Manisa'da Bugün

FİŞ KESMEYENE REKOR CEZA

EKONOMİ

24. Vergi Haftası kapsamında Atatürk Ortaokulu öğrencileri, Manisa Vergi Dairesi Başkanı Yılmaz Çakan’ı ziyaret etti. Başkan Çakan, öğrencilere Vergi Dairesini tanıttı.

 Eğer bir devlet varsa bu devletin kamu harcamalarını, giderlerini daha basit bir ifadeyle okulları, köprüleri, barajları yapabilmesi için kamu gelirlerine ihtiyacının olduğunu belirten Başkan Çakan, “Sizin nasıl evinizde bütçeniz var, anne ve babalarınız sizlere harçlık veriyorsa, burada da devletler açısından aynı durum söz konusu. Devletin de harcamaları var ve buna karşılık devletin bu harcamaları karşılamak için vergi toplaması gerekiyor. Vergi gelirleri, devletin en önemli geliridir. Sadece köşe başında gördüğünüz bakkal amcanız, kıyafet satan esnaf ve kantinciniz değil sizlerde vergi ödüyorsunuz” dedi.

 

Alınan her üründe devlete vergi verildiğini söyleyen Çakan, “Mesela bir çikolata aldığınızda oradan bir miktar devlete vergi olarak gidiyor. Eğer siz o çikolata karşılığında fatura, fiş almazsanız o vergiyi devlet alamamış olur. Dolayısıyla o vergi kaçırılmış olur. Sizlerde harcamalarınız karşılığında fatura, fiş almalısınız. Bir devletin güçlü olabilmesi, ülkesinde, bölgesinde güçlü bir devlet olabilmesi için güçlü gelir kaynaklarına ihtiyaç var. Bizler Manisa’daki gelir vergilerini topluyoruz. Buradan devletimize, hazineye intikal ettiriyoruz. Devlet en ücra köye bile su, elektrik veriyor. Bunların temelinde vergi gelirleri var” dedi.

 

Fiş vermeyenlerle ilgili çeşitli cezaların uygulandığını vurgulayan Başkan Çakan, “Vergi kanununa göre eğer bir seferlik fiş vermiyorsa her vermediği fiş başına 190 TL ceza kesiyoruz. Bunun dışında sürekli fiş vermiyorsa daha ağır cezalar kesiliyor. Kaçırdığı vergi tutarı kadar ceza kesiyoruz. Bir de onlardan faiz alıyoruz. Bazı durumlarda sahte fatura kullanıyorsa, hapis cezasına kadar bile cezalar uygulanıyor” diye konuştu.

 

2012 yılında 45 bin mükellefe fiş vermediği için 3 milyon 296 bin TL para cezası kesildiğine dikkat çeken Yılmaz Çakan, şunları söyledi: “2011 yılında 2,5 milyon TL ceza kestik. 2010 yılında ise 4 milyon TL kesildi. Demek ki mükelleflerimiz biraz ceza kesilince geçmiş yıllara oranla daha da olumlu yönde hareket ediyorlar. 2012 yılında Manisa ili olarak 1,9 milyar TL vergi topladık. Tahsilat oranımız önceki yıllardaki tahakkuklarla beraber yüzde 79’a ulaştı. 2012’de ise vergilerimizin yüzde 90’ını topladık.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.