Manisa'da Bugün

TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİNİN ÇOĞU BANKALARDAN

EKONOMİ

Tüketicilerin bankalardan şikayetinde 2012 yılında patlama yaşandı. 2012’de Manisa Ticaret İl Müdürlüğü’ne 2 Bin 260 tüketici şikayette bulunurken; bu şikayetlerden büyük bir bölümünü bankalarla ilgili şikayetler oluşturdu

 Manisa Ticaret İl Müdürlüğü’ne bir yılda 2 Bin 260 tüketici şikayeti geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Müdür Vekili Salim Çelik, şikayetlerden 206’sının mesafeli sözleşmeler ve abonelik sözleşmeleri, 1126’sının tüketici kredi kartı ve konut finans sözleşmeleri, 10’unun turistik devre tatil, paket tur, 142’isinin taksitli, kampanyalı, kapıdan satışlar, 776’sının ise ayıplı mal ve hizmetler ile ilgili olduğunu söyledi. Toplamda 2 bin 260 tüketici şikayeti aldıklarını bunlardan 2 Bin 107’sini sonuçlandıklarını belirten Müdür Vekili Çelik, 2012 yılında toplamda sonuçlanmayan 153 müracaatın kaldığını belirtti.

2012 yılında tüketicilerin bankalarla ilgili şikayetlerinde artış yaşandığını dile getiren Çelik, “Banka kredi kartı aidatları, hesap işletim ücreti, dosya ücreti, ekspertiz ücreti, yapılandırma ücreti adı altında alınan ücretlere ilişkin şikayetlerde yoğunluk yaşanmaktadır. Bu konularda emsal yargı kararlarının tüketiciler lehine çıkması şikâyetlerin artışında diğer bir nedendir. Bu konuda Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvuracak tüketicilerin 4822 Sayılı Kanun ile değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği öncelikle bankaya yazılı başvuruda bulunarak söz konusu kesilen ücretleri istemeleri verilmediği taktirde bunun yasal dayanağını, kredi kartı veya kredi sözleşmeleriyle birlikte itiraz ettikleri veya geri istedikleri ücretlere ilişkin belgeleri yazılı olarak Ticaret İl Müdürlüğü'ne getirmeleri gerekmektedir. Diğer bir artış ulusal televizyonlar, telefon, internet aracılığıyla yapılan mesafeli satışlardır. Burada vatandaşların çok dikkatli olması, ürünü kontrol etmeden ücret ödememesini kabul eden firmalarda ürün almaları gerekmektedir. Mesafeli satışlarda tüketicilerin 7 günlük cayma hakkı vardır. Cayma haklarını noter, iadeli taahhütlü mektup veya ürünü geri göndererek kullanmaları kısacası 7 gün içinde cayma haklarını kullandıklarını yazılı olarak kanıtlamaları gerekmektedir” dedİ.

 

BELGE ALIN UYARISI

Tüketicinin 4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında hakkını arayabilmesi için alışverişlerinde mutlaka belge alması gerektiğine dikkat çeken Çelik, hakkını aramak için gelen vatandaşların belgesiz gelmelerinden yakındı. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren hizmet değerinin 1.191,52 TL'nin altında olan şikayet konusu olan mal yada hizmetin çözümü için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurma zorunluluğunun olduğunu dile getiren Çelik, “Kanunun amacı, kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarım koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir. Kanun; Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan-veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi tüketici olarak tanımlamaktadır. Tüketicinin kanun kapsamında hakkını arayabilmesi için alışverişlerinde mutlaka belge alması gerekir” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.