Manisa'da Bugün

ÖREN ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN DERTLERİNİ DİNLEDİ

EKONOMİ

Zeytin üreticilerinin geçimlerini sağlamakta zorlandıklarını ve perişan halde olduklarını dile getiren CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören çiftçilere o bilindik vaadi bir kez daha tekrarladı. Ören “CHP iktidarında köylü emeğinin, alın terinin karşılığını mutlaka alacaktır. Çiftçinin kullandığı mazotun fiyatı 1,5 lira olacaktır.”dedi.

Manisa’da 10 gündür üreticiler ile bir araya geldiğini kaydeden Ören izlenimlerini şöyle aktardı; “Zeytin ve zeytinyağı, hem ülkemiz, hem de Manisa bitkisel üretimi ve tarımsal sanayisi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Başta Akhisar, Kırkağaç, Gölmarmara, Saruhanlı olmak üzere Manisa’nın bütün ilçelerinde zeytin ve zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Manisa’daki kayıtlı 20 milyon zeytin ağacının, 12 milyonu Akhisar’dadır. Zeytin üretimi genellikle küçük arazilerde az sayıda ağaçla yapılmaktadır. Bu yüzden üretici geçimini sağlayacak kazancı elde edememektedir. Ancak bu yıl zeytin ve yağ fiyatlarının aşırı düşmesi üreticiyi perişan etmiştir. 10 gündür Manisa ilçelerini ve köylerini aralıksız dolaşıyorum. Muhtarlarla vatandaşlarla görüşüyorum. Geçimini tarımdan sağlayan vatandaşlar ürünlerinin para etmediğini, tarım kredi ve banka kredi borçlarını ödeyemediklerini söylüyorlar. Bu nedenle AKP Hükümetine karşı tepkililer. Mazotun litresinin 4,15 TL olduğu ülkemizde, bir litre Zeytinyağının fiyatının 4 TL olması ekonomideki çarpıklığı açıkça ortaya koymaktadır. Mazot, ilaç, gübre fiyatı sürekli artarken Zeytin ve yağının fiyatının düşmektedir. Yağlık zeytinin fiyatı 1 liranın altına, 0,60 kuruşa kadar düşmüştür. Bunun üzerine birde TARİŞ’in açıkladığı fiyatların düşük olması zeytin yetiştiricisin hayal kırıklığına uğratmıştır. TARİŞ asidine göre 2,25 ile 5,65 TL arasında fiyat açıklamıştır. Geçen yıl 6,40 TL olan Zeytinyağının fiyatının 4 liraya düşmüştür. Geçen yıl 3 liraya satılan Gemlik tipi sofralık zeytinin fiyatı 1,5 liraya düşmüştür. Böyle giderse Akhisar’da bulunan 12 milyon ağaç kuruyacaktır.”

“Yanlış politikalar perişan etti”

Devletin elinin çiftçinin cebinde olduğunu ileri süren CHP’li Hasan Ören “AKP Hükümeti bütçe dengesini dolaylı vergilerle sağlamaktadır. En kolay vergiyi ise akaryakıttan almaktadır. Yılda ortalama 36 milyar lira vergi akaryakıttan alınmaktadır. Çiftçinin ödediği mazot parasının büyük kısmı vergi olarak alınıyor.” şeklinde konuştu. Ören şöyle devam etti; “ Tarım Manisa ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Üzüm, zeytin, pamuk ve diğer tarım ürünlerinin fiyatları geçen yıllara göre düşük olması Manisa ekonomisine ağır darbe vurmuştur. Hükümetin açıkladığı destekler yeterli değildir. Verilen sözler tutulmamış zeytinyağına verileceği söylenen 2 lira destek unutulmuştur. İspanya zeytinyağına verdiği 1,3 Avro ( 3,05 lira) destek ile ihracatta diğer ülkelere büyük fark atmıştır. Desteğin ihracata doğrudan yansıdığını gösteren bu politikalar ülkemizde de uygulanmalıdır. Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin uluslar arası piyasalarda rekabet şansını artırmak için zeytin ve zeytinyağı üretimine ve ihracatına gerekli desteğinin verilmesi şarttır. Uygulanan yanlış tarım politikaları maalesef çiftçiyi perişan etmiştir. Köylü girdiği borç batağından bir türlü çıkamamaktadır. Tarım kredi ve banka borçları ödenmediği için yüksek faiz altına borçlar artmış ödenmeyecek duruma gelmiştir. Yapılması gereken çiftçinin Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesidir.”

 

“Önergem bekletiliyor”

Üreticiler için verdiği araştırma önergesinin Meclis gündeminde bekletildiğini kaydeden CHP’li Ören “CHP olarak zeytin üretilen illerin milletvekilleri ile bir ‘zeytin çalıştayı’ yaptık ve hazırladığımız raporu Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduk. Ayrıca zeytin üreticisinin sorunlarının tespiti, zeytinyağı ihracatında pazar oluşturulmasının araştırılması için verdiğimiz önerge TBMM gündeminde bekletilmektedir. Buradan tüm Manisa milletvekillerine çağrı yapıyorum. Manisa’nın sorunlarına birlikte sahip çıkalım. Araştırma önergesine destek verin ki zeytin üreticisinin sorunlarına çözüm bulalım.”dedi.

CHP’nin vaatleri

CHP iktidarında çiftçinin emeğinin karşılığını alacağını savunan Ören şöyle dedi; “CHP Milletvekilleri olarak her yerde tarım kesimini sorunlarını dile getiriyoruz. Bundan sonra da ülke ekonomisine üreterek katkı sağlayan köylü, çiftçi her zaman baş tacı yapılacaktır. CHP iktidarında köylü emeğinin, alın terinin karşılığını mutlaka alacaktır. Çiftçinin kullandığı mazotun fiyatı 1,5 lira olacaktır. Köylü, KDV’si, ÖTV’si kaldırılmış ilaç ve gübreyi tarlasına, bağına, bahçesine atacaktır. TARİŞ desteklenerek sezon başında ürün alım fiyatını açıklaması sağlanacaktır. Tarımsal sanayi desteklenecektir. Zeytin üretici ve Zeytinyağı üreticisi ayrı ayrı desteklenecektir. Çiftçi Tarım Kredi Kooperatiflerinde kullanacağı kredinin faizleri düşürülecektir.”

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.