budur. Görüşmelerin kesilip, Türk milletinin kanayan yarasını elindeki yetkileri karalılıkla kullanarak çözmesini talep ediyoruz” dedi.

 

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14