Manisa'da Bugün

İŞ KAZASI YAPMAYANA ÖDÜL GELİYOR

EKONOMİ

TÜRK Metal-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli, metal sanayicileri ile yapılacak toplu iş sözleşme öncesi, işçilerin taleplerini ortaya koyan sözleşme taslağının hazır olduğunu açıkladı. Taslakta en çok, iş kazalarını önlemesi için hazırlanan ödüllendirme sistemi dikkati çekti.

 TÜRK Metal-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli, metal sanayicileri ile yapılacak toplu iş sözleşme öncesi, işçilerin taleplerini ortaya koyan sözleşme taslağının hazır olduğunu açıkladı. Taslakta en çok, iş kazalarını önlemesi için hazırlanan ödüllendirme sistemi dikkati çekti. 

Türk Metal-Sen Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Ercan Dereli, şube binasında işçilerle basın toplantısı düzenledi. Şube Başkanı Dereli, 21-23 Temmuz tarihleri arasında KKTC'de toplanan başkanlar kurulu toplantısında Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) yönetimi ile yapılacak olan toplu sözleşme öncesi işçilerin taleplerini dile getiren sözleşme taslağının hazırladıklarını açıkladı. Dereli yaptığı açıklamada, MESS'e bağlı 160 işyerinde görev yapan 600'e yakın sendika temsilcilerine yapılan anketin değerlendirmesi neticesinde sözleşme taslağını hazırladıklarını belirtti. 

Türk Metal-Sen'in tarihinde ilk defa bir taslak çalışmasının temsilciler ile tabanın istediği yönde hazırladığını ifade eden Dereli, "Bunun Dünya'da bir ilk olduğunu düşünüyoruz. 2 hafta önce Ankara Büyük Otel'de temsilciler meclisi toplantısı yaptık. Orada tabanımızla bütünleştik. Orda yapılan anket sonucunu başkanlar kurulunda değerlendirdik. Taslağımızı da hazırladık" diye konuştu. 

TASLAKTA NELER VAR

Türk Metal-Sen Manisa Şube Başkanı Dereli, hazırlanan sözleşme taslağıyla ilgili bilgiler vererek, ilk olarak çalışan işçi için birinci altı ay ücretlerde yüzde 14, ikinci altı ayda ise enflasyon oranında artış istediklerini söyledi. Dereli, "Taslakta ayrıca sosyal yardımlarda birinci yıl yüzde 20, ikinci yıl ise enflasyon artı 2 puan bir artışın olmasını istediğimizi belirttik. Çocuk parasını ise 25 lira olmasını istedik. Asgari ücretli çalışanlar için ise, işe yeni giren işçi, Türk Metal-Sen'e üye olduğunda saat ücretlerine 1'inci yıl içinde 40 kuruş, 2'inci yıl içinde 45 kuruş eklenmesi talebimiz yer alıyor. Taslağımızda ayrıca T.C.'nin ulusal bayramı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda sendika üyesi işçilere Ulu Önder Atatürk tarafından çıkarılan 1 adet tam 'Ata lira' verilmesi talebinde bulunduk. Taslağımızda ihbar müddeti ve tazminatı ile bireysel emeklilik konusunda taleplerimize yer verdik" diye konuştu. 

ÖDÜL İŞ KAZASINI AZALTACAK

Taslaktaki en önemli maddenin 'Kazasızlık Ödülü' altında iş kazasını azaltacak olan madde olduğunu dile getiren Şube Başkanı Dereli, "Sözleşme taslağımızda, toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından itibaren iş kazası geçirmeyen sendika üyesi işçilerine kademeli olarak para ödülü verilmesi planlanıyor. Bir işçi 100 gün içinde iş kazası geçirmezse 100 lira, 200 gün için 150 lira, 360 gün için ise 200 lira net. Devamındaki her 100 gün için 50 lira net maaşına ilave ödeme yapılması talebinde bulunduk. Eğer işçi kaza geçirirse, bu süreler sıfırlanacaktır. Bu uygulama ile işyerlerindeki iş kazalarının da önüne geçilmiş olacağına inanıyoruz" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.