Manisa'da Bugün

ZEYNEL BALKIZ; PARAN YOKSA HAK ARAMA

GÜNDEM

Baro Başkanı, adalet sistemini eleştirdi ‘Paran yoksa hak arama’

 MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay’ın kendisine yaptığı tebrik ziyaretinde konuşan Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, adli sistemi eleştirdi. Yapılan değişikliklerle adalet sisteminin paraya dayanır hale geldiğini öne süren Balkız; “Adliye’nin kapısına ‘paran yoksa hak arama’ yazısı asılacak duruma geldi” dedi.

(Burak Demirbilek)

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız’a, geçtiğimiz gün CHP’li Özgür Özel’in yaptığı tebrik ziyaretinin ardından dün de MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay ziyarette bulundu.

Balkız’a yeni görevinde başarılar dileyen MHP’li Erken Akçay, Balkız’ın görevi layıkıyla yapacağından kuşkunun olmadığını, hem MHP hem de Manisa milletvekili olarak ellerinden gelen desteği yapacaklarını ifade etti.

KUVVETLER BİRLİĞİ

Kuvvetler ayrılığı tartışmalarına da değinen Erkan Akçay, “Demokratik hukuk devletlerinin olmazsa olmazı olan kuvvetler ayrılığının, kuvvetler birliği haline getirilmek istendiğini, kuvvetler ayrılığı ilkesine gözümüz gibi bakarız. Kuvvetler ayrılığının ihlali, sona ermesi toplumda adalet sağlamakta ciddi güçlüklere yol açar” dedi.

VATANDAŞ VAZGEÇİYOR

Yapılan ziyaretten dolayı teşekkür eden Manisa Barosu Zeynel Balkız, konuşmasında adalet sistemini sert bir dille eleştirdi.

Hukuk Muhakemeleri Kanunu üzerinde yapılan son değişikliklerle, adalet sisteminin paraya dayanır hale geldiğini ifade eden Balkız; “Dosya masrafları oldukça arttı. Artık küçük miktarlardaki para davalarında istenen masraf, söz konusu paraya eşit oluyor. Örneğin çalıştığı yerden son maaşını alamayan asgari ücretli bir işçi, bunu mahkeme yoluyla almasa kalksa ve işverene dava açsa, bir asgari ücret kadar masraf ediyor. Bu durumda birçok mağdur vatandaş aynı hesaba geldiği için dava açmıyor. Öbür tarafta ödeşiriz diyorlar” dedi.

PEŞİN ÖDE, VADELİ AL

Bu sistemle Adliye Sarayı’nın girişine ‘Paran yoksa hak arama’ yazılabileceğini söyleyen Balkız; “UYAP sisteminden para ödemeden yararlanamıyoruz. Bir vatandaş dava açarken, bir yıl sonraki keşif masraflarını, tanık masraflarını bir yıl önce ödüyor. Keşif yapılmaması durumunda vatandaş parasını alamıyor, ancak dava sonuçlanınca geri alabiliyor. Yani, peşin ver, vadeli al sistemiyle vatandaş mağdur oluyor. Bu sistemi sırtımızda bir kambur gibi taşıyoruz” diye konuştu.

KAPIDAN GİRDİĞİN AN HAKSIZLIK

Vatandaşın devlet kapısından girdiği an haksızlığa uğradığını öne süren Baro Başkanı ; “Eskiden sosyal güvencesi olmayan hastalar, hastanelere gittiğinde paraları yoksa hastanelere kabul edilmiyordu. Şimdi bu sistem adliyeye girdi. Bu sistemi yaparken mahkemelrin gereksiz yere meşgul edilmemesi düşünüldü. İş yükünün azalacağı düşünüldü. Ancak bunu farklı yollardan yapmak gerekir. Adliye Sarayı’nın kapısına, ‘paran yoksa hak arama’, ‘para yoksa adalette yok’ yazılacak duruma geldik” şeklinde konuştu.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Erkan Akçay’ın adli işlemlerde yapılma zammın ardından hazırladığı soru önergesiyle sorunu gündeme getirdiğini ancak bir düzenleme gelmediğini kaydetti.

MHP Manisa milletvekili Erkan Akçay da, hukuk devletlerinde adli hizmetlerden tüm vatandaşların rahatlıkla faydalanmasının olmazsa olmaz olduğunu belirterek konunun takipçisi olacağını söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.