Manisa'da Bugün

Mutfaktaki enflasyon %30

EKONOMİ

Mutfaktaki enflasyon %30'u buldu. Birleşik Kamu-İş tarafından yapılan “Halkın Enflasyonu” araştırması halkın yaşadığı ekonomik krizi ortaya koydu.

Döviz ve kurlardaki dalgalanmanın yansıdığı enflasyon rakamları vatandaşın mutfağındaki ürünleri daha da pahalı hale getirdi. Araştırmaya göre gıda harcamalarında son bir yıllık artış yüzde 29,9 olurken, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 3 bin 146 lira olarak açıklandı.

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) Konfederasyonu Ar-Ge birimi tarafından yapılan ve her ay fiyatların güncellendiği 77 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının Aralık ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre söz konusu sepet için harcanan para son bir yılda yani Aralık 2019’a göre yüzde 29,9 oranında arttı. 12 aylık ortalama fiyatlara göre artış da yine yüzde 29,9 olarak gerçekleşti. Araştırmaya göre Türkiye’nin en yoksul kesiminin aile bütçesinin en az üçte ikisini ayırmak zorunda bulunduğu gıda fiyatları Aralık’ta bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı da 3 bin 146 liraya çıktı.

SEBZE FİYATLARINDA YÜZDE 7,8 ARTIŞ

Aralık ayında, ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna fiyatları geçen aya göre, yüzde 5,2 artarken, et-balık harcamalarında balık fiyatlarında yaşanan düşüş ile yüzde 1,1 oranında düşüş yaşandı. Süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 2,6, katı ve sıvı yağ fiyatları ise yüzde 4,4 oranında arttı. Meyvedeki fiyat artışı yüzde 6,2 olurken, sebze fiyatlarında ise geçen aya göre yüzde 7,8 oranında bir artış yaşandı. Böylece mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 77 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetinin toplam tutarında aralıkta, kasım ayına göre yüzde 3,2 oranında yükseliş yaşanmış oldu. Sepete dâhil edilen ürünlerin son 12 aylık ortalama fiyatlarının bir önceki 12 aylık dönemdeki ortalama fiyatlarıyla karşılaştırılmasıyla hesaplanan ortalamaya göre de gıda fiyatlarında yüzde 29,9 oranında artış yaşandı.

Kaynak: https://www.milligazete.com.tr/haber/5914220/mutfaktaki-enflasyon-30

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.