Manisa'da Bugün

ERKAN AKÇAY ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

EKONOMİ

Erkan Akçay Tarım Bakanını topa tuttu.

 TBMM’de görüşmeleri devam eden torba kanunun 73 üncü maddesinde konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ AKP iktidarı döneminde; Tarımın Gayri Safi Milli Hasılaya katkısı düşmüş, tarımsal ihracatımız tarımsal ithalatı karşılayamaz duruma gelmiş, ekilen biçilen tarımsal alanlar azalmış, tarım toprakları terk edilmiş, tarımda çalışan sayısı düşmüş, köylerimiz boşalmış, çiftçimizin geliri her geçen yıl azalmış, çiftçimiz köylümüz borç batağına sürüklenmiştir.” dedi.

Çiftçinin enflasyon ve tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlara ezdirildiğini söyleyen MHP’li AKÇAY, “ AKP döneminde enflasyon yüzde 145 artarken, mazot, ilaç, gübre fiyatları ortalama 4-5 kat artmış, ürün fiyatları yerinde saymıştır. Bir taraftan enflasyona, diğer taraftan 4-5 kat artan girdi fiyatlarına ezdirilen çiftçi borç batağına saplanmıştır. Çiftçilerin bankalara borcu 2002 yılında 530 milyon lira iken 2012 yılı Eylül ayı itibarıyla 39 milyar liraya ulaşmıştır. Bu kredilerden 2 milyarı icralıktır. Çiftçilerin borcu on yılda tam 78 kat artmıştır.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Sudan’dan toprak kiralamasını eleştiren Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ AKP döneminde tarımsal ithalat ihracatın önüne geçmiştir. 2002 yılında işlenen tarım alanı 23 milyon hektar iken 2012 yılında 20.5 milyon hektara düşmüştür. Aynı dönemde ekilen tarım alanı 18.1 milyon hektardan 15.8 milyon hektara gerilemiştir. Tarım Bakanı, Türkiye’de tarım arazileri neden boş? Çiftçi neden üretim yapamıyor? sorularına cevap bulacağına gidip Sudan’da tarım arazisi kiralamaktadır.” dedi.

Fransa’dan canlı hayvan ve et ithal eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Fransa tarafından ‘ Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı’ verildiğini söyleyen MHP’li AKÇAY, “ AKP döneminde yani Tarım Bakanı Mehdi Eker’in bakanlığı döneminde Türkiye, tarihinde ilk kez kurbanlık hayvan ithal etmiştir. Tarım ülkesi Türkiye, sap ve saman ithal edecek duruma gelmiştir. Son üç yılda canlı hayvan ve et ithalatına 3 milyar dolar yani 5.4 katrilyon TL ödenmiştir. İki yılda Fransa’dan 250 milyon dolarlık canlı hayvan ve et ithal edilen Tarım Bakanı Eker’e Fransa tarafından ‘Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı’ (Chevalier dans l-Ordre du Merite Agricole.) verilmiştir.” dedi.

Manisa’nın sorunlarını gündeme getiren MHP’Lİ AKÇAY, “ Manisa, bitkisel ve hayvansal ürün yelpazesi ile Türkiye tarımında birinci sıradadır. 1 milyon 346 bin nüfuslu Manisa’da 500 bin kişi tarımda çalışmaktadır. 2011 yılı itibariye Manisa’nın toplam tarımsal geliri 5 milyar 535 milyon liradır. Bu gelirin 3 milyar 545 milyon lirası bitkisel üretim, 2 milyar lirası da hayvansal üretimdir.” dedi.

Manisa’daki hayvansal üretimin desteklenmesi gerektiğini söyleyen AKÇAY, “ Doğu Anadolu Projesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki 25 il et ve süt sığırcılığında hibe ve destek kapsamına alınmıştır. Hayvansal üretim bakımından 5 inci sırada yer alan Manisa ese destek kapsamı dışında tutulmuştur. Manisa’nın da mutlaka bu destek kapsamına alınmalıdır. Ayrıca Kula, Selendi, Gördes, Demirci ve Köprübaşı ilçeleri olmak üzere Manisa’daki köylerimizin büyük çoğunluğunda köy meraları belirlenmemiştir. Bu durum Manisa’da hayvancılığın gelişmesi önündeki en büyük engellerden biridir.” dedi.

Tarım Bakanı Eker’e üzüm üreticilerine verdiği sözü hatırlatan AKÇAY, “ 8-9 Mayıs 2013 tarihlerindeki dolu yağışı nedeniyle Alaşehir, Sarıgöl ilçeleri ile Ahmetli ilçesi Gökkaya Beldesindeki üzüm bağlarında büyük zarar meydana gelmiştir. Dolu yağışı Sarıgöl, Alaşehir ilçeleri ile Ahmetli Gökkaya beldesinde toplam 53 bin dekar alanda etkili olmuş, 2800 civarında çiftçinin bağlarında 110 milyon liralık hasar oluşmuştur. Tarım Bakanı; Bu üreticilerimizin zararlarının karşılanacağı ve bu çiftçilerimizin bankalara olan borcunun faizsiz olarak erteleneceği sözünü vermiştir. Üzüm hasat döneminin yaklaşmasına rağmen bu çiftçilerimizin zararları karşılanmamış, borçları ertelenmemiştir. Manisalı çiftçilerimiz verdiğiniz sözünüzü hatırlatmamızı istiyorlar.” dedi.

Sofralık zeytinin destek kapsamın alınması gerektiğini söyleyen AKÇAY, “ Türkiye’de sofralık siyah zeytinin yüzde 35’i, sofralık yeşil zeytinin ise yüzde 70- 75’i Akhisar’da üretilmektedir. Zeytinyağına desteleme primi ödenirken sofralık zeytine destekleme primi verilmemektedir. Bu nedenle ürettiği zeytinin yüzde 90’nını sofralık olarak değerlendiren Akhisarlı üreticiler bu destekten yararlanamamaktadır. Bu kapsamda sofralık zeytine de destekleme primi verilmelidir.” dedi.

MHP’li AKÇAY sözlerini şöyle sürdürdü: Türk tarımının ve Türk çiftçisinin durumu ortadayken hükümet bu sorunlara çözüm getireceğini bu torba kanunla sahte müstahsil makbuzlarıyla, sahte faturalarla haksız tarım destekleri alanları affediyor. Kanun Hükmünde Kararnamelerle bozduklarını yasayla düzeltmek

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.