Manisa'da Bugün

TOPLUMDAN DIŞLANMIŞ KİŞİLER TERÖR ÖRGÜTLERİNE YÖNELİYOR

GÜNDEM

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şahut Duran, IŞİD’e katılan bireylerin psikolojik anlamda iyi bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini söyledi. Duran, cihatçı terör örgütlerine katılan kişilere cennet gibi vaatler verildiğini ve insanların trans haline sokulduğunu anlattı.

HABER:BERFİN ADICAN
Psikiyatrist Dr. Şahut Duran, IŞİD gibi cihatçı örgütlerin radikal bir yapıya sahip olduğunu ve iç yapılarının iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi. 

NİHİLİZM BELİRTİLERİ

Cihatçı örgütlerin militanlara büyük vaatler verdiğini anlatan Dr. Şahut Duran, “Kolektif olarak oluşan bu gruplar insanlara bireysel kurtuluşu vaat ediyor. Yeniden doğma, cennet gibi nihilizme yakın felsefi akımlar bu tür örgütlerini kendini ön plana çıkartıyor. Bu tür örgütler kolektif yapılarda olsalar da içerisinde yok oluşu anlatırlar. İnsanların oradaki var olma sebepleri yeniden doğuş için hiçlik yaratmaktır.” dedi.

AVRUPA’DAN KATILIMLARIN EN BÜYÜK NEDENİ İNTİKAM

IŞİD’e Avrupa’dan katılımların intikam duygusu barındırdığını söyleyen Dr. Duran, “Cihatçı gruplara Avrupa’dan katılan insan profillerini incelemek gerekir. Bu tür kişiler genelde 2. ya da 3. kuşaktan müslümanlardır. Avrupa’dan katılımlarda kişilerin dede ve babalarının dejenere olduğu hayata karşı intikam almaya çalıştığını anlıyoruz.” diye konuştu.

Cihatçı örgütlerin Avrupa’da gençler üzerinden örgütlendiğini anlatan Dr. Şahut Duran, “Kişilerin bir kısmının da örgüte katılmadan önceki hayatlarında içki kullandığı, suça karıştığını ve islami şartlara uygun olarak yaşamadığını görüyoruz. Bir anda sakal bırakıyorlar ve kendilerini bir ideolojiye adıyorlar. Özellikle Avrupa’da gençlik üzerinden bir örgütlenme yürütülüyor. Bu tür gençlerde de özgüven eksikliği var. Dışlanmış, kültürel olarak kendini dışarıda görmüş insanlar o özgüveni yeniden yakalamak amacıyla bu tür örgütlere yöneliyor.” dedi.

"BİR ANDA DEĞİŞMİYORLAR”

IŞİD’e katılan kişilerin bilindiğinin aksine bir anda değişmediğini, bunun sinyallerini önceden verdiğini kaydeden Psikiyatrist Şahut Duran, “Gelişim süreci içerisinde sorun yaşayan insanların huzur arayışında olduklarını tespit ediyoruz. Bu aslında 1 aylık bir süreç değil, içerisinde boşluklar var. Örgüte katılan bir çok insanın suça karıştıklarını, madde kullandıkları belirleniyor. İstenmeyen, hor görülen bu insanlar bir anda çok idealleştirilmiş ve sistem tarafından legalleştirilmiş bir harekete kayıyor. Türkiye’deki kamuoyu araştırmalarında bile IŞİD’e çok ciddi anlamda destek olduğunu görüyoruz. Bu tür insanlar kurtuluşu cihadda arıyor.” şeklinde konuştu. 

İNTİHAR BOMBACILARI HİPNOZ EDİLİYOR


Terör örgütlerinde canlı bomba olan kişilerin bir hipnoz ve trans haline girdiğini anlatan Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şahut Duran, intihar bombacıların nihilizm akımına kapıldığını kaydetti.

Duran son olarak şöyle konuştu, “Bir anda her şeyden vazgeçip yeniden doğuşu düşünüyorlar. Örgütlerin vaadleri kişilerde hipnotik bir etki yaratıyor. Trans haline giriyorlar. Bazı tarikatların ibadetlerinde kişilerin kendilerinden geçtiklerini, titrediklerini, bilinç kaybını görebiliyoruz. Bu insanlar da seçilmiş ve özellikle yetiştirilmiş kişiler. Din üzerinden vaadler artıyor. İntihar bombacılarına ciddi bir misyon yükleniyor. İntihar bombacıları, yok olan benliklerinin yüceleştiğini ve hiç olduklarında dünyada yaşayamadıkları hayatın cennette kendilerine bağışlanacağını düşünüyorlar.” 

Yorumlar (1)

Ahmedi 8 Yıl Önce

Katılıyorum...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.