Manisa'da Bugün

MANİSA'DA TARIM ARAZİLERİ, KALİTESİZ SULARLA SULANIYOR

GÜNDEM

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, Manisa’daki tarım alanlarının kalitesiz suyla sulandığını söyledi. Uysal, “Yalnızca Gediz değil, Büyük ve Küçük Menderes ile Meriç nehirleri de kirli. Bu nehirlerden kullanılan sularla sulanan tarım arazilerinde yetişen besinler nedeniyle zehirlenmeler yaşanabilir.” dedi.

HABER:BERFİN ADICAN
Manisa’nın yıllardır kanayan yarası Gediz Nehri, bu defa tarım alanlarını sulama konusuyla yeniden gündeme geldi. 

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, Manisa’daki tarım arazilerinin kalitesiz suyla sulandığını belirtti.

TARIM ALANLARI KALİTESİZ SULARLA SULANIYOR

Halis Uysal, nehirlerin temizliğiyle ilgili acil bir kanun çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Uysal, “Eskiden Gediz Nehri’nde balık tutardık. Şimdi bütün balıklar ölüyor. Ankara Ziraat Odası’nda Manisa’da kullanılan suyla ilgili çalışmalar yaptık. Sularda bir çok atık var. Bu kalitesiz sularla bağlar, bahçeler sulanıyor. Üzüm bağları atık yüklü suyla sulanırsa, üzümler zehir alabilir. Tüm mühendisler bunu söylüyor. Gediz Nehri’ne çinko ve fabrika atıkları atılıyor. Çiftçiler de bu suyla tarım alanlarını suluyorlar. Meyve sulanıyor, sebze sulanıyor. Bunun önüne geçilmesi lazım.” dedi.

GEDİZ NEHRİ’NDEN ALINAN SULAR KALİTESİZ VE ZARARLI

Başkan Uysal, "Çok acil bir şekilde nehirler gibi su kaynağı olan yerler için kanun çıkarılması lazım. Fabrikalar atıklarını nehire atmayacak, vatandaş tarlasını ilaçladıktan sonra ilaç kutusunu nehire atmayacak. Amerika’da ilaç kutusunu suya attığı için insanlar hapis cezası alıyor. Bizde böyle bir uygulama yok. Gediz Nehri’nden alınan suyla sulanan tarım arazileri kalitesiz ve zararlı.” diye konuştu.

ZEHİRLENMELER YAŞANABİLİR


Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal son olarak şöyle konuştu, “Yalnızca Gediz değil, Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Meriç nehirleri de kirlenmiş vaziyette. 49 ülke arasında Türkiye, yüzde 68 ile su kirliliğinde başta geliyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. Manisa’da Gediz Nehri için temizlik komisyonu kuruldu. Bu komisyon ne yapıyor? Kimseyi çağırmadılar, yardım istemediler. Bir an evvel nehirlerin temizlenmesi lazım. Bu tür pis sularla sulanan tarım arazilerinde yetişen meyve ve sebzeler nedeniyle zehirlenmeler olacak, bunun önüne geçemezsin.” 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.