Manisa'da Bugün

DÜNYADAKİ 6 ŞEHİRDEN BİRİ MANİSA

EKONOMİ

Dünya Ekonomik Forumu Manisa’yı "Yabancı yatırımı çekme ve başarı" başlığı altında örnek şehir olarak gösterdi. Durumu değerlendiren Vali Bektaş ise Manisa’nın içinde bulunduğu durumdan dolayı Dünya Ekonomik Forumu’nda Manisa’nın yer almasının sürpriz olmadığını söyledi.

 Dünya Ekonomik Forumu Manisa’yı "Yabancı yatırımı çekme ve başarı" başlığı altında örnek şehir olarak gösterdi. Durumu değerlendiren Vali Bektaş ise Manisa’nın içinde bulunduğu durumdan dolayı Dünya Ekonomik Forumu’nda Manisa’nın yer almasının sürpriz olmadığını söyledi.

Ferdi UZUN

Dünya Ekonomik Forumu’nun "Şehirlerin Rekabeti" başlıklı raporu yayınlandı. Manisa yayınlanan raporda Türkiye’de tek il olarak "Yabancı yatırımı çekme ve başarı" başlığı altında örnek şehir olarak gösterdi. Manisa böylece dünyadaki 6 şehirden biri olmuş oldu. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Vali Erdoğan Bektaş, Dünya Ekonomik Forumu’nun açıkladığı raporun Manisa için hem sevindirici hem de ürkütücü bir gelişme olduğunu söyledi. Vali Bektaş,”Eski alışkanlıklarla yönetmeye çalışırsak beklentiyi karşılayamaz, rezil oluruz” dedi.

Manisa’nın beklentiye cevap vermesi gerekir

Vali Bektaş, ”Bu rapor açıklanmamış olsa bile bu görünen bir gerçektir. Bunu her platformda ben dile getirmekteydim. Manisa, Türkiye’de kendine rakip aramamalıdır. Dünya genelinde rakipleri olmalıdır. Manisa’nın bu beklentiye cevap vermesi gerekir. Bunlar önemli konular. Manisa’nın içinde bulunduğu durum, devam eden alt yapı yatırımları, Manisa’nın içinde bulunduğu coğrafi bölgenin alacağı şekil ve potansiyeli değerlendirildiğinde bu rapor hiç sürpriz değildir. Altı şehirden biri seçilmiş ama bana göre birincisi olamaya adaydır Manisa” diye konuştu.

Önemli bir gelecek

Manisalıların bu büyüklüğe uygun davranması gerektiğini belirten Vali Bektaş,”Eski alışkanlıklarımızla, reflekslerimizle bu şehri yönetmeye çalışırsak beceremeyiz, beklentiyi karşılayamayız ve rezil oluruz. Çok önemli bir gelecektir. Manisa’nın rakibi Türkiye’de aranmamalıdır. Türkiye standartlarının üzerine çıkmış bir şehirdir. Beklenen beklentiyi bu değerleri bilinçli, bilimsel kurallara uygun dayalı kullanırsak karşılayabiliriz. Gerçeklikle uyumlu bir yönetimle bu beklentiler karşılanmalıdır” şeklinde konuştu.

DÜNYA EKONOMİK FORUMU’NUN MANİSA RAPORU Raporda Manisa "Yabancı yatırımı çekme ve başarı" başlığı altında bir "örnek olay" olarak incelenirken şöyle denildi:

-Manisa'nın özel karakteristiği nüfusu ve ekonomisinin çok merkezli yapısıdır. İl merkezinde nüfusun sadece yüzde 26'sı yaşıyor. Manisa kendisine ekonomik büyüklük ve gücünü veren önemli nüfus barındıran ilçelere sahip. Kentin hâkim sektörü sanayi ancak Akhisar, Salihli ve Turgutlu gibi birkaç ilçesi tarım ve yardımcı sanayilerde uzmanlaşmış. Sonuçta bölgedeki komşu ekonomik merkezlerden farklı olarak Manisa, sanayi, tarım ve hizmet sektörlerini içeren daha çeşitli bir ekonomik yapıya sahip olmakla övünüyor. -Geçen 20 yıl boyunca Manisa kendi high-tech sanayi üretimini geliştirdi. 1990'ların ortalarında Manisa'daki firmalar tarafından yıllık tescil ettirilen patent sayısı firma başına ortalama 5'ten azdı. 2010 itibarıyla ortalama 90'a çıktı. Benzer şekilde 1990'ların ortalarında Türkiye'deki 1000 en büyük firma sıralamasında Manisa'dan sadece bir firma varken sayı şimdi 29.

-İldeki yedi bölgeyle sanayi bölgeleri bu dönüşümün temel yönlendiricisi. Merkezde bulunanı ise Türkiye'nin istihdam üreten en büyük 7'nci sanayi bölgesi. Elektronik, makine ve otomotiv şu anda Manisa'nın önde gelen sanayi sektörleri haline geldi.

-Manisa'nın yatırım ortamı yüksek ölçüde rekabetçi bir ortam. 2005 yılında yabancı yatırımlar için en iyi Avrupa kenti olarak adlandırılmış, 200 Avrupa kenti arasında tacı kapmıştı. Manisa'nın başarısına katkıda bulunan karakteristiklerden bazıları sanayi altyapısı (özellikle enerji altyapısı), İzmir limanına nispeten yakın bir yerde bulunması ve dünya çapında, yüksek kaliteli iş hizmetleri ortamının hızlı gelişimi. Manisa Bosch ve Siemens gibi büyük Avrupalı firmaları kendine çekti.

-Manisa'da sanayi ilerlerken kent aynı zamanda tarımda da olumlu bir iz bıraktı. Türk kentleri arasında Manisa sebze üretiminde 6'ncı, hayvan yetiştiriciliğinde ise 5'inci. Aynı zamanda hızla bir turist cazibe merkezi haline geldi, ziyaretçi sayısı 1995-2013 arasında dört kat arttı.

-Manisa'nın başarılarından hiçiri halkının ve özel sektörün işbirliği ve katılımı olmadan gerçekleştirilemezdi. Siyasi liderliğin yanı sıra iş âlemindeki birlikler de Manisa'yı rekabetçi hale getirmek için katkıda bulundu. -Manisa Türkiye'deki yerli ve yabancı yatırımcılar için yerini bir tercih hedefi olarak hızla almıştır. Burası işte transformasyonu izlemek için bir yer.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.