Manisa'da Bugün

HAYVANLARA ZORUNLU REÇETE GELDİ

GÜNDEM

Ülkemizde, hayvancılıkta yaşanan gelişmeler, işletme sahiplerinin elindeki sürüyle ilgili kayıtları düzgün bir şekilde tutmasını zorunlu hale getirdi.

 Yetiştiricilerin, bu değişim sürecini zarar görmeden atlatması için veteriner hekimler kadar üreticilerin de dikkat etmesi gereken bir dizi konu var. Değişimler ile ilgili bilgi veren Manisa Süt Üreticileri Başkanı Veteriner Hekim Ulvi Murat Tunca, her veteriner hekimin muayene sonrasında yazacağı reçetenin 3 nüshadan oluştuğunu söyledi.

"Üreticileri ilgilendiren bir konudur."

Uygulamanın olumlu sonuçları olacağını kaydeden Birlik Başkanı Tunca, “E-reçeteye geçen beşeri hekimliğin yanında 2013 yılında yapılan değişiklikte veteriner hekimlik ve hayvancılık ile uğraşan tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu haline geldi. Veteriner hekimler olarak hayvan reçete sistemine geçmemiz kapsamda reçeteler en az üç nüsha olarak düzenlenecek. Bir nüsha, düzenleyen veteriner hekim tarafından muhafaza edilecek. Diğer iki nüsha ise aşı veteriner tıbbi ürünler satış yerine verilmek üzere hayvan sahibine verilecek. Reçete edilen ürünün veteriner ilaçlı premiks olması halinde reçete dört nüsha düzenlenecek ve dördüncü nüsha ilaçlı yemi hazırlayacak tesiste muhafaza edilecek” dedi.

"İyi bir kayıt tutulacak"

Hayvanın tedavisinde veteriner hekimin ve üreticinin sorumlu tutulacağını belirten Tunca, “Bu durumda her veteriner hekim ve üretici tedavilerde sorumlu olmaktadır. Bunun yanında iyi bir kayıt sisteminin başlangıcını yapmaktayız. Bunun akabinde bir sisteme kaydedilecek bu verilerle hayvanın geçmiş tedavileri ile kesime sevk edilen hayvanlarında ilaç kalıntı bakılması, geriye dönük kontrol açısından önemli bir gelişmedir. Bakanlık tarafından bunun uygulanması ile kısa zamanda hayvancılıkta da insan hekimliğindeki gibi benzer gelişmeler olacağı görülmektedir. Gelişen sigorta sistemi ile yaygınlaşmakta olan hayvancılık sigortasının yayılmasıyla belki de tedavi-ilaç masraflarının bir kısmının sigorta sisteminden karşılanması gündeme gelecektir ve bu sayede hayvancılıkta bir devrim şekillenmesi içten bile değildir.” dedi.

"Kayıtlar 5 yıl muhafaza edilecek"

Birlik Başkanı Tunca, Bakanlığın üreticinin yapması gerekenleri de şöyle tanımladığını vurguladı: “Hayvan sahipleri, hayvanlar kesilmiş, hayvanın kendisi veya ürünü gıda olarak tüketilmiş olsa bile, satın alınmadan öncekiler de dahil olmak üzere, hayvanlarına uygulanan tıbbi ürünlerle ilgili fatura, reçete ve kayıtları en az beş yıl muhafaza eder. Kayıtlar; ürün ismi, farmasötik şekli, uygulama yolu, tarih ve miktarı, varsa etiket dışı uygulama ve detayları, ürünün temin edildiği yer ve adresi ile tedavi edilen hayvanların şüpheye mahal bırakmayacak şekilde tam tanımını içerecek şekilde tutulur. Hayvan sahipleri talep edildiğinde, bu kayıtları Bakanlığa sunmakla yükümlüdür. Bakanlık, hayvan sahipleri veya hayvancılık işletmelerinin tutması gereken kayıtlarla ilgili esaslar belirleyerek Bakanlık internet sitesi üzerinden duyurur.”

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.