Manisa'da Bugün

ZEYNEL BALKIZ 40 GÜN ADLİ TATİL ÇOK FAZLA

GÜNDEM

Manisa’da adli yıl törenle başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle başlayan yeni yargı yılı törenine Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Bölge İdare Mahkemesi Başkan Vekili Şerif Balcı, Adalet Komisyon Başkanı Onur Çoğan, avukatlar ve yargı personeli katıldı.

 Cumhuriyet Başsavcılığı ve Baro Başkanlığı çelenklerinin sunulmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Törende yaptığı konuşmada Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, “Aslında 20 Temmuz- 1 Eylül arasında adli tatil, yargı çevremizce çok tartışmalı süreçlerden geçmiştir. Yargı düzeni bir türlü oturmamış ve yargısının yapısal ve doktriner problemleri çözümlenmemiş ülkemizde adli tatil bir kısım meslek mensubumuzun tatil yapmasını sağlamanın dışında bir anlam ifade etmemektedir. 40 günlük adli tatil mahkemeleri en az 3-4 ay kitlenmekte, yargı mekanizmasını gevşetmektedir. Yaz mevsiminde işi hayatını olanca canlılığına rağmen yargının 40 günlük tatili bu ülkeye yakışmamaktadır” dedi.
Türk yargısının tutuklama tedbirinin cezaya dönüştürüldüğü sıkça eleştirildiğini belirten Baro Başkanı Zeynel Balkız, “Bu olgu eskiden beri aslında Türk yargısının önemli rahatsızlıklarından birisidir. Geçmişte cezaevinde unutulan ve ne için cezaevine konulduğunu bilinmeyen pek çok kişiyi hatırlamaktayız. Geçmişte bunlar sıradan vakalardı ve adliye koridorlarının tozlu rafları arasında kaybolup gittiler, sineye çekildiler. Ancak özel yetkili mahkemelerce yürütülen davalarda yargılanan ünvanlı ve rütbeli vatandaşlarımızın durumları, yargımızın eskiden beri var olan rahatsızlığını gündemin en üst noktasına taşımıştır” ifadelerini kullandı.
RUSYA’DAN SONRA İKİNCİ İHLALCİ ÜLKE TÜRKİYE
Balkız konuşmasına şöyle devam etti: “Hukuk sistemimizin çağdaşlık düzeyi hakkında AİHM’deki karnemiz bir fikir vermektedir. Türkiye aleyhine 2011 yılındaki 15 bin 950 dava, 2012 yılında 16 bin 876’ya yükselmiştir. 2004 Mayıs 2012 Mart arası biten davalarda 180 941 522,00 TL tazminata mahkum olmuşuz. 2012 yılında 117 kararla Rusya’dan sonra ikinci ihlalci ülke olmuşuz. İnsanını ahim kapılarında adalet aramaya mahkum eden hukuk düzeninin adil olduğundan bahsetmek mümkün değildir. Geçmişte yüksek yargımızın başkanları arasında, cüzdanı ve vicdanı arasında sıkışan yargıçların varlığından söz edenler oldu.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.