Manisa'da Bugün

ÖZEL: “DARBEYİ FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

GÜNDEM

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel 15 Temmuz darbe girişiminin ardından devam eden OHAL sürecine ve çıkan KHK’lara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Özel “AKP, darbeyi fırsata çevirmeye çalışıyor. Darbeyi araçsallaştırıyor. Darbeyle mücadele görüntüsü altında “Başkanlık” sistemine geçiş hedefleniyor.” Dedi.

AKP DARBEYİ ARAÇSALLAŞTIRIYOR

Özel yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“AKP, darbeyi fırsata çevirmeye çalışıyor. Darbeyi araçsallaştırıyor. Darbeyle mücadele görüntüsü altında “Başkanlık” sistemine geçiş hedefleniyor. Olağanüstü hal dönemini bir başkanlık sistemi pratiğine dönüştürmeye yönelik adımlar atılırken, darbeyle mücadele adı altında siyasete dayatmada bulunuluyor.

KHK’LARDAN BAKANLARIN BAŞBAKANIN HABERİ YOK

“Bu süreçte OHAL kararnameleri adı altında başkanlık kararnameleri çıkarılıyor. Birbiri ardına çıkarılan ve köklü değişiklikler öngören KHK’larden bakanların haberi yok. Başbakan’ın bile tam anlamıyla haberdar olduğunu sanmıyoruz. Üç dört kişiyle Saray’da hazırlanan KHK’larla ülke yönetilmeye çalışılıyor.”

FAİL MAĞDURU OYNUYOR

“Kendi deyimleriyle “sıfır kilometre devlet” diyorlar Ülke zaten bu sürece Saray’ın “sıfırlamaları” sonucu geldi. Ülkenin darbe sürecine getirilmesine yönelik koşulları hazırlayan AKP değil miydi? Yani darbe sürecinin faili AKP, mağduru oynuyor. Ülkeyi bu noktaya getiren süreçte nasıl davrandıysalar aynen devam ediyorlar. MİT’i Genelkurmay’ı Saray’a bağlamaktan söz ediyorlar. MİT Zaten 12-13 yıldır fiilen Erdoğan’a bağlı değil miydi? Buna rağmen darbe girişimini MİT’ten değil enişteden öğrendiğini açıklamadı mı? MİT’in de Genelkurmay’ın da tek adama bağlanması değil Meclis denetimine açılması önemli. Zaten fiilen kendi denetimindeki kurumların acziyeti ya da ihaneti söz konusuyken hala “ben denetleyeyim, bana bağlansın” anlayışında ısrar etmek yaşananlardan hiç ders alınmadığını ortaya koyuyor.

MİT VE GENELKURMAY MECLİSE BAĞLANSIN

Özgür Özel, parlamenter sistemin güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, sistem krizinin “Tüm tarafların dahil olacağı” Meclis bünyesindeki bir uzlaşı ile çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Özel, MİT ve Genelkurmayın cumhurbaşkanına bağlanmasına karşı olduklarını belirterek, bunun için dile getirilen “istihbarat zafiyeti” söylemlerine şöyle cevap verdi:

İSTİHBARAT ZAAFİYETİ YOK DİYENLER DARBEYİ “ENİŞTE”DEN ÖĞRENDİ

“Suruç’ta evlatlarımız öldü, Ankara Katliamı’nda yüzlerce insan kaybettik, İstanbul’daki patlamalarda insanlarımız öldü. O zaman biz istihbarat zafiyeti var dediğimizde ‘hayır istihbarat zafiyeti’ yok diyenler yaşanan darbeyi eniştesinden öğrendi. Genelkurmay da 13 yıl kendisine bağlı kaldı başbakanlığı döneminde. 13 yıl sonra geldiğimiz nokta ortada; çatışmalı ortam derinleşti. Her gün şehitler veriyoruz,

bu ülkenin evlatları hayatını kaybediyor. Genelkurmay kendisine bağlanınca daha mı farklı olacak, ne değişecek? Einstein’in dediği gibi ‘Aynı hataları tekrarlayıp farklı sonuç beklemek ahmaklık’ olur. Tüm partilerin temsil edildiği bir parlamentonun MİT ve Genelkurmayın denetimi elinde bulundurması gerekiyor.”

Ayrıca cemaat örgütlenmesi gerekçe gösterilerek TSK’nin yeniden yapılandırılmasının da kaygılara neden olduğunu belirten Özel, “Bir cemaati boşaltıp diğer bir cemaatı TSK’ya doldurmak sorunu çözmez” diye konuştu.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.