Manisa'da Bugün

DOLU ZARARLARININ KARŞILANMASI YİNE HAYAL OLDU

EKONOMİ

Manisa Chp Milletvekil Hasan Ören dolu nedeni ile basın açıklaması yaptı.

 8 Mayıs 2013 tarihinde Ahmetli, Alaşehir, Salihli ve Sarıgöl’ün köylerinde meydana gelen dolu afeti nedeniyle üzüm bağlarında % 100’e varan zarar oluştu. CHP Milletvekilleri olarak çiftçilerin mağduriyetini Mecliste gündeme getirdikten sonra, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Manisa’ya gelerek AKP Milletvekilleri ile birlikte afete maruz kalan köyleri gezip tüm çiftçilerin zararlarının karşılanacağı sözünü verdiler.

Son yapılan açıklamalarda sadece tarım sigortası yaptıranlara yardım edileceği söylenmektedir. Köylere gitseniz de, gitmeseniz de bu yapılacaktır. Önemli olan sigorta yaptıramayan çiftçi ne olacaktır. Onun derdine kim derman olacaktır. Dolu mağduru çiftçiler Tarım Bakanı ile birlikte söz veren AKP Milletvekillerini arıyor ama maalesef onlar ortada yoklar. Lüks otellerde iftar açarken, köylünün sofrasında yiyeceği var mı diye düşünmüyorlar.

Doludan bağları zarar gören köylüler şimdi kara kara düşünüyorlar. Asmada üzüm kalmamış, borç gırtlağa dayanmıştır. AKP’nin bu yalanlarının üstüne birde TEDAŞ kuyulardaki elektriği kesmiştir.

AFAD Komedisi

Yaşanan afetin büyüklüğü ve tarımsal üretime verdiği zararlar nedeniyle Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirler ve Yapılacak Yardımlara Dair Kanun ve Afetlerin Genel Hayata Etkinliğine İlişkin Temel Kurallar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, bazı köylerde dolu afetinin Genel Hayata Etkili, Bazı köyler ise Genel Hayata Etkisiz sayılmıştır.

Tarımsal ürünlerin 1/3’ ünden fazlasının zarar gördüğü gerekçesiyle Alaşehir ilçesine Bağlı Baklacı, Narlıdere, Sobran, Sarıgöl’ün Tırazlar, Sığırtmaçlı, Doğuşlar, Dadağlı, köylerinde “Genel Hayat Etkilenmiş” kabul edilmiştir.

Buna karşın, aynı gün dolu afetine maruz kalan listeye giren köylerle arazileri yan yana olan Ahmetli’nin Gökkaya, Alahıdır, Karaköy, Salihli’nin Köseali, Mersindere, Alaşehir’in Subaşı, Üzümcü, Tepeköy, Toygar, Kemaliye, İsmetiye, Kasaplı, Matarlı, Piyadeler, Sarıgöl’ün Yeşiltepe, Yukarı Koçaklar, Çimentepe, Çanakçı, Bağlıca, Bahadırlar, Baharlar köylerinde dolu afetinden “Genel Hayatın Etkilenmediğine” karar verilmiştir.

Başbakanlığın listesinde en fazla zarar gördüğü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER’in götürüldüğü Alaşehir’in Subaşı köyünün bile yer almaması tam bir skandaldır. Hangi mantıkla köyler belirlenmiş anlama mümkün değildir.

Ayrıca AFAD’ın tarımsal ürün zararları için bir yardımının bulunmadığı ifade edilmektedir. O halde dolu afetinin “Genel Hayata Etkili” sayıldığı köylere ne faydası olacaktır. Hükümetin alacağı hangi kararda etkili olacaktır.

Dolu Mağduru Çiftçinin Zararı Karşılanmalıdır

Hükümet bu duruma seyirci kalma ve vurdumduymaz huyundan vazgeçmeli ve acilen çözüm üretmelidir. Zarar gören çiftçiye Sosyal Yardımlaşma Vakıflarından acilen para yardımında bulunulmalıdır. Bunun yanında Tarım Kredi Kooperatiflerine, Tedaş’a olan borçları ertelenmeli ve gecikme faizleri silinmeli, faizsiz uzun vadeli kredi verilmelidir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.