Manisa'da Bugün

TERMİK SANTRAL İÇİN 16 BİN AĞAÇ KESİLECEK

GÜNDEM

Soma’nın Yırca köyünde hukukdışı acele kamulaştırma kararıyla bir termik santral daha kurulacak. Köydeki termik santral nedeniyle kanser vakaları varken ve zeytinlerin değeri düşerken, yeni termik santral 16 bin ağacın katledilmesine neden olacak.

 Soma’nın Yırca köyünde hukukdışı acele kamulaştırma kararıyla bir termik santral daha kurulacak. Köydeki termik santral nedeniyle kanser vakaları varken ve zeytinlerin değeri düşerken, yeni termik santral 16 bin ağacın katledilmesine neden olacak.
Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde yapılmak istenen termik santral nedeniyle, köylülerin tek geçim kaynağı olan zeytinlikleri talan edilecek, sağlıkları daha da bozulacak. Zeytinliklerle ilgili verilen acele kamulaştırma kararına karşı köylüler, Soma Hükümet Konağı önünde eylem yaptı. Eyleme Halkevleri Soma Madenci Evi ve Greenpeace de katıldı.
Sendika.Org’a konuşan köylüler, şu anda köylerinde var olan termik santral nedeniyle yaşadıklarını sıkıntıları anlatarak, yeni bir termik santralin yapılmasını istemediklerini ifade ediyor. Termik santral nedeniyle köylerinin tozla kaplı olduğunu anlatan Yırcalılar, evlerinin içlerinin, zeytin ağaçlarının ve kendilerinin de bu tozdan zarar gördüğünü söylüyor.

TERMİK SANTRAL KANSER EDİYOR
Yırca köyünde 150 hane var. 400 kişilik de nüfusu bulunuyor. Önceki termik santralin kurulmasından sonra özellikle genç nüfustan 100 kadar hane Soma’ya göç etmek zorunda kalmış. Nedeni sağlıklarının olumsuz etkilenmesi. Köylülerden biri ayakkabılarını gösteriyor: “Bak toz içinde. Bu sabah zeytinliğe uzaktan baktım çıktım.”

Konuştuğumuz köylülerden biri termik santralin etkilerinden dolayı KOAH hastası olduğunu, raporlu olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Köyde bu nedenle kanser olan 6 kişi daha var.” Basın açıklaması yapan bir Yırcalı da aynı şeye vurgu yapıyor: Sağlıklı yaşamak, sağlık içinde ölmek istiyoruz.”

2000 YAŞINDA MEYVE VEREN BAŞKA AĞAÇ VAR MI?
Termik santralin tek etkisi sağlık sorunlarından ibaret de değil. Kurulacak termik santral nedeniyle zeytin ağaçları kesilecek. Köylüler “2000 yaşında meyve veren başka ağaç var mı?” diyor. Bölgelerinin birinci derecede verimli tarım arazisi olduğunu belirten Yırcalılar, bunca ağacın kesilecek olmasına ve tek geçim kaynaklarının yok edilecek olmasına itiraz ediyor. Zeytinlikler bugünkü haliyle de hak ettiği değeri göremiyor. Çünkü mevcut termik santral nedeniyle, zeytinlerin üstü toz kaplanıyor. Bu nedenle değeri yarı fiyatına kadar düşüyor. “Zeytinlikleriniz yok edilirse ne iş yapacaksınız” diye sorduğumuzda, “Ne iş yapacağız! Termik santralin inşaatında çalıştırırırlar ancak. Biz zeytinimizi üretmek istiyoruz. Başka bir ürün yetiştirmemiz de mümkün değil. Tütünü de bitirdiler” diye yanıt veriyorlar.

AĞAÇ KATLİAMI SOMA’DA İKİNCİ KATLİAM OLUR

Köylüler tüm bunlar nedeniyle hukuki mücadele de sürdüreceklerini söylüyor. Ve yaptıkları basın açıklamasında “Temrik santral istemiyoruz, çünkü yaşamak istiyoruz. 16 bin ile 18 bin arasında ağaç kesilecek. Bu Soma’da ikinci katliamdır. Alanlarımızın kamulaştırılmasının hukuk dışı olduğunu biliyoruz. Santralle doğduk, santralle yaşlandık. Son bulsun istiyoruz. Ülkemizin enerji ihtiyacı olabilir. Ama ekolojik denge bozulmadan çözülebilir. Ama bizim zeytinliklerimiz son kalemiz” diyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.