Manisa'da Bugün

İlkbahar şap aşılamaları devam ediyor

MANİSA

Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir, bakanlık tarafından hazırlanan 2017 yılı şap aşılama programı kapsamında sığırlara uygulanacak ilkbahar şap aşılaması kampanyasına ilçede devam edildiğini söyledi.İlçede...

Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir, bakanlık tarafından hazırlanan 2017 yılı şap aşılama programı kapsamında sığırlara uygulanacak ilkbahar şap aşılaması kampanyasına ilçede devam edildiğini söyledi.

İlçede yürütülen şap aşılama çalışmaları hakkında bilgi veren Salihli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Demir, “Çift tırnaklı hayvanların duyarlı olduğu şap hastalığı sığırlarda büyük verim kayıplarına ve ölümlere sebep olmaktadır. Şap hastalığından hayvanlarımızın korunması hayvanların hastalığa yakalanmadan aşılanmaları ile mümkündür. Koruyucu aşılamalarda Şap Enstitüsü Müdürlüğünün ürettiği yağ adjuvantlı şap aşıları kullanılmaktadır. Bu aşılar gebeliğin her döneminde güvenle kullanılmaktadır. Gebelik döneminde aşılanan hayvanlardan doğan buzağılar ağız sütü (Kolostrum) ile bağışıklık maddelerini alarak hayatlarının ilk dönemlerinde şap hastalığına karşı korunmaktadır. Bu nedenle gebe hayvanların aşılanması ayrı bir önem taşımaktadır. Bakanlığımızca programlanan aşı uygulamalarından sonraki 3 gün (72 saat) içinde meydana gelen yavru atmalarında, atık vakası ilçe müdürlüğümüze bildirilecek, atık yavru müdürlüğümüzce alınarak İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderilecek ve hayvan sahibine atık ödemesi yapılacaktır. Sevk edilecek sığır cinsi hayvanlar sevklerinden en fazla 6 ay önce şap hastalığına karşı aşılanmış olmalıdır. Sevk edilecek sığır cinsi hayvanlara şap aşısı yapılmamış ise şap aşısı yapıldıktan 21 gün sonra sevkine izin verilecektir. Şap aşılaması yapılmayan buzağılar buzağı desteklemesinden faydalanamaz. Bu nedenle yetiştiricilerimizin hak ettiği desteklemeleri alabilmeleri için programlı aşılamaları mutlaka yaptırmalıdır. Hayvanlarını keyfi olarak aşılatmayan yetiştiricilere idari para cezası uygulanması gerekmektedir. Desteklemelerden faydalanmak ve hayvanlarımızın sağlığını korumak için 2 aylıktan büyük tüm sığırlarımıza şap aşılaması yaptıralım” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.