Manisa'da Bugün

"ÇOCUK İNTİHARLARI DÜNYA SORUNU"

GÜNDEM

Çocuk Psikiyatristi Uzman Dr. Birsen Şentürk Plan, genç intiharlarının küresel bir sorun haline geldiğini savunarak, bu tip eylemlerin bir yardım çağrısı olduğunu ve göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

HABER:BERFİN ADICAN
Manisa’da son günlerde yaşanan genç intiharları, psikiyatristleri de harekete geçirdi. Kentte görev yapan Çocuk Psikiyatristi Uzman Dr. Birsen Şentürk Pilan, çocuk intiharlarının bir yardım çağrısı olduğunu belirtti. Pilan, intihar eylemlerinin önemsenmesi gerektiğinin altını çizdi.

EVRENSEL BİR SORUN
Psikiyatrist Uzm. Dr. Birsen Şentürk Pilan, son yıllarda genç intiharlarının dünya genelinde büyük bir artış gösterdiğini ve bunun küresel bir sorun haline dönüştüğünü söyledi. Her türlü ölümle sonuçlanabilecek girişimin intihar olduğunu söyleyen Birsen Şentürk Pilan, yapılan araştırmalara göre 12 yaşından küçük kişilerde intihar vakalarının çok nadir görüldüğünü ifade etti.

Genç intiharlarının hem Türkiye’de, hem de dünya ülkelerinde arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Pilan, “İntihar girişimleri aslında bir yardım çağrısıdır. Çok basit olan intihar girişimleri bile dikkate alınmalıdır.” dedi.

HANGİ ÇOCUKLAR RİSK GRUBUNDA?
İntihar girişimleri için risk faktörlerini sıralayan Psikiyatrist Birsen Şentürk Pilan, “Daha önce intihar denemesi bir risk faktörüdür. Bunun dışında depresyon, yakın çevrede intihar girişimleri, cinsel ve fiziksel istismarlar, aile içi çatışmalar, okul başarısızlığı, okulda akran istismarı, alkol ve uyuşturucu kullanımı ve genetik yapı da risk faktörleri içerisinde.” diye konuştu.

ÇOCUĞUN İNTİHARA MEYİLLİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Genç intiharında kişilerin eylemi gerçekleştirmeden önce çeşitli tepkiler verdiğini ancak çevresi tarafından bu tür uyarıların algılanamadığını kaydeden Birsen Pilan, ebeveynlerin çocuklarının davranışlarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Davranış değişikliklerinin yakından takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Pilan, “Eğer çocuk daha çok içe kapandıysa, mutsuz görünüyorsa, sık sık ölümden bahsetmeye başladıysa, ders başarısında bir düşme olduysa, odasından çıkmak istemiyorsa, ümitsiz olduğunu söylediği cümlelerden anlıyorsak intihar eyleminden kuşkulanmamız gerekir. Bu tür durumlarda ebeveynlerin uzman desteği alması gerekir.” şeklinde konuştu.

ÇOCUK İNTİHARLARI NASIL ÖNLENİR?
Peki çocuğunuzun intihara meyilli olabileceğini nasıl anlarsınız? Uzm. Dr. Pilan, önleyici faktörlerin en başında davranış takibi geldiğini söylüyor.

Çocuğun davranışlarında büyük bir değişiklik yaşadığını ve sürekli ölümden bahsettiğini anlayan ebeveynlerin uzmanlardan yardım alması gerektiğini belirten Psikiyatrist Birsen Şentürk Pilan, “Risk grubunda olan çocukların uzmanlar yardımıyla yeniden normal hayata döndürülmesi şart. Bu nedenle hemen bir uzmana başvurulması gerekiyor.” dedi.

EVİNİZDE TABANCA, İLAÇ VE İP BULUNDURMAYIN!

Çocuk intiharlarındaki önleyici faktörlerden biri de şüphesiz evdeki eşyalar.

İntiharı tetikleyici eşyaların çocuklardan uzak tutulması gerektiğinin altını çizen Çocuk Psikiyatristi Uzm. Dr. Birsen Şentürk Pilan son olarak şöyle konuştu, “Evde tabanca, tansiyon ya da kalp ilaçları veya ip bulundurmak intihar eylemlerini kolaylaştırır. Gençler çok dürtüsellerdir. Bu tür eşyalara kolayca ulaşabilmeleri onları tetikleyebilir. Bu tür eşyaların evde mümkünse bulundurulmamasını tavsiye edebiliriz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.