Manisa'da Bugün

Çiftçi kullanmadığı suyun parasını mı verecek?

EKONOMİ

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ön ödemeli kuyu sayacı sistemini ve konuya ilişkin vatandaşların mağduriyetini Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu.

 CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Yeraltı Suyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği ile yapılan değişikliği ve bu değişiklik ile kuyu sahiplerinin ön ödemeli su ve elektrik sayacı kurmalarına ilişkin vatandaş mağduriyetini Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sordu. Özel, verdiği soru önergesinde kuyu sahiplerinin yönetmelikle düzenlenen uygulamaya göre peşin ödemek durumunda kalacağı su ve elektrik kullanımlarında, kullanmadıkları kısmın ve fazla ödemelerinin bir sonraki yıla devretmesi ya da kişilere geri verilmemesinin sebebini, ayrıca kaçak kuyuları ve bunların denetimini de sordu. Özel, söz konusu değişiklik ile mağdur olacak çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi için ne gibi tedbirlerin alındığını da Veysel Eroğlu’ndan yanıtlamasını istedi. CHP’li Özel Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu ifadeleri kullandı; “25.02.2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Torba Kanun ile 167 sayılı Yeraltı Suları Kanunu’nun 10. maddesine bir ilave yapılmış ve bu değişiklik ile ülkemizdeki tüm yer altı suyu kuyusu sahiplerinin kuyulardan çektikleri su miktarlarının ölçülebilmesi için ölçüm tesisi kurma zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu düzenlemenin ardından Yeraltı Suyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği yayınlanmış ve bu yönetmeliğe göre de bu ölçüm sistemini kurmayan kuyu sahiplerinin kuyuları kapatılması kararlaştırılmış ve kişiler 25.02.2013 tarihine kadar bu sistemi kurmakla yükümlü kılınmıştır. Ayrıca, ilgili düzenleme ile kuyu sahiplerinin kullanacakları su miktarını ön ödemeli sayaç ile kullanmaları ve yıllık ödedikleri bedelden daha az kullanmaları halinde ise kişilere paranın iadesi ya da bir sonraki yıla devredilmemesi yönünde bir uygulamaya geçilmiştir. Yine bu düzenlemeye göre, kuyularda kullanılan elektrik sayaçlarının da ön ödemeli elektrik sayacı ile değiştirilmesi zorunluluğu getirilmiştir.”

Özel, Bakan Eroğlu’na önergesinde şu soruları yöneltti;

1. İlgili değişiklik ve sonrasında yayınlanan yönetmelik ile kuyu sahiplerinin kullanacakları su miktarı önceden belirlenerek ön ödemeli sayaç ile su kullanımı sisteminin ve aynı zamanda ön ödemeli elektrik sayacı sisteminin tercih edilmesinin gerekçesi nedir?

2. Kuyu sahiplerinin yönetmelikle düzenlenen uygulamaya göre peşin ödemek durumunda kalacağı su ve elektrik kullanımlarında, çiftçilerimizin kullanmadıkları kısmın ve fazla ödemelerinin bir sonraki yıla devretmesi ya da kişilere geri verilmemesinin sebebi nedir? Bu uygulama hangi gerekçelerle tercih edilmiştir?

3. Bu sisteme geçişte hem elektrik ve su sayaçlarının yenilenmesi hem de diğer uygulamalar için vatandaşlarımız toplamda ne kadar ücret ödeyeceklerdir?

4. Ülkemizde ruhsatlandırılmış kuyu kaç adettir? Kaçak kuyularla ilgili Bakanlığınız hangi çalışmaları yürütmektedir?

5. Ölçüm cihazlarının alınması ve montajı ile ilgili kişilere herhangi bir firma zorunluluğu getirilmiş midir? Böyle bir zorunluluk varsa kişiler, hangi firma ya da kurumlardan bu sistemi almak ya da kurmak zorundadır?

6. Ülkemizde özellikle tarım bölgesinde kullanılacak kuyu suyu miktarının iklim değişikliklerine göre farklılık göstereceği düşünüldüğünde, çiftçilerimizin bu suyun kullanımına ilişkin gerekli 1 yıllık öngörüyü yapamaması durumunda çiftçilerimiz için ne gibi tedbirler alınmıştır?

7. İlgili yönetmelikte “Ön yüklemeli karta yüklenen su miktarı bitince yeraltı suyu kullanılamaz.” İfadesi, kuraklık ile birlikte düşünüldüğünde çiftçilerimizin tarımsal amaçlı sulamalarında büyük sorunlar ortaya çıkaracaktır. Kişilerin bir yıl içinde fazladan ihtiyaç duyacakları suyu kullanabilmelerine ilişkin herhangi tedbir alınmış mıdır? Alınmışsa bu tedbir nedir?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.