Manisa'da Bugün

MANİSA'DA 10 AYDA 688 KADIN ŞİDDET GÖRDÜ

GÜNDEM

MANİSA'daki Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Doktor Ümit Atman, kentte 10 ayda 688 kadının şiddet gördüğünü ve 888 erkek için evden uzaklaştırma kararı alındığını açıkladı. Atman, kadınların artık şiddet gördüğünü saklamadığını ve yardım isteğinde bulunduğunu ifade etti. 

Manisa'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü kapsamında, Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Halk Eğitim Merkezinde kursiyerlere yönelik 'Biz kadınız, kadının yanındayız' etkinliği düzenlendi. Etkinlikte kursiyerlerin kadın sığınma evindeki kadınlar için yaptıkları mor şallar da Merkezin Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman'a teslim edildi. 

Açıklama yapan Atman, şiddetin toplumda gittikçe arttığına vurgu yaptı. Manisa'da bu yılın ilk 10 ayında 688 kadının şiddet gördüğünü açıklayan Atman, 888 erkek için de evden uzaklaştırma kararı alındığını duyurdu. Ülke genelinde de şiddet oranlarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Atman, "Fiziksel şiddet ilk sırada, sözel şiddet onu takip ediyor ama fiziksel şiddete en iyi eşlik eden onun adeta ayrılmaz parçası olan cinsel şiddet var. Bu sıkıntı pek dillendirilmeyen bir konu olmasına rağmen, yüzde 52'lerde olan fiziksel şiddeti, yüzde 42'yle cinsel şiddet takip ediyor. Her şeyden önce toplumda bunun dillendirilmesini sağlamak gerekiyor. Çünkü şiddet gören kadınlar özellikle eğitim düzeyi yükseldikçe dillendirmekten imtina ediyorlar. Üniversite mezunu kadınlar arasında yapılan çalışmalarda şiddet gördüğü halde bunu dillendirmeyenlerin oranının yüzde 38'lerde olduğu tespit edilmiş. Kadın kendine ve statüsüne yakıştıramadığı için belki de eğitimli eşinden gördüğü psikolojik şiddeti, fiziksel şiddeti saklama gereği duyuyor. O yüzden veriler tam gerçeği yansıtmıyor. Yoğun bir şekilde şiddet toplumun içine yerleşmiş durumda" diye konuştu. 

KADINLAR ARTIK ŞİDDETİ SAKLAMIYOR


Kadınların son zamanlarda kendilerine yönelik şiddete karşı bilinçlendiğini açıklayan Atman, "Yaptığımız farkındalık çalışmaları sayesinde kadınlar çekinmeden 'Ben şiddet görüyorum, yardıma ihtiyacım var' diyerek ses vermeye başladı. 'Ayıp, kimse duymasın' diye düşünerek veya toplumsal baskı, mahalle baskısıyla şiddet gören kadınlar bunları dillendirmiyordu. Şu anda hastaneye giden kadın 'Merdivenden düştüm' demiyor. 'Evet, kocam vurdu, kocam tarafından şiddete maruz kaldım, kayınpederim tarafından şiddete maruz kaldım' diyerek bunu rahatça dillendirebiliyor" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.