Manisa'da Bugün

ORGANİK ÜZÜM ÜRETİMİNDE ARTIŞ

EKONOMİ

MANİSA'da organik sofralık üzüm üreticiliğinin artması için başlatılan Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi, meyvelerini verdi. Recepli Mahallesi'nde 2010 yılında 5 çiftçi ailesi ile 50 dekarlık alanda başlayan proje, 2014 yılında 19 çiftçi ailesi ile 170 dekarlık alana ulaştı.

 MANİSA'da organik sofralık üzüm üreticiliğinin artması için başlatılan Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi, meyvelerini verdi. Recepli Mahallesi'nde 2010 yılında 5 çiftçi ailesi ile 50 dekarlık alanda başlayan proje, 2014 yılında 19 çiftçi ailesi ile 170 dekarlık alana ulaştı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ve Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Yunus Emre İlçesi Recepli Mahallesi'nde organik üzüm yetiştiriciliği yapılan alandaki tarla gününe katıldı. Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında bağları ziyaret eden İl Müdürü Hasan Çebi, 2011 yılından bu yana uygulanan proje hakkında bilgi verdi. 

Manisa'da organik tarım faaliyetlerinin ilk olarak 1985 - 1986 yıllarında organik kuru üzüm üretimi ile başladığını ifade eden Çebi, "Bu proje ile hem organik ürün tüketen tüketicilerin organik sofralık üzüm talebinin karşılanması, hem de Yuntdağı Bölgesi'ndeki köylerde yaşayan dar gelirli çiftçi ailelerine organik üretim ile ek gelir ve istihdam imkanı sağlanarak, ekonomik gelir düzeylerinin arttırılması hedeflendi. Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında, Yunus Emre İlçesi Recepli Mahallesi Kocayayla'da uygulanmak üzere 2010 yılında Bakanlığımıza proje teklifi yapıldı ve 2011 yılında kabul edilerek proje uygulama çalışmalarına başlandı" dedi.

Recepli Mahallesi, Kocayayla Mevkisi'nin proje için son derece müsait bir yer olduğunu belirten Çebi, "Recepli Mahallesi'nin 3 yaylasından biri olan yaklaşık 400 dekar alana sahip Kocayayla, denizden 600-800 metre yükseklikte, ekolojik özellikler bakımından organik sofralık üzüm yetiştiriciliğine son derece müsait bir yer. Kocayayla'da proje uygulanmadan önce çok az bir alanda buğday ve arpa tarımı yapılıyordu. Çiftçiler arpa ve buğday tarımından yeterli gelir elde edemediklerinden dolayı bu mevkide uzun yıllar tarım yok denecek kadar az alanda yapıldı. 2010 yılında 5 çiftçi ailesi ile 50 dekarlık alanda başlayan bu proje, 2014 yılında 19 çiftçi ailesi ile 170 dekarlık alana ulaştı" dedi.

İlk yıl kurulan bağlardan elde edilen üzümlerin, Manisa'nın yanı sıra İstanbul ve İzmir'deki organik pazarlarda da satıldığını belirten Çebi, üreticinin pazar sorununu aştığını kaydetti. 2013 yılında proje alanından organik üzüm alımı yapan aracıların, 2014 yılı üretim sezonu başlamadan önce taleplerini bildirdiğini söyleyen Çebi, "Bu durum üzüm piyasasında büyük rekabet yarattı. Organik tarımın yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi kapsamında illerde uygulanan projeler arasında Recepli Mahallesi Kocayayla Mevki çok önemli bir yere sahip. Kimyasal ilaç ve gübre kullanılmayan, hastalık ve zararlı popülasyonunun çok düşük olduğu kapalı bir alanda uygulanmakta olan bu proje her yıl verimini daha da artırıyor" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.