Manisa'da Bugün

ÖZGÜR ÖZEL ve HASAN ÖREN SEL BÖLGESİNDE

GÜNDEM

Alaşehir İlçesi'nde önceki gün akşam saatlerinde yağan şiddetli yağmur ve dolu başta Gümüşçay, Yeşilyurt ve Killik kasabalarındaki 3 bin dekarlık alanda zarara yol açmıştı.

CHP’li vekiller Özgür Özel ve Hasan Ören bugün afet bölgesini ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulundular. CHP’li vekillere yaptıkları ziyarette Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Gür, Killik Belediye Başkanı Halil Kara, CHP Alaşehir İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Alaşehir İlçe Eski Başkanı Ethem Kaya, Kadın Kolları Başkanı Ayşe Musal ve CHP Killik Belde Başkanı Köksal Yıldırım eşlik ettiler.
CHP’li vekiller yaptıkları ziyarete ilişkin olarak, 3500 dekarlık bir arazinin ve tamamı kaliteli sofralık üzüm bağlarının ciddi hasar gördüğünü belirttiler. Özellikle Killik, Gümüşçay, Çakırcalı ve Ilgınköy’de ciddi hasar, Caberfakılı, Toygar ve Kemalye’de ise kısmen hasar oluştuğunu kaydeden CHP’li vekiller, sadece bu yılki mahsulün değil bölgede çiftçinin en az 3-4 yıllık zararının olduğunu da söylediler.

CHP’li vekiller yaptıkları değerlendirmede; “Bağların pek çoğunda gelen sel yüzünden direklerin de devrilmesi ile asmalar kırılmış, direklerin ayakta durduğu yerlerde ise yoğun yağıştan sonra gelen dolu ile salkımlar ciddi zarar görmüş durumda. Bütün bağlar insan dolu ve sanki ortalık cenaze evi gibi. Herkes bağının başında. Bu afet olmasaydı şimdi 1,5-2 liraya satacağı üzümü çiftçi hızla keserek 40-50 kuruştan şaraplık olarak satacak. Bağcının yılarca gözü gibi baktığı bağlar yerle yeksan olmuş. Üzümler şarap olrak sıkılmak üzere kasalarda biriktiriliyor. Yıkılmamış bağlarda da doludan dolayı ağır hasar gözüküyor.“ dediler.

Hasan Ören yaptığı konuşmada; “Dönüm başına 1000 liralık bir desteklemenin derhal çiftçiye verilmesi gerektiğini ve bu desteklemenin hiç olmazsa çiftçilerimizin bugünkü acılarını azaltacağını ve özellikle tarım sigortası olmayan çiftçilerimize ise 6-7 yıllık faizsiz geri ödemeli kredi imkanının sağlanması gerektiğini” ifade etti.

Özgür Özel ise, TARSİM’in derhal devreye girmesi gerektiğini, tarım sigortası olmayan çiftçilerimize ise devletin şefkatli kollarını uzatmasını ve çiftçimizi kaderi ile baş başa bırakmamak gerektiğini, acilen çiftçilerin var olan borçlarının ertelenmesi gerektiğini” kaydetti. Çiftçilerden ısrarla gelen “biz bu durumdan ne zaman kurtulacağız?” sorusunun üzerine Özel şöyle bir benzetmede bulunarak cevap verdi: “Küçük bir kız çocuğu eğer küpesini kaybedecek olsa, küpesini arayacağı yer onu kaybettiği yer olacaktır. Gidip küpesini kaybettiği yerde arayacaktır. Şimdi çiftçimiz de geçtiğimiz seçimlerde kaybettiğini, yani aslında kaybettiği emeğini, ürününü, mahsulünü eminim ki kaybettiği yerde yani seçim sandığında arayacaktır”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.