Manisa'da Bugün

MANİSA'DA SALKIM GÜVESİYLE BİYOTEKNİK MÜCADELE

EKONOMİ

MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, bağlarda salkım güvesine karşı kimsayasal yerine biyoteknik mücadeleyi geliştirmek amacıyla üreticilere eğitimlerin sürdüğünü belirtip, geçen yıl bunun için 2 milyon 758 bin lira destekleme ödemesi yapıldığını söyledi.

 MANİSA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, bağlarda salkım güvesine karşı kimsayasal yerine biyoteknik mücadeleyi geliştirmek amacıyla üreticilere eğitimlerin sürdüğünü belirtip, geçen yıl bunun için 2 milyon 758 bin lira destekleme ödemesi yapıldığını söyledi. 

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Gölmarmara İlçesi, Değnekler Mahallesi'nde Ziraat Mühendisleri Köksal Aksu ile Öner Demir'in üzüm üreticilerine yönelik verdiği uygulamalı eğitim çalışmalarını izledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çebi, üreticilerin bağlarda biyoteknik mücadele yöntemi uygulamalarını daha çok tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.

Manisa'da salkım güvesine karşı biyoteknik mücadele yöntemini uyguladıklarını belirten Çebi, "Biyoteknik mücadele doğal ve yapay maddeler kullanılarak zararlının hem bünyesel, hem de fiziksel ve biyolojik yapısına etki ederek onu etkisiz hale getirme konusunda kimyasal mücadeleye karşı uygulanan alternatif bir yöntemdir. Buradaki maksadımız, kimyasal mücadelede kullanılan ilaçları saf dışı bırakmak" dedi.

Biyoteknik mücadelede çeşitli yöntemlerin kullanıldığını ifade eden Çebi, "Bağlarda kullandığımız en önemli etken madde feromonlardır. Bu feromonlar zararlının çiftleşmesini engellemek veya zararlıyı bir noktaya çekerek imhasını sağlamaktadır. Bunun içinde geliştirilen değişik yöntemler mevcuttur. Bunlardan bir tanesi tel yöntemidir. Bu teller bağlara asılmaktadır. Kapsül şeklinde uygulanan yöntemlerde mevcuttur. Bunlar bağda salkım güvesine karşı kullanılan feromonlardır. Bağlarda biyoteknik mücadele yöntemlerini bu şekilde kullanmaktayız" diye konuştu. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın biyoteknik mücadeleye karşı verdiği desteklemelere de değinen Çebi, şunları söyledi:

"İlimizde geçen yıl itibariyle 92 bin dekar alanda yaklaşık 3 bin 400 civarı çiftçimiz biyoteknik yöntemini kullanması sağlanmış ve destekleme yapılmıştır. Biyoteknik mücadele uygulayan çiftçilerimize geçen yıl itibariyle bakanlığımız dekar başına 30 lira destek vermiştir. Yani 92 bin dekar alanda 2 milyon 758 bin lira destekleme ödemesi yapılmıştır. Bir önceki yıl ise bu rakam 1 milyon 138 bin liraydı. 2014 yılı içerisinde ise dekar başına destek 35 lira olacak." 

Çebi ayrıca, bağlarda kullanılan biyoteknik yöntemiyle üzümdeki kimyasal kalıntıyı ortadan kaldırdıklarını dile getirdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.