Manisa'da Bugün

ÖZEL ESNAF KONGRELERİNE KATILDI

GÜNDEM

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin bu hafta sonu Gördes ve Köprübaşı’nda gerçekleşen seçimlerine CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de katıldı. Genel kurullara katılan tek milletvekilli olarak Özgür Özel, yaptığı konuşmalarda esnaftan büyük alkış topladı.

 Kongre sırasında Bölge Birlik Başkanı Recep Çınar da yaptığı konuşmada, “Böyle küçük ilçeler, milletvekilinin genel kurula katılmasına alışık değildir” diyerek, Özgür Özel’in toplantıya katılmasının önemini vurguladı. Özel yaptığı konuşmalarda özellikle üye sayısı çok olan esnaf ve kefalet kooperatiflerinin genel kurullarına tüm milletvekillerinin katıldığını, oralarda muhalefet yapmanın da kolay olduğunu ama burada kimse olmayınca eleştirmenin de güçlüklerinin olduğunun altını çizdi ve iktidar partisi ilçe başkanlarını da rencide etmek istemediğini ama söyleyecek çok sözü olduğunu söyledi. Esnafın sorunlarına değinen, esnaf ve sanatkarlar ile ilgili partisi tarafından meclis gündemine getirilen ve iktidar patisinin oyları ile reddedilen önergeleri tek tek sıralayan Özgür Özel, esnafın müşterisi olan işçi, memur, çiftçi ve emeklinin de alım gücünün düşük olduğunu, Başbakan’ın 8 yıl önce Hipermarket Yasası için söz verdiğini ancak çeşitli çıkar gruplarının baskıları nedeniyle çıkmayan bu yasa nedeniyle şimdi esnafın zarar gördüğünü söyledi. Özel ;“Enflasyon düştü ama esnafın giderlerinde hiçbir düşüş olmadı. Esnafın kirası, eleman ücreti, sigorta primleri, elektrik masrafları düşmedi. Birileri Milli Gelir arttı diyor. Milli gelir artıyor ama esnafın, dar gelirli kesimin geliri artmıyor. Birileri, hazinedeki altın rezervleri ile övünüyor ama esnafın rezervleri tek tek tükeniyor. O birileri, İMKB’nin şirketlerinin değerinin 8-10 kat arması ile övünüyor ama esnafın mal varlığı, değeri, cirosu 8 kat, 10 kat artıyor mu? Artmıyor!” dedi. Özel konuşmasına şöyle devam etti;“Esnafın her kredi için eşlerinden kefalet imzası istenmesi sorununu Meclis gündemine getirdim. Şubat ayında bu sorunun çözülmesini umuyoruz. Halk Bankası’nda esnaftan alınan %1’lik komisyonun kalkması gerekiyor. Esnafın sosyal güvenlik prim kesintilerine ilişkin sıkıntısı hala devam ediyor. Herkes emekli olmak istiyor ama eğer emekli olduktan sonra da çalışıyorsa esnaf, sıkıntılarından dolayı, ihtiyacından dolayı çalışıyor. Ya okuyan bir çocuğu var ya çocuğunu evlendirmiş ya da evlendirdiği evladının işsizliği yüzünden torunlarına destek olmak, borçlarını kapatmak için bu işini devam ettiriyor. Ama şimdi iktidar tarafından esnafın sosyal güvenlik prim kesintilerinin taksitlendirilmesi marifet değil. Olması gereken bu primlerin kaldırılmasıdır. Esnafa vergi avantajı ve çeşitli teşviklerin sağlanması gerekiyor. Oyu alırken herkes esnaf ve sanatkarı hatırlıyor ama iktidar olunca unutuyor. Esnaf kendi mahallesinin sosyal lideridir, akıl hocasıdır. Herkesin danıştığı, mahallenin en kıymetlisi bu kişilerin devlet tarafından hor görülmesi doğru değil. Esnafın kıymetinin bilinmesi gerekiyor.” dedi.

Esnaf geleneğini hatırlattı

CHP’li Özel, konuşmasının sonunda esnafa şöyle seslendi;“Bu örgütlenmeler loncalardan geliyor. Lonca geleneğine göre marifet iltifata tabidir. Ama birisi bir kusur işliyorsa önce uyarın. Olmuyorsa sertçe uyarın ama yine uslanmıyorsa ve size zarar vermeye devam ediyorsa onun pabucunun dama atılma vakti gelmiştir. Sizler de seçimlerde kimin pabucunun dama atılacağını iyi bilirsiniz” dedi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, genel kurulların ardından Gördes ve Köprübaşı esnafını da ziyaret ederek, esnafın sorunlarını dinledi.

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.