Manisa'da Bugün

ÜZÜM ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI TARTIŞILDI

GÜNDEM

MANİSA'nın Alaşehir ilçesinde üzüm üreticilerinin yaşadığı sorunları gündeme getirmek amacıyla düzenlenen forumda çiftçi haklarının savunulması için kooperatiflerin artması gerektiği dile getirildi. 

Üzüm Üreticileri Sendikası'nın (Üzüm-Sen) Alaşehir'deki Yıldırım Düğün Salonu'nda düzenlediği 'Üzüm Üreticilerinin Sorunları ve Gıda Egemenliği' konulu foruma Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu, Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof.Dr. Tayfun Özkaya, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasını yapan Üzüm-Sen Başkanı Adnan Çobanoğlu, üreticinin doğanın yıpranması nedeniyle daha fazla emek harcamak, daha fazla ilaç kullanmak zorunda kaldığını belirterek üzümün kilosunun maliyetinin 5 TL'ye yaklaştığını kaydetti. Üzüm ihracatının da bu süreçten olumsuz etkilendiğini savunan Çobanoğlu, "Komşularımızla yaşanan sorunlar nedeniyle yaş üzüm ihracatı yapılamaz hale geldi. Üzüm ihracatındaki krizi fırsat bilen tüccarlar da üzümü 3 liranın üzerindeki fiyatlarla alıyor. Tariş'in üzüm alımını durdurmasını bazıları fırsat bildi. Hükümetin Tariş'e destek olup üzüm aldırması gerekirken, tamamen devre dışı bırakıp, iflas ettirmeye ve tasfiye etmeye çalışıyor" diye konuştu. Çiftçi- Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu ise özelleştirmenin arttığını öne sürerek kaybedilen gıda egemenliğinin tekrar kazanılması için kooperatifleşmenin geliştirilmesini önerdi. 


Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr.Tayfun Özkaya, üreticilere verilen desteğin yetersiz olduğunu savundu. Özkaya, "Ancak bizler de alternatifler yaratmak zorundayız. Örneğin hiç ilaç kullanmadan üzüm yetiştirmeyi araştırmamız gerekiyor" dedi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, iktidarın devletçi yatırımları bitirip, piyasa ekonomisini desteklemesi gerektiğini öne sürdü. Sarıbal, "İktidar vahşi kapitalizmin isteklerine sonuna kadar destek veriyor. Siyasi iktidar değişmediği sürece kaderimiz değişmeyecek. Bu ülkede kooperatifler, birlikler yerine büyük şirketler söz sahibi olsun. Bütün zenginlikler üreticilerin elinden alınıp, büyük şirketlere vererek, çiftçiler köle haline getirilecek. Bunların önüne geçmek için söz sahibi olabilmemiz için örgütlenmemiz gerekiyor" diye konuştu. 


Forumun son bölümünde üreticilerin soruları yanıtlandı. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.