Manisa'da Bugün

MAHALLE SAKİNLERİNİN BAZ İSTASYONU TEPKİSİ

GÜNDEM

MANİSA'nın Turgutlu İlçesi Irlamaz Mahallesi'nde düzenlenen baz istasyonları paneline katılım yoğun oldu. Panelde konuşan Avukat Yelda Kullap, "Baz istasyonları konusu hem insan sağlığını tehdit ediyor, hem insan haklarını ihlal ediyor" dedi.

 MANİSA'nın Turgutlu İlçesi Irlamaz Mahallesi'nde düzenlenen baz istasyonları paneline katılım yoğun oldu. Panelde konuşan Avukat Yelda Kullap, "Baz istasyonları konusu hem insan sağlığını tehdit ediyor, hem insan haklarını ihlal ediyor" dedi. 

Turgutlu İlçesi'nde, geçtiğimiz günlerde mahallelerine kurulmak istenen baz istasyonuna karşı direnerek, inşaatı durduran ve projeyi iptal ettiren Irlamaz Mahallesi sakinleri, Turgutlu Çevre Platformu'nun (TURÇEP) katkıları ile dün (Salı) akşam saatlerinde düzenlenen bilgilendirme paneline ilgi gösterdi. Baz istasyonu konusunun hukuksal ve sağlıkla ilgili boyutlarının değerlendirildiği panelde, halkın rızası olmadan yerleşim yerlerinde baz istasyonu kurulmasının sakıncaları aktarıldı. 

TURÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Lütfi Bıkmaz, sermayenin ve özel şirketlerin yaşam alanlarına ve yerleşim yerlerine yönelik halkı yok sayan gözü dönmüş bir saldırganlık içine girdiğini öne sürerek Soma İlçesi'ndeki Yırca Mahallesi'nde zeytin ağaçlarının kesilmesini de eleştirdi. 

Irlamaz Mahallesi'ndeki panelde ilk konuşmacı olarak söz alan Doç. Dr. Hür Hassoy, konuşmasında bir halk sağlığı uzmanı olarak baz istasyonlarının insan ve halk sağlığı üzerindeki etkilerine değindi. Baz istasyonları konusundaki şikayetlerin çok yaygın hale gelmesiyle konunun Dünya Sağlık Örgütü ve İnsan Hakları Mahkemesi gibi kuruluşların da gündemine girdiğini belirten Doç. Dr. Hassoy, "Yerleşim alanlarının göbeğine veya konutların tepesine kondurulan baz istasyonlarının insan sağlığını olumsuz etkilediği, Alzheimer ve benzer hastalıklarla, bazı kanser türlerinin yaygınlaştırdığı iddia ediliyor. Bu tür baz istasyonlarının yerleşim alanları içinde veya çok yakınında kurulması yanlış ve sakıncalıdır. Öte yandan şirketlerin halkın rızasını almadan ve kendilerinden habersiz baz istasyonları kurmak gibi tutumları da insan hakları ihlali olarak görülüyor" diye konuştu. 

"İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR"

Avukat Yelda Kullap ise baz istasyonları konusunun insan haklarına yönelik saldırgan bir tutumun sergilenmesi nedeniyle hukuksal boyuta taşındığını söyleyerek "Yerleşim alanları içine ve halkın yaşam alanlarına kimseden habersiz ve kimsenin rızası olmadan baz istasyonlarının konuşlandırmak istenmesi bir insan hakları ihlali sayılır. Yaşam hakkı insanlarımız için anayasal güvence altına alınmış bir haktır. Yerleşim alanlarına yönelik saldırgan tutum da yine anayasamızda yer alan mülk edinme hakkına yönelik bir ihlaldir. Dolayısıyla yerleşim alanları içinde bu tür baz istasyonlarının kurulmasına izin verilmemesi gerekir" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.