Manisa'da Bugün

ENGELLİLERİN YASAL HAKLARI ANLATILDI

GÜNDEM

Manisa Otizm Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar ve SGK İl Müdürlüğü’nün destekleriyle ‘Engelli Hakları’ konulu bir konferans düzenledi.

 Vali Yardımcısı Turgay Ergin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, Milli Eğitim Şube Müdürü Sema Çiftçi, CBÜ Öğretim Görevlisi Mustafa Özhan Kalaç’ın da hazır bulunduğu konferansa tüm engelli grupları ve yakınları büyük ilgi gösterdi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Ayhan Çakır, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde Sosyal Çalışmacı olarak görev yapan Murat Gültekin, İzmir Barosu Avukatı Gülçin Aktunç engellilere sosyal güvenlik, sosyal hizmet ve yasal haklarını anlattı. Manisa Otizm Derneği Başkanı Saadet Şeranoğlu yaptığı açılış konuşmasında, “Engelli hakları konusunda hem engellilerimiz hem de aileleri yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle gittikleri her yerde yardım istiyorlarmış gibi görünüyorlar. Halbuki hükümetin kanunlar çevresinde engelliye tanıdığı birçok hak var. Bunlar sosyal güvenlik, sosyal hizmet ve eğitim gibi haklar olarak sıralanıyor. Ancak engelli hakkını bilmediği için, bunların çoğundan faydalanamıyor. Biz bu önyargıyı kırmak, yardım değil hak olduğunu hem engellilere hem de kurum idarecilerine anlatmak istedik. Bu nedenle konunun uzmanlarını, engellilerle buluşturduk. Biz yardım değil haklarımızı istiyoruz” dedi.

 Konferansta ilk konuşmayı Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Ayhan Çakır, “Ülkemizde engelliler için kamu ve özel kaynaklı, maddi ve manevi bir çok sosyal hak bulunmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmek ve engelsiz bireyler ile aynı yaşam koşullarına sahip olmalarını sağlamak için verilen bu haklar, ülkemizin sosyal bir kültüre ve pozitif ayrımcılığa sahip olduğunun en önemli göstergesidir. Sosyal güvenlik uygulamalarında, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminde yararlananlar ile işe başladığı tarihten önce malül olan sigortalılar özel olarak korunmakta ve bunların daha kolay şartlarda emekli olabilmelerine imkan tanınmaktadır. Ayrıca engelliler sakatlıklarına göre vergi indiriminden, sürekli iş göremezlik gelirinden faydalanabilmektedir. Bunun yanı sıra malul çocuğu bulunan kadın sigortalılara da birçok hak tanınmaktadır” dedi. Engelli vatandaşlar, Ayhan Çakır’ı engellilik oranıyla ilgili sağlık raporu konusunda soru yağmuruna tuttu. Süleyman Ekici isimli görme engelli vatandaş, sağlık raporları kriterlerinin yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

 Çakır’ın konuşmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde Sosyal Çalışmacı olarak görev yapan Murat Gültekin söz aldı. Diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör tarafından sağlanan hakları anlatan Gültekin, “Engellilere kamu tarafından verilen maddi ve manevi haklar mevcut. Bunlar yatılı kurum bakımı, evde bakım yardımı, 2022 aylığı, muhtaç aylığı vergi indirimi ve muafiyetleri, araç alımında ÖTV muafiyeti, KDV ve MTF muafiyeti, özürlü kimlik kartı, belediye engelli indirimleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, özürlü ihtiyaç yardımları, kredi yurtlar kurumu devlet tiyatroları, müze ve ören yerlerine girişlerde indirim gibi hakları var. Bunların yanı sıra özel sektör tarafından verilen maddi ve sosyal haklarda ise, şehirler arası otobüs şirketlerinde, THY’de indirim hakları mevcuttur. Ayrıca engellilerin istihdamına yönelik memur ve özel sektör alımları da bulunmaktadır. Engellilerin eğitime yönelik sağlanan kolaylıklar ve haklar da diğer tüm haklar gibi kendilerine verilmek zorundadır” dedi.

 İzmir Barosu Avukatı Gülçin Aktunç ise, “Engelli hakları, mevcut engel durumu nedeniyle engellilerin, engelsiz bireyler gibi eşit haklara erişiminin sağlanması için engellilere verilen pozitif ayrıcalık sağlayan haklara verilen genel addır. Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne göre Türkiye’nin yerine getirmesi gereken bir çok yasal haklar var ve bunları yerine getirmek zorunda. Bu nedenle engelliler olarak haklarınızı istemeye devam etmelisiniz. Yasada bir engel olduğunu varsaysak bile, kurum bize ret cevabı verse bile siz sivil toplum örgütleri gerek kampanyalar gerekse bu tür toplantılar düzenleyerek bu hakların üzerine gitmek durumundasınız. Sonuçta yasama organı bunu duyacak, toplumdan gelen tepkilerle uluslararası sözleşmeler gereği yerine getirebilmek için bugün olmasa bile, yarın bunları yerine getirecektir” dedi. Engelli çocuğu olan ailelerin çoğu kaynaştırma sınıflarıyla ilgili problemler yaşandığını, bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ve yetkililerden yeterli destek göremediklerini ifade etti. Konferansa katılanlara Manisa Otizm Derneği öncülüğünde hazırlanan, engellilere sağlanan haklar konulu bir kitapçık dağıtıldı. Başkan Saadet Şeranoğlu, “Bugün egelilerin haklarını tam anlamıyla bilmediğini ve haklarını arama konusunda zorluklar yaşadığını gördük. Ben eminim bundan sonra hem engellilerimiz hem yakınları hem de kamu ve kurum ve kuruluşları haklarımız konusunda daha bilinçli davranacaktır. Manisa’nın kanayan yarasına parmak basmış ve engellilerimize yol göstermiş olmaktan büyük mutluluk duyduk. Bilgilendirme toplantılarımız farklı ve konularla ve konunun uzmanlarıyla devam edecek” dedi.

 

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.