BİR ZAMANLAR MÜMİN ÖZKASAP

BİR ZAMANLAR MÜMİN ÖZKASAP

SPOR 20.12.2012, 02:43 20.12.2012, 02:57
BİR ZAMANLAR MÜMİN ÖZKASAP

 Manisaspor’un yaşayan efsanesi... 1961 yılında başladı onun kalecilik aşkı. Kimden mi bahsediyoruz? Türk futboluna adını ‘Sevilla Fatihi’ olarak yazdıran efsane eldiven Mümin Özkasap’tan. Manisa’da dönemin takımı olan Sakarya Gençlik Spor’da başladığı futbol hayatına Altınorduspor ve Eskişehirspor’da devam etti. Son noktayı 1965 yılında kurulan Manisaspor’da koydu. Biz sorduk, Mümin Özkasap cevapladı. “Hayatta en büyük aşkım Manisaspor” dedi. Eski günleri anlatırken adeta gözleri buğulanıyordu. Sanki o günleri yeniden yaşıyordu.

19.12.2012 / 10:46


*ŞENOL ÖZEKER'İN ÖZEL RÖPORTAJI





HABERSPOR: HOCAM  KİMLERİN  ÖNERİSİYLE  BU İŞE  SOYUNDUNUZ.  KAÇ YILINDA BAŞLADI KALECİLİK HAYATINIZ?

MÜMİN ÖZKASAP: Benim kaleci olmama ön ayak olan isimler Manisalı bir abim olan Yılmaz Öktem ve Antrenörümüz Fikri Bayrıl oldu. 1961 yılında genç karmalara katılmamla  başladı kaleciliğim.1962 yılında o zaman Manisamızın  iyi takımlarından olan  Sakarya Gençlik Spor’da  lisansım çıktı. Küçük yaşta oynamaya başladım. 1963 yılında genç mili takım çağırıldım. Rahmetli Ali Altuner’le birlikte İsrail’e karşı forma giydim. O maçı 2-0 kazandık.

HABERSPOR: KALECİLİKTE YÜKSELİŞ ÖYKÜNÜZ NASIL OLDU?

MÜMİN ÖZKASAP: 1963 yılında İzmir takımlarından Altınorduspor’a transfer oldum. İlk oynadığım Galatasaray maçı oldu. Bu benim için büyük bir sürprizdi. O dönem takımın menajeri olan Sait Altıordu beni yanına çağırdı ve maçtan önce Galatasaray maçında kaledesin dedi. Bir sağıma baktım, bir de soluma. Hadi Arnavut dedi Sait abi. Hazırlan dedi. Benim rengim kaçmıştı. Takımdaki büyüklerim benim heyecanım karşısında ne oldu dediler. Benim cevabım Galatasaray maçında kalede ben varım oldu. Olsun oynarsın dediler. Alsancak’ta tüneldeyiz. Galatasaray’da Kadri, Turgay ve Metin Oktay’la yan yana çıkıyoruz. Galatasaraylı Kadir abi, kaleci Turgay Şener’e dönerek “Kaptan, kaleciye bak; bu çocuk daha” dedi. Turgay abi Kadir’e dönerek “Rahat bırak çocuğu” dedi; sonra bana “Sen ona bakma” diye moral verdi. 36. dakikaya kadar kalemde üç gol gördüm. Ağlıyorum. İkinci yarıda toparlandım.  Heyecanımı yendim. Maçtan sonra Metin ve Turgay  Abi (Metin Oktay, Turgay Şeren) benim durumumu görünce  yanıma geldiler ve "Bunları yaşayacaksın. Üzülme. Senin  oynadığın takım Altınordu. Rakip ise Galatasaray. Sen bir gün gelecek Türkiye’nin en iyi kalecisi olacaksın" dediler. Bu bana büyük bir moral olmuştu. Sait abi de yanıma gelerek bu maçı kaybettik ancak kaleci yüzünden değil dedi. O yıl geldiğim Altınordu’da 17-18 maç oynadım. Bu benim Türk futboluna ilk adım atışım oldu.

HABERSPOR: BİR DÖNEM FENERBAHÇE’NİN KAPISINDAN DÖNMÜŞTÜNÜZ. BU SÜRECİ  ANLATIRMISINIZ?

MÜMİN ÖZKASAP: 1963 yılından 1968 yılına kadar Altınorduspor’da forma giydim. 1968 yılında Fenerbahçe’nin transfer listesinin birinci sırasında Mümin Özkasap adı yazıyordu. Fenerbahçe kulübüme 500 Bin TL ve hasılatı Altınorduspor’a verilme kaydıyla hazırlık maçı teklif yapmıştı. O dönemde Altınorduspor yönetimi Fenerbahçe senin kafanı çeliyor diye bu işi onur meselesi yaptı.Dönemin başkanı Doğan Kantarcıoğlu  bana seni kandırıyorlar dedi.  Bu transfer gerçekleşmedi. Ben de artık sizle yokum dedim ve Altınorduspor defteri benim için kapandı.

HABERSPOR: ESKİŞEHİRSPOR MACERASI NASIL BAŞLADI  HOCAM?

MÜMİN ÖZKASAP: Aslında benim aklımda Eskişehirspor yoktu. Fenerbahçe ile yaşanan süreçten hemen sonra  Eskişehir’den geldiler. 24 saat içinde Eskişehirsporlu oldum. Yıl 1968’di. Kısmet Otel’de Eskişehirsporlu yönetici Aydın Beygiter ile görüştük. Ben ailemin yanına Manisa’ya gideyim dedim. Olmaz dediler. Otelde kalacaksın. Zaten Eskişehirspor’da Milli Takımdan arkadaşlarım vardı. Görüştük ve anlaşma sağlandı. Hem benimle hem de kulübümle.

HABERSPOR: HOCAM ESKİŞEHİRSPOR’DA ÖNEMLİ BAŞARILAR YAŞADINIZ. AYRILMA NEDENİ NE OLDU?

MÜMİN ÖZKASAP: Evet önemli başarılar yaşadık. Ancak 5 yılı içinde takım da bazı şeyleri kaybetti. Takım içindeki birlik ve berabirlikte, aramızdaki sevgi ve saygıda azalma oldu. Fethi Heper sakatlandı futbolu bırakmak zorunda kaldı. Takımdan Kamuran, Ender gibi önemli futbolcular gitti. Daha sonra Adanaspor’dan Gündüz Tekin Onay aradı. “Seni mutlaka alacağım" dedi. Ancak Eskişehirspor Kulübü seni Manisaspor”dan başka kimseye vermeyiz" dedi. O zaman transfer politikası bu dönemki gibi değil. Sonra Manisaspor’dan  Ümit Canuyar biz seni alacağız; sen karışma dedi. Telefonu kapattı. Ertesi gün Ümit Canuyar ve rahmetli abim  Eskişehir’e geldiler ve anlaşma sağladılar. 1973 yılında Mustafa İzci Başkanlğındaki Manisaspor’a geldim. Teknik Direktör Kamuran Soykıran’dı. İyi bir kadromuz vardı. Ancak o dönem bizim için iyi geçmedi. Aslında iyi bir kadromuz vardı. Fakat takım bekleneni veremedi. O yıl kadromuzda Suavi, Nevzat, Rıza ve Feridun gibi iyi isimler vardı. O zaman 2. Lig de çok zordu. Grubumuzda Trabzonspor ve Gaziantepspor gibi takımlar bulunuyordu.  1973 yılında geldiğim Manisaspor’da hala görev almaktan büyük gurur duyuyorum.

HABERSPOR: ESKİŞEHİRSPOR’DA FORMA GİYERKEN SEVİLLA’YI  ELEDİĞİNİZ

FUAR ŞEHİRLERİ KUPASI MAÇI VAR. O TARİHİ MAÇI ANLATIR MISINIZ?

MÜMİN ÖZKASAP: Evet yabancı takımlarla yaptığımız maçlarda unutamadığım ve en büyük sevinci yaşadığım bir maç. İlk maç Sevilla’daydi. Eskişehirspor adından yeni söz ettirmeye başlayan ancak soru işaretleri olan bir takımdı. Kimse bize şans tanımıyordu. İspanya’nın Sevilla şehri Türkiye’nin Antalya’sı gibiydi. Sevilla’da kaldığımız otelden dışarı çıktık. Hemen Otel’e geri döndük. Çünkü inanılmaz bir sıcak vardı. Her neyse maç saati geldi. Maça iyi başladık. 70. dakikada Sevilla takımından Agusto bir korner atışı sonrasında bana vurdu beni yere düşürdü. Ben pozisyonumu kaybettim ve düştüm. Sonra boşta olan bir futbolcu topa vurdu ve gol oldu. O maçta inanılmaz kurtarışlar yapmıştım. İspanyada bütün gazeteler beni yazıyordu. İlk maçı 1-0 kaybettik. O maçtan önce ve sonra tartılmıştım. Tam 2,5 kilo vermişim. O kadar ağır bir yük binmiş sırtıma. Oynadığım yabancı maçlardan en zoruydu. İkinci maçı Eskişehir de oynuyoruz. Bizim baş belamız olan Agusto yine sahneye çıktı ve 1-0 yenik duruma düştük. Tribünler tıklım tıklımdı. Maçın son dakikaları. Sahneye Fethi Heper çıktı ve 87, 89 ve uzatma dakikalarında üç gol attı. Maçı 3-1 kazandık ve tur atladık. Sevilla’nın hocası Marck Vaagler sahada çöktü kaldı. O maç bizim için tarihi bir maçtı.

HABERSPOR: MANİSA’DAN YILDIZ

KALECİ YETİŞMİYOR. NEDEN?

MÜMİN ÖZKASAP: Evet malesef yetişmiyor. Bunda biz suçluyuz. Dönemin starları yıldızları olarak bu işe sahip değiliz. Ben şimdi kendime bakıyorum. Takip edip de yıldız yaptığımız kim var. Zamanın önde gelen kalecileri bu işi takip edecekler. Bulup önerecekler. Biz kaleciliğin ana yasanını oluşturamıyoruz. Hiç bir yerin günahı kaledeki günah kadar tehlikeli ve ağır değildir. Ben 12 yıl kalecilik yaptım Bizim dönemimizde fazla yabancı kaleci yoktu.Bizim kalecilerimiz bizim çocuklarımız vardı. Şimdi bu işi kem yapacak. Kim kaleci önerecek. Bu işi şimdi en iyi yapacak isim Rüştü. Eskiler gelecektekilere yeni nesle adam gibi adamlık yapacak. Biz bunu maalesef yapmadık. Bunu iş olarak edinmedik. Suç bizim. Balıkesirden şu anda Manisaspor A-2 Takımının kalecisi Murat Demir’i Balıkesir’den bulup getirdik. Başka biri var mı. Yok. Kalecilik meşakkatli ve zor bir iş. Sabır isteyen bir iş. Bizden sonraki rejenerasyon da bu işe sarılmadı.

HABERSPOR: HAYATINIZDA  EN BÜYÜK HEYECANI

YAŞADIĞINIZ MAÇ HANGİSİ?

MÜMİN ÖZKASAP: Hayatım boyunca unutamadığım en büyük heyecanı yaşadığım maç; 1975-1976 sezonunda oynadığımız Kırıkkalespor maçı. Ligde kalma maçı oynuyoruz. Kırıkkalespor’la. Maç rakibimizin cezası nedeniyle Bolu’da oynanıyor. Müthiş bir maç. Mutlaka yenmemiz lazım. O maçta müthiş oynamıştım. Maçın hakemi Bursa Bölgesinden Kadri Abi. 89. dakikada rakip takımdan Öner, topa öyle bir vurdu ki.. Benim yaptığım kurtarış ne geçmişti nede gelecekte yapacağım bir kurtarıştı. Maçın son saniyeleri maç bitmek bilmiyor. Artık maçın hakemine "Hocam çoluğunun  çocuğunun ölüsünü gör. Allah aşkına bitir şu maçı" dedi. Maçı  kazandık ve o zaman ligde kaldık. Sevinçten göz yaşları döktüm.

HABERSPOR: DÖNEMİNİZDE EN BEĞENDİNİZ KALECİLER KİMLERDİ?

MÜMİN ÖZKASAP: Yabancı kalecilerden Rus kaleci Lev Yashin. Kendisine hayrandım. Türk kalecilerden de Turgay Şeren ve Vorol Ürkemez’i çok beğenirdim. Onları kendime örnek almışımdır.

HABERSPOR: FUTBOLCULUK VE TEKNİK DİREKTÖR OLARAK YAŞADIĞINIZ BAŞARILAR NELER?

MÜMİN ÖZKASAP: Salihli Sanayispor’da ve Manisaspor’da Teknik Direktör olarak şampiyonluklar yaşadım. Bunları unutmak imkansız. Futbolculuk kariyerimde. Eskişehirspor’da Türkiye Kupası, cumhurbaşkanlığı Kupası ve Başbakanlık kupalarını kaldırdım.

HABERSPOR: EN ÇEKİNDİĞİNİZ FORVET OYUNCULARI KİMLERDİ?

MÜMİN ÖZKASAP: Çekindiğim forvet oyuncusu yoktu ancak son dönemlerde 1-2 maç karşılıklı oynadığım Fenerbahçeli rahmetli Lefter abi çok farklıydı. Ben genelde sol ayaklı futbolculardan çekinirdim.

HABERSPOR: SİZİN DÖNEMİNİZLE ŞİMDİKİ DÖNEMİ

KIYASLARSAK ARADAKİ FARKLAR NELER?

MÜMİN ÖZKASAP: Bizim dönemimizde bu kadar imkanlar yoktu. Genelde toprak zeminlerde oynardık. Çim zemin sayısı çok azdı Türkiye de. O zaman kalecileri yardımcı antrenörler çalıştırırdı. Şimdi her Teknik Direktörün ekibinde 5-6 kişi var. Ancak bizim zamanımız da bu kadar da çok sakatlık olmazdı. Maçlardan sonra kol kola soyunma odasına giderdik. Şimdi iddialaşmalar arttı.

HABERSPOR: EN ÇOK ÜZÜLDÜĞÜNÜZ MAÇ HOCAM?

MÜMİN ÖZKASAP: Yıl 1969. Eskişehirspor’da şampiyonluk mücadelesi veriyoruz. Şekerspor maçı 1-0 öndeyiz. Uzatma dakikalarında ters bir pozisyonda bir gol yedik ve maç berabere bitti. Şampiyonluk gitti. En çok üzüldüğüm maç bu maç oldu.

HABERSPOR: MANİSASPOR ZOR BİR DÖNEMDE.

MANİSALILAR’A BİR MESAJINIZ VAR MI?

MÜMİN ÖZKASAP: Bu ligde ekonomik güç çok önemli. Geçtiğimiz sezon Elazığıspor ve Akhisar Belediyespor sürpriz yaptı ve Süper Lige çıktı. Bu sezon yönetim inanılmaz çalışıyor. Oluşturulan Teknik Kadro ve Futbolcular arasında büyük bir uyum var. Bu bir gün bizim kazanç hanemize yazılacak. Bana göre Manisaspor güzelliği yakalayacak. Zorluklar çekeriz ancak sonunda hedefe ulaşırız. Sevgi saygı, birlik ve beraberliği olduğu yerde başarı olur. Bu saydıklarımda Manisaspor da var. Birlikten kuvvet doğar.

HABERSPOR: GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE BELEDİYE MECLİS TOPLANTISINDA ADINIZIN SPOR TESİSLERİNE

VERİLME KARARI ÇIKTI. NELER HİSSEDİYORSUNUZ?

MÜMİN ÖZKASAP: Manisaspor'da beraber çalıştığım Belediye Başkanımız Cengiz Ergüne ve Belediye Meclis üyelerine sonsuz teşekkür ediyorum. Bu dostluğun, güveninirliğin  bir mesajıdır. Ben Manisa ya çok şey borçluyum. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Benim de Manisa ya hizmetim sonsuza kadardır.

HABERSPOR: SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

MÜMİN ÖZKASAP: Benim hayatta tek aşkım var. O da Manisaspor’dur. Manisaspor’da zor dönemlerde her zaman en önde oldum. Manisaspor benim için büyük bir aşk, büyük bir sevgidir. 1973 yılında geldiğim Manissapor’da hala camianın içindeyim. Ben hep doğruları yapmaya çalıştım. Bunda da başarılı olduğuma inanıyorum.

 " HER ZAMAN ÇALIŞACAĞIM BİR TEKNİK ADAM"

Manisaspor’un efsane ismi Mümin Özkasap’la en fazla çalışan isim olan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç  ise Mümin Özkasap için şunları söyledi, "Geçmişte Mümin Hocamızla Manisaspor Başkanlığım döneminde uzun yılar çalıştım. Şimdi yine olsa Mümin Hocamla çalışırım.”

Yorumlar (0)
17
kapalı
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14