Manisa'da Bugün

HİBE DESTEK İSTEYEN ELİNİ ÇABUK TUTSUN

EKONOMİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) Manisa İl Koordinatörlüğü, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Yatırımları Hibe Programı (IPARD) Proje kabulüne başlıyor.

 TKDK Manisa İl Koordinatörü Ahmet Işık, proje başvurularının 15 Şubat’tan itibaren yapılabileceğini ve proje başvurularının son teslim tarihinin ise 15 Mart olduğunu söyledi. TKDK’nın, IPARD projeleri için 23 Ocak Çarşamba günü 9. çağrı döneminden çıktığı ifade eden İl Koordinatörü Işık, bu çağrı kapsamında Manisa’da proje başvurusu yapılabileceğini belirtti. Işık, “Önemli olan çağrı dönemine çıkmaktı. Girişimciler projelerini 15 Şubat ve 15 Mart arasında mutlaka koordinatörlüğümüze getirsinler. Bizler de bu getirdikleri projeleri değerlendirelim ve uygun olanı onaylayarak merkeze sunalım. Oradan gelecek onay ile girişimcilerimiz imzalanmış projelerinin imalatını yapacaklar” dedi. Proje yapanların TKDK’dan habersiz ve izinsiz imalat yapmaması gerektiğine dikkat çeken Işık, habersiz yapılan imalatların proje dahilinde kabul edilmediğini ve habersiz başlatılan projeler ile girişimcilerin hibe alamayacağını kaydetti.

 

Proje yapan vergiden muaf olacak

TKDK projeleri sayesinde kırsal alanlardan göçü önleyeceklerini kaydeden Işık, “Proje yapanlar her türlü ÖTV, KDV gibi resmi vergilerden muaf tutulacak. Ayrıca proje yaparak imalat yapanlar Avrupa Birliği standartlarında kalite ürün üreterek Avrupa ürünleriyle rekabet etme şansı yakalayacak. Ürettikleri ürün bir marka haline gelecek. Yapılacak olan projelerin çevre duyarlı olmasından dolayı çevre kirliliği de büyük ölçüde engellenecek” dedi.

 

Destek alanları ve hibeler

Süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50'den 65'e kadar hibe destek ve 1 milyon Euro’ ya kadar proje kabulü. Et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50'den yüzde 65'e kadar hibe destek; kırmızı et üreten işletmelere 1 milyon Euro, kanatlı eti üreten işletmelere 500 bin Euro’ya kadar proje kabulü. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 3 milyon Euro’ya kadar proje kabulü. Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara (kırmızı ve kanatlı eti) yüzde 50 hibe destek ve 3 milyon Euro’ya kadar proje kabulü. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 1 milyon 250 bin Euro’ya kadar proje kabulü. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 1 milyon 500 bin Euro’ya kadar proje kabulü. Kırsal ve ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırımlara (arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği) yüzde 50 hibe destek ve 250 bin Euro’ya kadar proje kabulü. Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesine yönelik (uygun yerel el sanatları, yerel tarım ve gıda ürünleri) yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 250 bin Euro’ya kadar proje kabulü. Kırsal turizm faaliyetlerine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 400 bin Euro’ya kadar proje kabulü. Kültür balıkçılığının geliştirilmesine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 200 bin Euro’ya kadar proje kabulü.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.