SAKİNE ÖZ ANADOLU AJANSI PENGUEN GÖSTEREN ZİHNİYET

SAKİNE ÖZ ANADOLU AJANSI PENGUEN GÖSTEREN ZİHNİYET

SİYASET 25.06.2013, 04:28 28.06.2013, 00:17
SAKİNE ÖZ ANADOLU AJANSI PENGUEN GÖSTEREN ZİHNİYET
 CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, basında Anadolu Ajansı’nın şirket sermayesi artırımı kararı sonrasında, ajansın yaklaşık yüzde 25’inin mevcut Genel Müdür Kemal ÖZTÜRK tarafından alındığı iddialarını araştırma önergesiyle Meclis’e taşıdı... Sakine ÖZ, bağımsız ve tarafsız kamusal haberciliğin adresi olarak kurulan Anadolu Ajansı’nda AKP kadrolarının ticari ve siyasi yollarla yuvalanmaya çalıştığını, ajansın özellikle Gezi Parkı direnişi sırasındaki taraflı habercilik anlayışının anayasaya ve temel haklara aykırı olduğunu savundu, Genel Müdür’ün hükümete açıkça yandaş duran twitter açıklamalarının Meclis tarafından araştırılarak gereğinin yapılmasını talep etti, tarafsız bir medyanın demokrasinin ve özgürlüklerin güvencesi olduğunun altını çizdi.

CHP Manisa Milletvekili Sakine ÖZ, Anadolu Ajansı hakkında basında ve toplumun farklı kesimlerinde bir süredir devam eden tartışmalara Meclis bünyesinde yanıtlar aranması amacıyla Grup Başkanlığına sunduğu araştırma önergesi üzerine şu açıklamalarda bulundu:

“Anadolu Ajansı (AA), Kurtuluş Savaşımızdan Cumhuriyetimizin kuruluşuna, ülkemizdeki belli başlı dönüşümlerin tümüne yakından tanıklık etmiş önemli bir basın yayın organımız... Atatürk’ün özellikle bağımsız bir basın anlayışının geliştirilmesi yönündeki çabaları, Anadolu Ajansı’nın hukuki statüsünü belirledi. Hükümetlere, devlete ve belli bir partiye doğrudan bağlı çalışmaması istenen AA, bağımsızlığını elinde en önemli güç olarak gördü...

Ne yazık ki, bugün geldiğimiz noktada, “hükümet-devlet”, “parti-devlet” ayrımları her alanda tümüyle ortadan kaldırılıyor. Bağımsız medyayı mumla arıyor, gazetecilerin sürekli işten atılma ya da hapislerde çürütülme endişesiyle karşı karşıya kalıyoruz.



Genel Müdür, Patron mu Oluverdi?

Anadolu Ajansı, tam da böyle zamanlarda kamusal ve tarafsız haberciliğin adresi olacakken, birçok kirli iddianın adresi olma noktasında ilerliyor. Ajans, bir şirket olarak sermaye artırımına giderken, iddialara göre, Genel Müdür Kemal ÖZTÜRK’e şirketin yüzde 25’lik hissesi farklı gerekçelerle devrediliyor.

Şimdi, bu iddialar yenilir yutulur türden değil. Başta Başbakan Yardımcısı Bülent ARINÇ olmak üzere, konuyla doğrudan ilgili kişilerin susmaması gerek. Meclisimizin bu önemli kurum hakkında acilen toplanarak bir Araştırma Komisyonu kurmasını talep ediyoruz.

Anadolu Ajansı’ndan bugün gelen resmi açıklama, kamuoyunu tatmin edecek nitelikte olmadığı gibi, kurum hakkındaki farklı kuşkuları da gidermiş değil, neden mi?

Bizim bağımsız ve sözüne güvenilir bir medyaya ihtiyacımız var... Özgür ve tarafsız haber almak her yurttaşın hakkı... Bir süredir AA’nın demeçleri ve yayınları üzerine araştırmalar yürütüyoruz.

“Anadolu Ajansı, AKP’nin Basın Bürosu Gibi Çalıştırılıyor...”

Özellikle Gezi Parkı direnişleri sırasında Anadolu Ajansı’nın takındığı tutumun, Başbakan’ın açıklamalarıyla oldukça paralel bir seyir izlediğini, polis şiddetini “meşru ve mazur”, direnişçilerin gördüğü şiddeti ise “gayet normal” saymaya başladığını haberlerin içeriklerinden rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Başbakan’ın Samsun ve Erzurum mitinglerinde kullandığı dili takip edelim, ertesi gün Anadolu Ajansı’nın direnişçileri nasıl etiketlemeye çalıştığını daha net görürüz. Başbakan, Samsun ve Erzurum’daki parti mitinglerinde polis şiddetini “mazur”, polisi hemen her koşulda “mağdur”, direnişçilerin gösterilerini ise “terör yanlısı” ve “şiddet odaklı” göstermeye çalışıyor, Anadolu Ajansı ertesi gün Ethem SARISÜLÜK ile ilgili haberini bu sözler doğrultusunda yapıyor. Farklı içeriklerde haber hazırlamak isteyen muhabirlere yazı yazdırılmıyor.

Anadolu Ajansı, Kızılay’da Gezi Parkı direnişi sırasında yaşamını yitiren yurttaşımız Ethem SARISÜLÜK’ün yaralanma anı ve öncesine dair haberinde, şüpheli polisin ifadesini vermesini ve savcılık soruşturmasının bitmesini beklemedi. “Polisin eylemciler tarafından sıkıştırıldığını ve göstericilerin arasında kalan polisin ateş etmek durumunda kaldığını” iddia ederek polis şiddetini “orantılı, ölçülü ve zorunlu” saymış, hukuk devletinde yargı kurumlarının vereceği kararları ve sanık ile mağdur yakınlarının haklarını hiçe sayan bir söylem geliştirdi.

Gezi Parkı direnişleri süresince, AA’nın izlediği habercilik anlayışının “kamusal ve tarafsız habercilik”ten son derece uzaklaştığı ortada... Bu habercilik anlayışı, “halkın haberleşme özgürlüğü”nün iktidar partisi yanlısı haber içerikleri yoluyla sınırlanmasıdır.

Doğru haber isteyene penguen izleten anlayış ile haberi çarpıtarak ve taraflı veren ya da direnişçilerin taleplerine duyarsız kalan bir kamusal habercilik arasında hiçbir fark yoktur.

Anadolu Ajansı yönetim kadrosunun AKP ile kurduğu bağlantılar da kurumun habercilik anlayışında büyük sorunların doğduğunu kanıtlıyor. AA’nın yönetim kadrosundan bazı yetkililerin, sosyal medyadaki açıklamaları da tam bir skandal...

“Genel Müdür, AKP’nin Amigosu mu?”

Genel Müdür Kemal ÖZTÜRK, geçen hafta, 16 Haziran’da, Kazlıçeşme mitingi için “twitter” üzerinden yaptığı çağrıda, yurttaşlarımızı AKP’nin Kazlıçeşme mitingine davet etti ve aynen şunları yazdı:

“Dün Ankara mitinginde sessiz kalan BBC, CNN, AP ve diğerleri Taksim’de müdahale olunca birden canlı yayına geçti. BugünmilyonlarKAZLIÇEŞMEDE”

Genel Müdür amigoluk da mı yapıyor, çığırtkanlığa mı başladı..? Onun bu ifadeleri, ajansın resmi sitesinde de yer bulan “sosyal medya politikaları” ilkeleriyle tümüyle çelişiyor. Bakın, ajansın resmi sitesinde ne yazıyor:

“Anadolu Ajansı çalışanları; siyasi tercihlerini belli etmezler veya bu nitelikteki bir oluşumun ya da kesimin propagandalarına yer vermezler.”

Bülent ARINÇ Ne İş Yapar?

Şimdi, bakalım Anadolu Ajansı’ndan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent ARINÇ, kurumun ilkelerine tümüyle aykırı hareket eden, haberciliği halka değil, öncelikle partiye hizmet sayan genel müdür hakkında işlem mi başlatacak, yoksa onu baştacı mı yapacak?

Bülent ARINÇ, Anadolu Ajansı’nın getirildiği şu durumdan ve iddialardan habersiz mi, burnu kurumdan yükselen pis kokuları almıyor mu; ARINÇ, yaşı ilerledikçe duyu organlarını yitirmeye mi başladı? Yoksa tüm bunların farkında ve çarkın içinde olup da bilmezlikten, duymazlıktan mı geliyor?

“Ticaret-Devlet-Siyaset” Üçgeninde Top Çeviriyorlar...

AA’nın habercilik anlayışı, Gezi direnişinde yaşanan birçok olayı zamanında ve tarafsız yansıtmaktan uzak olduğu gibi, ajansın genel müdürünün ajans ile kurduğu “ticari ilişki” iddiaları da, ülkemizde “devlet-siyaset-ticaret” üçgeninin, “hükümet-devlet” bütünleşmesinin ulaştığı düzey açısından son derece vahim bir noktaya işaret ediyor.

Basında da yer alan iddialara göre; “AA’da yakın zamanda yapılan sermaye arttırımı kararının ardından, ortada kalan yüzde 25.65 oranındaki hisse, AA Yönetim Kurulu kararı ile Hazine’ye devri ya da satışı yerine, AA Genel Müdürü Kemal ÖZTÜRK’e satılmış, kurumun genel müdürü, 12 bin 825 lira karşılığında, AA’nın dörtte birine sahip olmuştur. Sayıştay’ın satışa karşı çıkan ve hisselerin Hazine’ye devredilmesi gerektiğini belirten görüşüne karşılık, AA’nın yeni paydaşı ve genel müdürü Kemal ÖZTÜRK, Sayıştay raporuna, ‘KİT değiliz, bizi denetleyemezsiniz’ karşılığını vermiştir. Ajansın eski Mali Müşaviri Arslan ATAMAN da ilgili varislere hisseleri edinmek amacıyla başvurmuş ve gerekli parayı yatırmasına karşın, bu satış işlemine izin verilmemiş, uzmanların ifadelerine göre, ajansın dörtte bir oranındaki payı, Genel Müdür Kemal ÖZTÜRK’e hukuka aykırı biçimde bağlanmıştır.

Anadolu Ajansı Kurumsal İletişim Müdürlüğü tarafından, 24.06.2013 tarihinde yapılan açıklamada geçen “... Konu, kanuni zorunluluğun yerine getirilmesi ve hukuki bir belirsizliğin ortadan kaldırılmasından ibarettir. Yapılan tüm işlemler ve düzenlemeler kanunlara uygun bir şekilde ve ilgili taraflarla istişareler edilerek gerçekleştirilmiştir” ifadesi ise, kuruma yönelik tereddütleri ve eleştirileri ortadan kaldırmaya yeterli bir nitelikten yoksundur.

AA’nın son döneminde yaşanan bu gelişmelerin ayrıntılarıyla araştırılması Meclisimizin öncelikli görevlerindendir. Bağımsız bir medya, demokrasinin günümüzde olmazsa olmazıdır. Anadolu Ajansı’nın AKP’ye hizmet veren bir şube gibi çalıştırılması, içinde dolaşan ticari ilişki ağlarının açığa vurulması, halkımızın vergilerinden de beslenen kurumun tarafsız bir kimliğe kavuşturulması gerekiyor. Bu konuda TBMM duyarsız kalamaz, toplumun talepleri karşısında Meclisimiz sessiz kalamaz..!”

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14