Manisa'da Bugün

Gemlik Zeytini

GÜNDEM

Gemlik Zeytini

Dünya zeytin ve zeytinyağı üretimi, meyvelerinin ve cinslerinin uygunluğu nedeniyle, Akdeniz çevresinde kıyısı bulunan ülkeler tarafından gerçekleştirilir. Ülkemizde de zeytin ağacının en verimli şekilde meyve vermesini sağlayan iklim koşulları Akdeniz Bölgesinde değil, Ege ve Marmara Bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Farklı cins ve türlere sahip zeytin ağaçlarının meyveleri, sofralık ve sıkmalık olarak farklı amaçlara hizmet ederler. Gemlik Zeytini, Gemlik başta olmak üzere, Marmara Bölgesinin birçok bölgesinde yetişen ve sadece bu bölgeye özgü bir türdür. Coğrafi olarak da işaretlenmiş olan Gemlik Zeytini, küçük çekirdekli ve dolgun etli olması nedeniyle, sofralık olarak kullanıma en ideal zeytin türüdür. Bu sebeple Gemlik zeytini zeytin denilince, ülkemizde akla ilk gelen zeytindir.

Gemlik Zeytini Nasıl Yapılır?

Gemlik zeytini üretimi sırasında herhangi doğal bir madde kullanılmayan bir üretim sürecine sahiptir. Dalında tamamen siyahlaşmadan toplanmayan zeytinler, hasat sonrasında irilik durumuna göre uygun üretim birimlerine aktarılarak, çeşitli zeytin türleri olmak üzere işlemlere tabi tutulurlar. Gemlik zeytini, küçük ve orta olmak üzere iki ayrı türde iriliğe sahiptir. Her iki türden de zeytin üretimi gerçekleştirilir. Dolgun ete ve küçük çekirdeğe sahip olmaları sıkmak yerine sofralık olarak hazırlanmasında önemli rol oynar. Bununla birlikte, kendisine özgü çok özel bir lezzete ve nefasete sahiptir. Ülkemizde kahvaltı veya peynir denildiğinde akla ilk gelen şey siyah gemlik zeytinidir. Bununla birlikte tüketim seçenekleri çok geniştir. Doğrudan tüketilebildiği gibi, yardımcı yemek olarak ya da yemeklerin içerisine konularak, her öğünde tüketilebilir.

Gemlik Zeytini Siyah mı Olur?

Gemlik zeytininin alametifarikası siyah olmasıdır. Dalında siyahlaşmadan önce toplanmaz. Bununla birlikte Gemlik’ te yetişen ve yeşilken toplanarak yeşil zeytin türleri olarak hazırlanan zeytin türleri de bulunur. Ancak bunlar Gemlik zeytini olsalar da, Gemlik zeytini markasıyla kullanıcıya sunulmazlar. Gemlik’ te yetiştiği bilgi olarak sunulur. Dolayısıyla Gemlik Zeytini denilen coğrafi olarak işaretlenmiş bu zeytin türü siyah renkte olur. İri, orta ve küçük boyutlarda Gemlik zeytinleri olabilir. Tüm zeytin türleri gibi bu zeytinlerde de üretim aşamasında herhangi bir kimyasal veya doğal olmayan madde kullanılmaz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.