Manisa'da Bugün

MANİSA'DA 365 DÖNÜMLÜK ALAN RİSKLİ BÖLGE İLAN EDİLDİ

GÜNDEM

MANİSA'nın Şehzadeler İlçesi'nin Bayındırlık, Gediz, İshak Çelebi, Kocatepe ve Dilşikar mahalleleri arasındaki sınırlarda kalan bölge riskli alan ilan edildi. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 365 dönümlük, 6 bin 820 kişinin yaşadığı alanda toplu konut idaresi işbirliğiyle modern konutlar yapacaklarını açıkladı. 

Manisa'nın Spil Dağı eteklerinde yer alan ve gecekondu mahalleleriyle ilgili Bakanlar Kurulu karar verdi. Şehzadeler'deki 5 mahalle, Bakanlar Kururu kararıyla riskli bölge ilan edildi. Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili açıklama yapan Şehzadeler Belediye Başkanı AK Partili Ömer Faruk Çelik, 365 dönümlük alanda dönüşüm yapacaklarını ifade etti. 5 mahallenin gecekondularla dolu olduğunu, çöplerin dahi toplanamadığını açıklayan Çelik, "Bölgede uzun çalışma yürüttük. Evlerin tek tek analizleri yapıldı. Dosyayı hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim ettik. Bakanlık incelemesinin ardından Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Bugün itibariyle Resmi Gazetede yayınlandı. Bakanlar Kurulu bizim çalışma yaptığımız bölgenin dönüşümle ilgili riskli alan ilan etti. 365 dönümlük bir alan. Burada 1907 adet yapı var. 6 bin 820 vatandaş yaşıyor" diye konuştu. 

TOKİ'YLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK



Yaşanacak süreçle ilgili konuşan Çelik, TOKİ'yle işbirliği içinde yeni konutların yapılacağını duyurdu. 4 aşamalı bir plan belirlediklerini kaydeden Çelik, "İlk etapta proje alanına ilişkin analizler yapıldı. Bundan sonra riskli alan için Bakanlıktan, Şehzadeler Belediyesi'ne yetki devri talebinde bulunacağız. Bakanlığın belediyeyi yetkilendirmesini bekleyeceğiz. Ardından belediye tarafından proje ihaleye açılacak. Daha sonra proje hazırlanacak. Proje uygulaması 4 aşamada gerçekleşecek. Hali hazır haritalara üretilecek, jeolojik ve jeoteknik etütler hazırlanacak. İkinci aşamada mevcut durum analizi, hak sahipliği analizi, gayrimenkul değerleme, alana ilişkin stratejiler ve dönüşüm modelinin belirlenmesini ele alacağız. Üçüncü aşamada mastır planın hazırlanması, imar planı taslaklarının hazırlanması, kentsel tasarım projelerinin hazırlanması, mimarı projelerin mühendislik uygulama projelerinin hazırlanması yapılacak. Dördüncü aşamada ise hak sahipleriyle uzlaşma sürecini gerçekleştireceğiz. Böylece inşaatlar başlayacak. İnşaatlarla ilgili Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile görüştük. Burada çözüm ortağı olmak için hazır. TOKİ ile birlikte vatandaşa güven vereceğiz ve dönüşüm daha hızlı olacak. Ama bunun dışında özel müteahhitlerle bu dönüşümün yapılabilme olanağı var" dedi. 


Bölgede yaşayan vatandaşlara seslenen Çelik, hazine arazisi üzerinde evi bulunanların da hak sahibi olacağını açıkladı. Bölge için yapılabilecek en iyi planın bu olduğunu dile getiren Çelik, "Yıllarca orada olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi veren tüm vatandaşlar hak sahibi olarak modern, çağdaş konutlara kavuşmuş olacak. Hazine arazisi üzerinde evi bulunanlar dahi burada hak sahibi olacaklar. Hepsi ile görüşmeler yapılacak, alternatifler sunulacak. Kimse mağdur olmasın istiyoruz. Çok iddialı plan proje taslaklarımız var. Ankara'nın Dikmen Vadisi'nden daha güzel bir projeyi, buraya kazandıracağız. Geniş sosyal donatı alanları, caddeleri, yolları ile ciddi bir dönüşüm olacak" diye konuştu.

Yorumlar (2)

Murat emen 7 Yıl Önce

Bence zor yaparlar çünkü o insanlar o mahalleyi çok seviyorlar

Murat german 7 Yıl Önce

Hazine arazisi uzerinde ev yapanlar devletin arazisinde isgalcidir niye hak sahibi oluyorlar bu hazine arazisini isgal etmeyen insanlarin hakkini yemek degilmi o evin hazine arazisinde oldugunu bilmiyorlarmiydi yaparken alirken niye hirsiza pirim var yanlis bence devlet dirayetli olmali

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.