Manisa'da Bugün

'Zeytinyağının oscarları' açıklandı

EKONOMİ

MANİSA'nın Akhisar İlçesi'nde Zeytindostu Derneği'nin düzenlediği 8'inci Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite yarışması ile slogan ve fotoğraf yarışmalarının kazananları açıklandı.

Zeytindostu Derneği, 8'inci Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite yarışmasının kazananlarını dün (Çarşamba) Akhisar Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen törenle açıkladı. 17 altın madalya, 15 gümüş, 5 bronz madalyanın verildiği törene AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Partili Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, Dernek Yönetim Kurulu ve çok sayıda davetli katıldı. 

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, sızma zeytinyağı bilincinin yerleşmeye başladığını söyleyerek "Ülkemizde 40 ilde zeytincilik faaliyeti yapılıyor. Kalite yarışmamızda kalitesini tescilleten firmaların coğrafi dağılımına baktığımızda zeytin üreten bölgelere yayılmış olduğunu görüyoruz. Bu yıl rekor düzeyde katılım oldu. Önümüzdeki yıl Zeytinyağının Oscarları olarak yarışmamızı uluslararası hale getirmeyi planlıyoruz" dedi. Ödül töreninin ardından katılımcılara Egea Restoran'da 'Zeytindostu Yemeği' düzenlendi.

İHRACATTA DÜŞÜŞ

Gecede konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, ihracatçılar açısından kötü bir sezon geçirildiğini belirterek hasat sezonu boyunca yüksek seyreden zeytinyağı fiyatlarından yakındı. Renklidağ, "İspanya'da 8 lira olan sızma zeytinyağı fiyatları ülkemizde 12 lira seviyesindeydi. Bu yıl arz-talep dengesi oturmadığından ötürü ihracatta büyük sıkıntılar yaşadık. 2013 Şubat ayında 12 bin 600 ton zeytinyağı ihraç ederken bu yılın Şubat ayında ihracatımız bin 600 tonlara kadar düştü. Bu istikrarsızlığı aşmak adına Tarım Bakanlığı nezdinde kademeli prim sisteminin kurulması için girişimlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

AĞAÇ VARLIĞI ARTTI

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise, zeytin ağacı varlığında yaşanan artışa dikkat çekerek, Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olarak zeytinyağının hammaddesi zeytine de prim verilmesi için mücadele ettiğini ifade etti. Aydemir, markalaşmanın da önemine dikkat çekerek, "Artık sıra markalaşmada, uluslararası piyasaya marka çıkarmamız lazım" dedi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da Manisa'da zeytin ağacı sayısının 20 milyon 90 binden 22 milyon seviyesine geldiğini belirtti. 

Törende ayrıca 'Yılın Zeytindostu Bürokratı' seçilen Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a, Dernek Başkanı Abidin Tatlı tarafından plaket takdim edildi. Tatlı, Bektaş'ın zeytincilik sektörüne desteğinin sürmesini temenni ettiklerini söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.