Manisa'da Bugün

Verimi beğenmedi kendi ham maddesini yaptı

MANİSA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından aralarında Manisa’nın da bulunduğu 16 ilde düzenlenen ’Tarımda genç girişimci kadınlar güçleniyor’ projesi kapsamında gerçekleştirilen il yarışmasında 47 kadın girişimci arasında...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından aralarında Manisa’nın da bulunduğu 16 ilde düzenlenen ’Tarımda genç girişimci kadınlar güçleniyor’ projesi kapsamında gerçekleştirilen il yarışmasında 47 kadın girişimci arasında birinciliği Alaşehir’in Delemenler Mahallesinde oturan Melek Kızıltepe kazandı. ’Mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımı’ projesi ile birinci olan Kızıltepe temmuz ayında Türkiye birinciliği için Ankara’da yarışacak.

’Tarımda genç girişimci kadınlar güçleniyor’ Projesinin Manisa finali yapıldı. 3’ü Alaşehir’den olmak üzere Manisa genelinde 47 kadın yarışmacı birinci olabilmek için yarıştı. Birinciliği ’Mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımı’ projesi ile Melek Kızıltepe kazandı. Manisa birincisi olarak 3 bin TL para ödülü kazanan Kızıltepe ve diğer illerin birincileri temmuz ayı içerisinde Ankara’da yapılacak yarışmada Türkiye birinciliği için yarışacak.

Alaşehir Delemenler Mahallesinde ’Genç çiftçi projesi’ kapsamında 2016 yılı Eylül ayında hibe olarak aldığı 30 bin TL ile İstiridye Mantarı üretimine başlayan Melek Kızıltepe ilk işe başladığı zaman mantar üretiminin ham maddesi olan Kompostu hazır olarak aldığını ancak hazır komposttan istediği sonucu alamadığını farkederek kendi kompostunu kendisi yapmaya başladı. Yapmış olduğu kompost ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen ’Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor’ adlı projeye katılan Kızıltepe, hazırlamış olduğu proje ile Manisa birincisi seçilerek 3 bin TL para ödülünün de sahibi oldu.

Projesi ile Manisa birincisi olmanın mutluluğunu yaşadığını kaydeden Melek Kızıltepe, "Genç çiftçi projesi kapsamında, almış olduğum 30 bin TL hibe ile 100 metrekare alanda istiridye mantarı üretimine başladım. Üç aylık dönemlerde 3 ton mantar üretebiliyorum. Ürettiğim mantarları pazarlamakta zorlanmıyorum. Bundan böyle proje çalışması kapsamında ham madde olan kompostu da kendim üreteceğim. Böylece üretim daha ekonomik hale gelecek. Hedefim Türkiye birincisi olmak. Yapmış olduğum projenin Türkiye birincisi olarak, mantar üretiminde bir yenilik oluşturması." dedi.

Kompost yapımını da anlatan Kızıltepe şunları söyledi: "Ham madde yapmak için pamukları dezenfekte ederek, bidonlara dolduruyoruz. Daha sonra mantar tohumlarını (MİSEL) torbalara koyarak, mantar çadırına üreme için bırakıyoruz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.