Manisa'da Bugün

KİRACI-EV SAHİBİ İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

GÜNDEM

Yeni Kira Yasası ile kiracı-ev sahibi ilişkilerinde yeni bir dönem başladı. Daha önce ayrı bir yasayla (Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun) düzenlenen kira sözleşmeleri, bundan böyle Türk Borçlar Kanunu içinde yer alacak. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Türk Borçlar Kanunu’na göre, mal sahibi; kiralık yeri kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmekle yükümlü olacak. Dünden itibaren uygulanmaya başlanan hükümlerin en can alıcı noktasını, kiralık yerle ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükleri mal sahibi karşılayacak ile ilgili düzenleme oluşturuyor.

 Yeni Kira Yasasına ilişkin açıklama yapan Manisa Emlakçılar Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, kiraya verenin, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılacak yan giderlere katlanacağını ve bu duruma göre, çatı onarımı ve dış cephe boyası gibi giderlerin ise ev sahibi tarafından karşılanacağını söyledi. Gayrimenkulu kiralayan, mal sahibinden kiralanan yerle ilgili ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebileceğini kaydeden Akyüz, “Ayıp giderilmez ise kiracı, bu ayıbı mal sahibi adına gidertebilecek ve bundan doğan alacağını kira bedelinden kesebilecek. Ayıbın verilen sürede giderilmemesi durumunda, kiracı sözleşmeyi feshedebilecek. Kira sözleşmesinin imzalanmasından sonra kiralanan yer herhangi bir nedenle el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olacak” şeklinde konuştu.

 

Balkonda mangala son

Kiracının, kiralanan yerin olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlü olacağını belirten Akyüz, “Sözleşmeye uygun olarak özenle kullanacak ve komşularla gerekli saygıyı gösterecek kiracının, bu yükümlülüğe aykırı davranması durumunda kiraya veren en az 30 gün süre vererek, durumunu düzeltmesi için ihtarda bulunacak. Ancak, kiracının davranışları komşular tarafından çekilmez hale gelirse, ev sahibi yazılı bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilecek. Uyarıya rağmen yüksek sesle müzik dinleyen, gürültü, patırtı, balkonda mangal yapan kiracının sözleşmesi iptal edilecek” dedi.

 

Eş rızası aranacak

Kira sözleşmesinin kurulmasından sonra, başlangıçta belirlenen kira bedeli, özellikle kanun gereği sözleşmenin süresinin uzatıldığı durumlarda, ekonomik koşullara bağlı olarak değiştirileceğini ifade eden Başkan Akyüz, “Kiraya verenin, konut veya iş yerinin durumuna göre uygun bir kira bedeli elde etmesine olanak sağlanacak. Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilmeyecek. Özellikle kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersiz olacak. Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hakimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilecek” dedi.

 

Ev sahiplerine hapis cezası kalkıyor

Ayrıca, gereksinim ileri sürülerek boşaltılan konut ve iş yerlerinin, 3 yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanmayacağına ilişkin mevcut düzenleme yasada da korunmakla birlikte, yeniden kiralama yasağına aykırı hareket eden kiraya verenler için öngörülen 6 aydan 1 yıla kadar hapis ve 3 yıllık kira bedeli tutarınca ağır para cezasının kaldırılacağının bilgisini veren Akyüz, bunun yerine, kiraya verenin, söz konusu yasağa aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına, son kira yılında ödemiş olduğu bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olacağını belirtti.

 

 

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.