Manisa'da Bugün

SURİYELİ MÜLTECİLER TOPLUM SAĞLIĞINI NASIL ETKİLİYOR?

GÜNDEM

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığını ve rutin işlemlerin aksatıldığını kaydetti. Öte yandan Tay, 2015 yılı içerisinde Manisa’daki 5 Suriyeli mültecide şark çıbanı hastalığı görüldüğünü açıkladı.

HABER:BERFİN ADICAN
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen yaklaşık 2 milyon Suriyeli mülteci, toplumda sağlık açısından endişe yaratmaya devam ediyor. Özellikle son günlerde mülteci sayılarının fazla olduğu kentlerdeki bulaşıcı hastalık sayısının artması, sağlık örgütlerini ve kurumları da harekete geçirdi.

TÜRKİYE’DE BAĞIŞIKLIK PROGRAMI UYGULANIYOR AMA...
Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, kentte 2 ila 3 bin Suriyeli'nin ikamet ettiğini belirterek, tüm mültecilere aşılama yapıldığını söyledi. Türkiye’de 13 hastalığa karşı rutin bağışıklık programının etkin bir şekilde uygulandığını ancak bunun Suriye’de mümkün olmadığını ifade eden Ziya Tay, "Suriye’den gelen mültecilerde bulunan bir bulaşıcı hastalığın halktan bir kesime bulaşması mümkün değil. Bağışıklığı tamamlanmamış kişilerde bir sorun oluşabilir.” dedi.

Kentteki tüm mültecilere aşılama yapılmasının yanı sıra yaşadıkları ortamların da denetlendiğini vurgulayan İl Halk Sağlığı Müdürü Tay, Suriyelilerin aile hekimlikleri, Manisa Devlet Hastanesi ve CBÜ Hafsa Sultan Hastanesi’nden de sağlık hizmeti alabildiklerini söyledi. ENFEKSİYON RİSKİ VAR İç savaş nedeniyle sağlık sistemi çöken Suriyeli mültecilerde enfeksiyon riski olduğunu belirten Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, bu kişilerin sıkı bir takip altında tutulması gerektiğini anlattı.

SAĞLIK HİZMETLERİ AKSIYOR
Öte yandan Ziya Tay, mültecilerin yoğun olarak yaşadığı illerde sağlık hizmetlerinin aksadığının altını çizdi.

Tay, "Bizde mülteci sayıları az olmakla birlikte sınır bölgelerindeki Kilis, Urfa gibi illerde nüfusa yakın sayıda mülteci var. Bu durumda oradaki sağlık çalışanlarının iş yükü iki katına çıkıyor. Suriyeli mülteciler, sağlık ihtiyaçları fazla olan bir kesim. Bu kişilerin sağlık hizmetlerini karşılama çabası, sağlık çalışanlarının kendi rutin işlemlerini de aksatmasına neden oluyor. Bu durum bizim gibi Batı illeri için söz konusu değil.” dedi.

Sağlık hizmetleri için ayrılan paranın mültecilerin gelmesiyle birlikte arttığını da kaydeden Müdür Ziya Tay, "Suriyeli mülteciler için ilave sağlık harcamaları da oluşuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamplarda yaşayan mültecilere 10 milyar dolar harcandığını söylüyor. Bunun önemli bir kısmını da sağlık hizmetleri oluşturuyor.” diye konuştu.

MANİSA’DA 5 ŞARK ÇIBANI VAKASI

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 2015 yılı içerisinde 2 bin 38 mülteci aile hekimliklerine başvurdu, 2 bin 132 mülteci ise Devlet Hastanesi ya da Hafsa Sultan Hastanesi’nde sevk edildi. Geçtiğimiz yıl içerisinde 269 bebek, 52 çocuk ve 135 gebe izlendi.

91 mülteciye verem, 92’sine kızamık ve kabakulak, 49’una su çiçeği, 210’una Hepatit B, 28’ine ise Hepatit A aşısı uygulandı. 267 mülteciye 5’li karma, 28 mülteciye 4’lü karma, 247 mülteciye KPA, 98 mülteciye tetanoz ve difteri, 373 mülteciye ise ağızdan çocuk felci aşısı yapıldı.

Ayrıca Suriyeli mültecilerin 14’ü kuduz riskli temas nedeniyle kentteki sağlık kurumlarında tedavi altına alınırken, 5’ine şark çıbanı teşhisi kondu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.