Manisa'da Bugün

Manisa OSB’den işgücü, konut ve kadın istihdamı projesi

EKONOMİ

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği, kalifiye eleman sorununa çözüm olarak kurulan MOSB Endüstri Meslek Lisesi’ni de özel okula dönüştürdü.

 Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği, kalifiye eleman sorununa çözüm olarak kurulan MOSB Endüstri Meslek Lisesi’ni de özel okula dönüştürdü. Aldığı ödüllerle adını Avrupa’ya duyuran ve Çinli yatırımcılar tarafından dünyada yatırım yapılabilecek OSB şeçilen Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (MOSB) yatımcının son dönemde öne çıkan 3 sorununa çözüm aranıyor. Kalifiye eleman, konut ve kadın istihdamı konusunda projeler geliştiren Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği, Manisa’ya dışardan gelen beyaz yakalı personelin konut sorununu çözüm bulabilmek için belediye ve TOKİ ile bağlantı kurdu. Sanayicilerin kalifiye eleman sorununa yönelik olarak faaliyete başlayan 960 öğrenci kapasiteli MOSB Endüstri Meslek Lisesi de daha etkin hizmet verebilmesi için özel okula dönüştürüldü. Kadın çalışanların çalışma yaşamından kopmamaları için kreş projesini hayata geçirmeye odaklanan dernek, servis geliş gidişlerini azaltmak için ise ring tren projesini devreye aldı.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve MOSB Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çam, gerek altyapı hizmetleri gerekse yeni idari ve sosyal tesis alanları ile MOSB’un yatırımcı için cazibe merkezi olduğunu belirterek, “Ağustos 2011 itibariyle tüm parsellerin tahsisi tamamlandı. OSB’de genişleme çalışmalarının devam ediyor. 200 firmanın faaliyet gösterdiği OSB’de, 35 bin kişi istihdam ediliyor. Çalışan sayısı yeni yatırımlarla birlikte önümüzdeki yıl rahatlıkla 40 bine ulaşır”dedi.

MOSB’nin yerli ve yabancı yatıırmcının ilgi odağı olmaya devam ettiğini vurgulayan Çam, “Manisa geçtiğimiz yıl ihracatta 7′nci ilimiz oldu. Devler liğinde yer alıyor olmamızda MOSB’nin rolü çok büyük. Mükemmel altyapısı, lojistik avantajları, bünyesindeki firmalara sağladığı hizmet kalitesi ve fiyat avantajları sayesinde tam bir cazibe merkezi olan MOSB, her geçen gün katılımcılar için farklılıklar yaratan projeleri devreye alıyor. MOSB’un hedefi daha ileriye gitmek”diye konuştu.

Konut, ciddi bir sıkıntı

Dernek olarak sanayiciye en iyi hizmeti vermeyi amaçladıklarını söyleyen Çam, son dönemde sanayiciyi rahatsız eden 3 önemli soruna çözüm aradıklarını aktardı. Bu sorunların başında Manisa’nın da en büyük sıkıntısı olan konut sorununun geldiğini belirten Çam, “Konut sorunu sanayiciyi de olumsuz yönde etkiliyor. Manisa’da konut ciddi bir sıkıntı. Kiralar çok yükseldi. Dışardan gelen beyaz yakalıların oturacağı yer yok. 2+1, 1+1 konutlara ihtiyaç var. Bunun aşılması gerekiyor. Bu anlamda belediye ve TOKİ ile görüşme halindeyiz. Yönetici ve beyaz yakalı elemanı Manisa’da tutamıyoruz. Manisa’da eleman bulmakta zorlanıyoruz. Dışardan yönetici, mühendis geliyor bu defa da tek başına oturacağı konut bulamıyoruz” diye konuştu.

Ara eleman sorununu da sıkıntısını aşmak için de meslek lisesi kurduklarını kaydeden Çam, “Eğitilmiş işgücünü arttırmak amacıyla MOSB sanayicilerinin Elginkan Vakfı ile başlayan mesleki eğitimalanındaki hamlelerine Polinas Meslek Lisesi, Çukurova Kimya Meslek Lisesi ve son olarak MOSB Endüstri Meslek Lisesi ile devam ettik. 2010-2011 eğitim ve öğretim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilerek faaliyetine başlayan MOSB Endüstri Meslek Lisesi gerek fiziki koşulları gerekse eğitim öğrenim yardımcı malzemeleri, atölyeleri, laboratuarları ile mükemmele yakın bir seviyeye ulaştı. MOSB’ taki sanayi tesislerine kalifiye çalışanlar yetiştirmesini sağlamak için Mayıs 2012′de yapılan genel kurulumuzda alınan karar gereği okulumuzun, özel okul haline dönüştürülmesi talebi MEB ve Manisa Valiliği’ne bildirildi ve olumlu görüşleri alındı. Böylece okulumuz 2012-2013 eğitim ve öğretim yılına özelleşmiş olarak başladı. Okulumuz 960 öğrenci kapasiteli olup, sanayicimizin ihtiyaç duyduğu uzman nitelikli işgücü kaynağının oluşmasında önemli bir rol üstlenecek” açıklamasını yaptı.

Ring tren için çalışmalara başladık

Üçüncü sorunlarının kadınları ekonomiye ve iş hayatına katmak olduğunu dile getiren Murat Çam, “Kadın çalışanlarımız tam yetişiyor. Sonrasında evlenip çocuk sahibi olunca çocuğunu bırakabileceği biri olmadığı için işten ayrılıyor. Kadınları ekonomiye ve iş hayatına kavuşturmak için dernek olarak OSB’de bir kreş açma çalışması içindeyiz” dedi. Yeni yatırımlar ile önümüzdeki yıl OSB’de çalışan sayısının rahatlıkla 40 bine ulaşacağını vurgulayan Çam, “Çalışanların ulaşım sorunu konusunda da çalışma halindeyiz. Servis geliş gidişlerini azaltmak için ring tren çalışmalarına başladık. Konuyla ilgili belediye ile görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.