Manisa'da Bugün

Adeviyye Meydanı'nda katliam

GÜNDEM

Mısır'da güvenlik güçleri darbe karşıtı protestoların yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanındaki göstericilere müdahale etti. Yüzlerce ölü, binlerce yaralı var.

 Mısır'da güvenlik güçleri Rabiatul Adeviyye meydanındaki darbe karşıtı göstericilere gerçek mermiler ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Müdahale sonrası hayatını kaybedenlerin sayısının 200'ü bulduğu, yaralı sayısının da 5000'e yaklaştığı belirtiliyor. Adeviyye Meydanı yakınında kurulan sahra hastanesinin yetkilileri, yüzlerce yaralının gerçek mermiyle başından ya da göğsünden vurulduğunu, çok sayıda ağır yaralı olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini belirtti. 
Öte yandan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) "Hürriyet ve Adalet Portali" isimli resmi internet sayfası bazı keskin nişancıların Rabiatul Adeviyye Meydanı yakınındaki Ezher Üniversitesi'ne bağlı Davet Fakültesi binasına çıkarak göstericilerin üzerine, hedef gözeterek gerçek mermiyle ateş ettiğini iddia etti. Sitenin haberinde, ayrıca polislerin Rabiatul Adeviyye meydanından Medinetu'n-Nasr Mahallesi'ndeki sigorta hastanesine getirilen onlarca yaralıyı gözaltına aldığı bildirildi. 

Çatışmaların Rabiatul Adeviyye Meydanı girişlerindeki barikatlarda yoğunlaştığı, polisin burada gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığı öne sürülüyor. Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesinin basın sözcüsü Yusuf Tal'at da "Sabah namazından sonraki üç saatte ölü sayısı korkunç bir şekilde arttı"
 dedi.

'AV TÜFEKLERİYLE KARŞILIK VERDİLER'
Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, güvenlik güçlerinin, başkent Kahire'nin doğusundaki Rabiatul Adeviyye meydanında gösteri yapan darbe karşıtlarına ateşli silahlarla müdahale etmediğini ileri sürdü. Mısır resmi haber ajansı MENA'ya açıklama yapan yetkili, Rabiatul Adeviyye meydanı yakınında toplanan göstericileri bölgeden uzaklaştırmak isteyen güvenlik güçlerinin, taş ve av tüfekleriyle karşılık verilmesi üzerine göstericilere yalnızca göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahalede bulunduğunu belirtti.

Mısır Sağlık Bakanlığı ise ülkede dün gece ve bu sabah meydana gelen şiddet olaylarında 29 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.


‘SALDIRI BALTACILARIN İŞİ OLABİLİR’
Mısır'da liberal ve sol eğilimli partileri bünyesinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) lideri Abdulgaffar Şükür de Adeviyye Meydanı'ndaki saldırıları kınadı. Şükür AA muhabirine yaptığı açıklamada "Akan kan hepimizin içini acıtıyor. Yaşanan olayı kınıyoruz. Söz konusu saldırı, Baltacıların Mursi destekçisi eylemcilere saldırması ya da başka bir senaryonun neticesinde gerçekleşmiş olabilir. Henüz bir netlik yok. Olayları yorumlamadan önce resmi açıklamayı beklemeliyiz" diye konuştu.
Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin "terör ve şiddete karşı sokaklara inin" çağrısı ile Adeviyye Meydanı'ndaki ölümler arasında bir ilginin olmadığını söyleyen Şükrü, "Bölge sakinlerini taciz ederek korkutma ve yol kesme gibi eylemlere girişilmediği sürece herkesin barışçıl şekilde gösteri düzenlemek hakkıdır" 
dedi.

'AMBULANSLARA İZİN VERİLMİYOR'
Hürriyet ve Adalet Partisi Sözcüsü Cihad el Haddad, polisin, ambulansların meydana girişine izin vermediğini ileri sürdü. Meydandan sık sık kan bağışı anonsları yapılırken, sahra hastanesinde ilk yardım malzemesi sıkıntısı yaşandığı belirtildi. Görgü tanıkları meydandakilerin güvenlik güçlerine kaldırım taşlarıyla karşılık verdiğini ve zırhlı araçların meydana girmesini engellemek için barikatlar kurduğunu söyledi.

Polisin meydana açılan Nasır City'deki çevre caddelerden de göstericilere müdahale ettiği ve zaman zaman gerçek mermi kullandığı iddia edildi. Meydandaki gösterilere katıldıktan sonra evlerine dönen bazı göstericilere ise Ramses Meydanı ve 6 Ekim Köprüsü'nde saldırı düzenlendi. Saldırılardan dolayı Kahire'nin doğusu ile batısını birbirine bağlayan 6 Ekim Köprüsü trafiğe kapatıldı. 

Bu arada İskenderiye Sağlık Müdürü İbrahim er-Rubi, İskenderiye'de darbe yanlıları ile karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda 7 kişinin öldüğünü, en az 270 kişinin yaralandığını kaydetti.


İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN KINAMA

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Mısır’da darbe karşıtı protestoculara karşı kullanılan şiddeti kınadığını açıkladı. Hague, "Mısırlı yetkilileri, barışçıl protesto yapma hakkına saygı göstermeye ve şiddet uygulamaya son vermeye çağırıyorum. Mısır'ın erken ve adil seçimlere gidecek, tüm grupların dahil olacağı bir siyasi sürece ihtiyacı vardır" açıklamasını yaptı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.