Manisa'da Bugün

STANDART PROFİLDE ÇADIR GERGİNLİĞİ

EKONOMİ

Manisa’da bulunan Standard Profil Ege işyerinde örgütlenme mücadelesi veren işçiler, işten çıkarılmaları üzerine direnişe geçmiş ve işyerleri önüne direniş çadırında gerginlik yaşandı

Manisa’da bulunan Standard Profil Ege işyerinde örgütlenme mücadelesi veren işçiler, işten çıkarılmaları üzerine direnişe geçmiş ve işyerleri önüne direniş çadırı kurmuştu. 185 günü aşkın bir zamandır direnen işçiler fabrikalarının önünde direniş çadırlarında kalıyor ve seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyorlardı. Ancak önceki gün polis ile direniş işçileri arasında direniş çadırının kaldırılması yönünde bir gerginlik yaşandı ve ilk günden beri işçileri yalnız bırakmayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, polisle direniş işçisi arasında arabuluculuk yaparak yaşanan çadır gerginliğine müdahale etti.

//Ankara

Sendikalaştıkları için işten atılan ve 185 günü aşkın bir zamandır direnen Standard Profilin direniş sembollerinden biri olan çadırları önceki gün fabrika yetkililerinin şikayetleri üzerine kaldırılmak istendi. 

Direniş işçilerinin kurdukları çadırda çay ocakları bulunuyor ve seslerini buradan duyurmaya çalışıyorlardı. Ancak havaların git gide soğuması ile, işçiler katalitik soba yaktıklarında yangın ve havasız kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalacakları için, çadırı Fabrikanın önündeki karşı kaldırıma geçirdiler ve yaya geçişine de engel olmayacak şekilde ince profilden demirlerle yeni bir kafes kurdular. Işçiler bu kafesin üzerini de bir naylon ile kaplayarak direnişlerine devam edeceklerdi. Bu sayede soğuktan ve yağmurdan etkilenmemeyi, yangın ihtimalinden korunmayı hedefliyorlardı. Ancak direniş işçilerinin bu girişimlerinin üzerine ağır kış şartlarını bu direnişin kırılması için bir fırsat olarak değerlendiren Fabrika yetkilileri işçilerin kurduğu yeni çadırı Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne bildirdi. OSB’nin de polisi arayarak bu küçük barınağın kaldırılmasını talep etmesi ve Polisin gelip bu barınağı kaldırmak için harekete geçmesi ile polis ile direniş işçileri arasında gerginlik çıktı. 

İşçilerin durumu CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’e bildirmesi üzerine Saruhanlı’nın bir köyündeki ziyaretini tamamlayarak olay yerine yarım saate gelen gelen Özel, önce bilgi aldı ve karşılıklı gerginlik olmasını engellemeye çalışarak Vali’yi ve İl Emniyet Müdürü’nü aradı. Organize Sanayi Bölge Başkanı Sait Türek’in yurtdışında olduğunu öğrenen Özel, Başkan danışmanı Nihat Akyol ve Emniyet Müdürü ile de görüşerek Pazartesi OSB Başkanı dönene kadar süre aldı.

Özel, gerek Emniyet Müdürlüğü, gerekse OSB Başkan Danışmanı Nihat Akyol ile yaptığı görüşmelerde; ‘Örgütlenme özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu ve bu nedenle işçilerin bu haklarını aramak için direnmelerinin en doğal hakları olduğunu, çadırda olası bir facia sonucunda cenazelerde kimsenin boşuna göz yaşı dökmemesi gerektiğini, Fabrikanın devasa ama işçilerin çadırının küçük olduğunu, yüreği olan, vicdanı olan herkesin işçinin karşısında değil, yanında olması gerektiğini’ söyledi. Özel; işçilerin milyonlarca dolarlık bu devasa Fabrikaya karşı verdikleri bu onurlu mücadeleye karşı, soğuktan, yağmurdan medet umanların böyle bir şeye giriştiğini, çadırı kaldırmak için bu bahanenin ortaya atıldığını, OSB yöneticilerinin demokrat ve vicdan sahibi kişiler olduğunu bildiğini, soruna Pazartesi günü akılcı çözüm bulacaklarını ve işçilere de sakin olmaları, paniğe kapılmamaları gerektiğini ve kendilerinin yanında olduklarını söyledi. 

Özel’i işçiler alkışlar ve slogan eşliğinde uğurlarken, Pazartesi günü Organize Sanayi Bölgesi, Sendika Yetkilileri, Fabrika yöneticileri ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel bir araya gelerek soruna çözüm arayacaklar. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.