Manisa'da Bugün

SOMA TERMİK SANTRALİ SATILIYOR

GÜNDEM

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (SEAŞ)'ye ait Soma B Termik Santrali'ni 30 milyon lira geçici teminat tutarıyla 1 Aralık 2014'te ihaleye çıkaracak. Onunla birlikte Bursa'daki Orhaneli ve Kütahya Tavşanlı'daki Tunçbilek termik santralleri de satılacak.

 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (SEAŞ)'ye ait Soma B Termik Santrali'ni 30 milyon lira geçici teminat tutarıyla 1 Aralık 2014'te ihaleye çıkaracak. Onunla birlikte Bursa'daki Orhaneli ve Kütahya Tavşanlı'daki Tunçbilek termik santralleri de satılacak.
İHALE TARİHİ BELİRLENDİ Soma B Termik Santrali ve bu santral tarafından kullanılan taşınmazlar, varlık satışı yöntemiyle özelleştirilecek. Birlikte özelleştirilecek olan Orhaneli ve Tunçbilek santrallerinin geçici teminat tutarı 20 milyon lira, ihale tarihi ise 20 Kasım 2014 olarak belirlendi. Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Orhaneli ve Tunçbilek termik santralleri, SEAŞ'a ait Bursa Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınırlar, Orhaneli ve Tunçbilek santralleri ile BLİ tarafından kullanılan taşınmazlar varlık satışı, 79528 ve 73021 no'lu maden ruhsatları ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları işletme hakkının verilmesi yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilecek. İhaleler, kapalı zarf içinde teklif almak ve görüşmeler suretiyle pazarlık usulüyle yapılacak.

SOMA, SANTRAL OLDUĞU İÇİN GELİŞTİ TES-İŞ Sendikası Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yapan Başkan Bedri Demiraslan, "İlçemizde yaşayan herkes zor günler geçirirken, bir de SEAŞ'ın özelleştirilmesi yönündeki açıklamalarla kaygı ve üzüntülerimiz bir kat daha artmıştır" dedi.Demiraslan, bu kaygı ve üzüntünün nedeni ve cevabının çok net olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Çünkü, Soma kömür termik santrale göre gelişti. Bütün dengeler termik santrale göre kuruldu. Kömür santrale göre projelendirildi ve 10 binlerce istihdam oluşturuldu. Kamyoncu esnafı ilçemizdeki kömür ve termik santral talebine göre iş buldu. Diğer esnafımızın çarklarının dönmesi bu dengeye bağlı. Durum böyle iken neden özelleştirme? Bu özelleştirme ilçemizin mevcut durumunu bir adım daha ileriye taşıyamayacak daha çok istihdam sağlamayacaktır. İlçemiz şu an mevcut durumunu iyileştirmeye çalışırken, bu özelleştirme ile birlikte her şey daha da kötü olacaktır. Bu özelleştirme diğer termik santraller ve diğer iş kollarında yapılan özelleştirmelerle aynı olumsuz sonucu doğuracaktır. Özelleştirme daha çok işsizlik, taşeronlaşma, yoksulluk, sendikasızlaştırma ve esnafımızı derinden etkileyecektir. 1980'li yıllardan itibaren termik santralimiz ülkemize ciddi katma değer oluşturmaktadır. Yatırım eksikliğine, istihdam eksikliğine rağmen üretmeye devam ediyoruz. Hem de kâr ederek üretmeye devam ediyoruz. Elektrik üretirken yıllarca zehiri biz soluduk. Kamulaştırmadan dolayı köylerimizi terk etmek zorunda kaldık. Şimdi birileri çıkıp biz bu santrali satacağız diyor."
GÖRÜŞÜMÜZ NET
TES-İŞ olarak görüşlerinin açık olduğunu anlatan Demiraslan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu özelleştirme sadece SEAŞ çalışanlarının canını yakmayacak ilçemizdeki bütün kesimlerin canını yakacak. Hükümetin acilen Soma'nın bu hassas durumu varken bu özelleştirme kararından vazgeçmesini istiyoruz. Manisa milletvekillerimizden ilçemizdeki bu özelleştirmeye son veren açıklamalarını bekliyoruz. TES-İŞ olarak biz mücadeleye hazırız. Bu mücadeleyi işçimiz ile esnafımız ile bütün Somalılar ile birlikte yapacağız. Soma'nın daha kötü günler yaşamasına izin vermeyeceğiz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.