Manisa'da Bugün

Üzüm rekoltesinde düşüş bekleniyor

EKONOMİ

MANİSA'nın Sarıgöl İlçesi'nde meydana gelen don olayının üzüm üretimini etkileyeceğini kaydeden Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "2015 yılında Sultaniye üzüm rekoltesinde yüzde 40 düşüş yaşanacak" dedi.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Ocak ve Mart aylarında Sarıgöl ve çevresinde meydana gelen don olayı ile ilgili değerlendirme yaptı. Yeni ürün Sultaniye üzüm rekoltesinde düşüş yaşanacağını belirten Ülgen "İlçemizde eksi 14 derecede don olayı yaşandı. Bu yüzden bağlar zarar gördü. Nisan ayında yağan kar bağlarımızın üzerinde kaldı. Neyse ki gece rüzgar çıktı ve zararı önledi. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri don zararından oluşan hasarların tespitine devam ediyor. 2014 yılında Sarıgöl'de 90 bin dekar alanda 340 bin ton yaş üzüm rekoltesi oldu. Ancak bu yıl bu rakam yüzde 40 oranında düşecek. Buna rağmen Sarıgöl Sultaniye üzümlerinde kalite yüksekliği olacak" dedi.

Üreticilerin çeklerin ödenmemesi nedeniyle üzüm bedellerini alamadığını ifade eden Başkan Ülgen, banka borçlarının altını çizerek çek kanununda değişiklik yapılmasını istedi. Üzüm üreticilerinin kooperatife üye olmalarını isteyen Ülgen, "Sarıgöl Sultaniye üzümü patentini 10 yıl süreli aldık. Üzümlerimiz artık ilçeden yaş olarak dışarıya çıkarılırken mutlaka üzerinde 'Sarıgöl Sultaniye Üzümü' etiketi olacak. Sarıgöl'de her yıl binlerce ton yaş üzüm şaraplık olarak satılıyor. 2014 yılında şaraplık üzümün kilosu 15-40 kuruş arasında satıldı. Oysa ilçemizde raf ömrü iki yıl olan üzüm şırası yapılsa daha sağlıklı olacak. Üzüm bağlarının üzerine uzun vadeli örtü sistemleri yapılmalı ve üzümlerimiz doludan korunmalıdır. Üreticilerimiz iyi tarım uygulamalarına geçerek tarım ilaç kalıntılarından kurtulmalıdır" diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.