Manisa'da Bugün

SURİYELİ MÜLTECİLERİN TÜRK VATANDAŞI OLMASI, MEVCUT KANUNLARLA İMKANSIZ

GÜNDEM

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, şu anki mevcut yasalarla Suriyeli mültecilerin Türkiye vatandaşlığına kabul edilemeyeceği söyledi. Arslan, “Suriyeli mülteciler, Vatandaşlık Kanunu’ndaki kriterleri taşımıyorlar. Bu nedenle mevcut yasalar değişmeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olamazlar.” dedi.

ÖZEL HABER:BERFİN ADICAN
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriyelilere vatandaşlık verilmesi için çalışmalar yapacaklarını söylemiş, ardından yaptığı bir açıklamasında da mültecilere TOKİ’den ev verilebileceğini de ifade etmişti.

KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, mevcut yasalarla Suriyeli mültecilerin Türk vatandaşlığına alınamayacağını söyledi.

Ali Arslan, "Hem anayasa, hem vatandaşlık kanunu hem de yönetmeliklere göre yasalarda herhangi bir değişiklik yapılmadığı takdirde Suriyelilere vatandaşlık verilmesi söz konusu değil. Ancak yeni bir kanun tasarısı hazırlanır, vatandaşlık kanunu ve yönetmeliklerde değişiklik yapılırsa mülteciler ancak o zaman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilir.” dedi.

SURİYELİLER, VATANDAŞLIK KANUNU’NDAKİ KRİTERLERİ TAŞIMIYOR


Vatandaşlık Kanunu’nda 10’a yakın kriter olduğunu ve mültecilerin bu kriterlere sahip olmadığını belirten Ali Arslan şöyle konuştu, "Vatandaşlık kanununda 10a yakın kriter var. Suriyeliler şu anda bu kriterleri taşımıyor. Mevcut yasalara göre de vatandaş olamaları mümkün değil. Mültecilerin akıbetini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hazırlanacak bir kanun belirleyecek."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.