banner359

SAKİNE ÖZ AK PARTİLİLER İÇMEDEN SARHOŞLAR

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, kamuoyunda alkol yasası olarak bilinen ve birçok kanunda değişiklik getirerek dün 17 saatlik mesai ile AKP ve MHP oylarıyla yasalaşan düzenlemeyi yorumladı.

SİYASET 27.05.2013, 13:50 27.05.2013, 13:52
SAKİNE ÖZ AK PARTİLİLER İÇMEDEN SARHOŞLAR

 Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, “alkol” adı altında açıkça toplumda farklı tercih ve özgürlüklerin daraltıldığını, AKP kadrolarının “benim gibi giyineceksin, ne diyorsam onu söyleyeceksin, neyi istiyorsam onu içeceksin” dayatmasıyla halkta gerilim yarattığını savundu.

 “Alkol yasası diye hazırladılar, torba yasa çıktı. Diyanet İşlerinden Tarım Kanununa, Kefalet Sandığından Belediye Gelirlerine, Yüksek Öğretimden Kamulaştırmaya kadar bir dolu kanunda değişiklik yapmaya çalıştılar. Ancak içmeden sarhoş olmuş bir karışık akıl böylesi karman çorman denemeler yapabilir” diye konuştu.

 Sakine ÖZ, “bırakın, herkes neyi tüketmek istiyorsa tüketsin. Hiç kimse, gençler başta olmak üzere tüm toplumumuzun alkol, sigara ve uyuşturucu madde bağımlılığına kapılmasını istemez. Bunu tartışmak bile gereksiz. Yine hiçbirimiz, bir insanın kendi bedenine ve çevresine zarar verecek davranışlar içine girecek kadar kendinden geçmesini de arzu etmez. AKP’liler yine bir şeyi karıştırıyor: Bir ürünü ya da tercihi yasaklayarak, engelleyerek, beğenmediğiniz tercihleri dışlayarak bir sonuca varamazsınız. İsteyen istediği içkiyi içsin size ne?

 “AKP, Çok Eleştirdiği Toplum Mühendisliğinde Uzmanlaştı”

 Madem sofralara bu kadar müdahale etmeyi aklınıza koydunuz, o zaman bırakın böyle yapay gündemleri, çalışanların gelirlerini, mutfağa ve eğlenceye ayırdıkları parayı arttırmaya bakın…

 Açıkça görülüyor ki, refahı arttırmak için seçilen bir hükümet, bugün gündemini şaşırmış. Hayat pahalılığını düşüreceğine, mutfağa giren parayı yükselteceğine, kalkmış mutfağa karışıyor, milletin cebini yokluyor. Halkın kazancını nereye, nasıl ayıracağına, içeceğinin ne olacağına, ‘yat’ zamanına, ‘kalk’ vaktine karışmaya çalışıyor… Başbakan kendisini komutan, milleti de askeri sanıyor. AKP, yıllarca çok eleştirdiği toplum mühendisliğinde uzmanlaştı” ifadelerini kullandı.

 Milletvekili ÖZ “toplumda büyük tepkilere ve ayrışmalara yol açabilecek bu düzenleme, içkiyi tümüyle kaldırmanın, özgürlüklere bir darbe daha vurmanın adımıdır” diyerek teklifin nasıl görüşüldüğünü şu sözleriyle açıkladı:

 “Meclisimizin çalışma ilkelerini düzenleyen İçtüzük’te, bir kanun tasarı ya da teklifi, milletvekillerine gönderildikten sonra 24 saat geçmeden görüşülemez, diyor. Bu teklifin bize basılı olarak dağıtıldığı saat ile Meclisin açılması arasında sadece 2 saat vardı.

 Bu nasıl bir hukuksuzluk ve aceleciliktir ki, AKP’li milletvekilleri dahil birçok Meclis üyesi, kanunun içeriğinden haberdar edilmemişti. Emir öyle sert gelmiş ki, Meclis’i ertesi sabah 7’ye kadar tuttular… Ne sıradaki Petrol Kanunu’nu, ne de üniversite kanununu görüştürdüler. Genel Kurul sırasında yine Meclis tarihine geçecek skandal işler yapan AKP sıraları, bu defa birbiriyle çelişkili, tutarsız yeni önergelerle Meclisin tüm işleyiş kurallarını altüst ettiler. Yasa, yangından mal kaçırırcasına, dayatmalarla, tüm önerilerin sorgusuz sualsiz geri çevrilmesiyle, savrulan tekmelerle geçirildi. Meclis, küfürler, tekme ve tehditlerle dolu, meşruiyetini baştan yitirmiş bir yasayı görüşerek saygınlığına gölge düşürdü” dedi.

 Yasa Ne Götürüyor?

 CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, yasa hakkında kısa bilgi verdi ve “Bu garip ve “kendinden başkasına özgürlük tanımayan” yasaya göre, alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak. Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı, tüketicilere tanıtımı yapılamayacak. Ne saçma bir adım değil mi, şarapçılık ya da rakıcılık sektörünü ilgilendiren bir dergide firmalar şarap ve rakı ilanı veremeyecek.

 Alkollü ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. Birçok sektör ve çalışan bu durumdan olumsuz etkilenecek. Sadece, göstermelik biçimde, alkollü içkilerin uluslararası düzeyde tanıtımına yönelik ihtisas fuarları düzenlenebilecek. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik küplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek, alkole, sigaraya buzlu ekran konacak. Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak, her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyecek. Bu ürünler basın ve yayın yoluyla tüketicilere satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek. Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak. Alkol ambalajlarına uyarı yazısı konulacak. Alkollü içkiler, işletme dışından görülecek şekilde perakende satılamayacak. Otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak” biçiminde konuştu.

 Milletvekili ÖZ, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Hazırlıksız Kanun, İşletmeleri ve Esnafı Etkileyecek”

 “Bunca işyeri ve çalışan artık ne yapacak, yeni kurala çabuk uyabilecekler mi, zararlarının nasıl karşılanacağına dair bir çalışma yapıldı mı? Turizm sektörü ve yerli-yabancı yatırımcılar bu yapılanmadan nasıl etkilenecek, öngörüldü mü? Manisa’da olduğu gibi, valilikler ile belediyeler içki ruhsatı konusunda birbirleriyle davalık olurken, işletmeler mühürlenirken yasa bu konulara çözüm buluyor mu..? Hayır…

 AKP Türkiye gerçeklerine sırtını dönüyor, varsa yoksa ‘mesaj göndermem gereken kesimler’, diyor. Yasa çıkar çıkmaz, daha Cumhurbaşkanının onayını beklemeden Sağlık Bakanı yollara düşüyor, meyhane teftişi yaparken, iktidarın eleştiriyi göğüslemeyen yüzünü bir kez daha belgeleyen, farklı olanı damgalamak isteyen şu garip sözleri kullanıyor:

 ‘İçkideki yeni düzenlememizde sağduyulu kitleden herhangi bir reaksiyonu zaten görmedik. İdeolojik duruşlu ya da ufak çıkarcı duruşların tepkisi olabilir ama bizim için toplum, gençler, bu milletin geleceği önemlidir.’

 Bu da yetmezmiş gibi, yalanına ‘kadına şiddet’ konusunu alet ediyor ve kadınların gerçek sorunlarını muhafazakar nesil yaratma projesinin ardına bakın hangi sözlerle itiyor:

 ‘Kadına şiddet diyoruz, bunun istatistiklerine baktığımızda 3’te 1 oranında alkollü eş çıkıyor karşımıza. Peki o zaman biz aile huzurunda yöneticiler olarak hiç sorumluluğumuz yok mu? Onun özeli diyerek, kadını veya ailedeki çocuğun aile düzenine ‘ne olursa olsun’ deme hakkımız var mı? Bir düzen, bir prensip, ilkesel duruşları medeni ülkeler yaptığı gibi bizde yapacağız ve yaptık.’

 Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, yasanın Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile ilgili hükümlerine değindi ve şunları kaydetti:

 “Bazı Cemiyetler ve Vakıflar, Yasayla Birlikte İhya Edilecek”

 “Bu yasa, sadece içki ve tütünle ilgili bireysel tercihlere, özgürlüklere sivil bir darbe indirmekle kalmıyor, ‘sağlık ve toplumu koruma’ adı altında, hükümetin açıkça siyasi bağlantılar sergilediği kişi ve kuruluşlara bakanlık bütçesinden kaynak aktarımının yolunu sonuna dek açıyor.

 Dikkat edelim, bundan sadece 2 ay önce Meclisimizden bir torba yasa daha geçirmişlerdi. Gümrük Kanunu’nu ve Bazı KHK’leri düzenleyen bu torba yasada, Türkiye Yeşilay Cemiyeti’ne Sağlık Bakanlığı bütçesinden pay ayrılmış ve sözüm ona ‘her türlü uyuşturucu madde, alkollü içki, tütün bağımlılığıyla mücadele için Türkiye Yeşilay Cemiyetine aktarılmak üzere gerekli ödenek ayrılacak’ hükmünü kondurmuşlardı. O gün de itiraz ettiğimiz gibi, bir cemiyete –birçok kamu yararına dernek ve cemiyet dururken- bakanlık bütçesinden açık kaynak ayırmak, soru işaretlerini beraberinde getirmişti.

 Şimdi, o cemiyetin alanını genişletiyorlar, yeni yasa yoluyla, cemiyet vakfa dönüştürülüyor, vergiden muaf sayılıyor. Cemiyetin mevcut yönetiminde Başbakan’ın ailesinden yakın çalışma arkadaşlarına, AKP kadrolarının bürokraside ve belediyelerde hızla yükselişe geçen isimlerine kadar kimi ararsanız var…”

 “Kanun, AKP’nin Tahammülsüz İradesinin Kanıtı…”

 “Görüldüğü gibi, kanunun içkiyle ilgili bölümleri, AKP’nin farklı yaşayana tahammül gösteremediğinin, ülkemizdeki gerçek sorunları kendi kısır siyasetine alet ederek çözümü iyiden iyiye ertelediğinin kanıtıdır.

 Yasa, AKP’nin insan hakları, bireysel tercih ve özgürlükleri daraltma, tektip bir muhafazakâr nesil yetiştirme merakı ve ‘istediğim gibi yaşayıp, söylediğim şeyi içeceksin’ dayatmasının ürünüdür. Alkol, tütün ya da herhangi bir başka ürün. Hiç fark etmez..! Sorunu net koyalım; Getirilen düzenleme ve içine, Türkiye’yi topluca “benim gibi düşün, benim gibi yaşa ve eğlen, ben ne diyorsam onu iç” yasasıdır...

 Yasanın AKP sıralarının tekmeleriyle, uzlaşmaz tutumlarıyla geçmesi hiçbir anlam ifade etmez. Türkiye toplumu, özgürlüklerine ve tercihlerine her açıdan sahip çıkacaktır, hükümete gereken tepki dalga dalga yükselecektir, inanıyorum. Her yerde toplumun demokrasisine kavuşması için önerilerimizi aktarmaya ve AKP’nin demokrasimizi baltalayan her hamlesini açıklamaya devam edeceğiz!” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13