Manisa'da Bugün

ALZHEİMER ÇAĞIMIZIN GİDEREK ARTAN HASTALIĞI

SAĞLIK

Dünyada yirmi beş milyondan fazla Alzheimer hastası olduğu ve buna her yıl 5 milyon kişinin daha ekleneceği düşünülmektedir.

 Giderek artan bu hastalığa ilerleyen yaşlarda yakalandığımız takdirde hem kendin hayatımızı hem de bize bakmakla yükümlü kişilerin hayatını cehenneme çevirebiliyoruz. Hastalığa yakalanmamak için erken yaşlarda önlem almak şart. Bana bir şey olmaz düşüncesiyle hareket etmemek hastalığa yakalanma riskinizi arttırabilir.

Alzheimer hastalığı hakkında bilgi veren ve koruyucu yöntemleri anlatan Çakmak Erdem Hastanesi Nöroloji Uzmanı, Uzm. Dr. Mihriban Andaç, "Alzheimer hastalığı demansın (unutkanlık) en sık nedenidir. Bütün demans hastalarının % 50-80'ini oluşturmaktadır. Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı 65 yaşından sonra her 5 yılda bir, iki katına çıkmaktadır. Dünyada yirmibeş milyondan fazla Alzheimer hastası olduğu ve buna her yıl 5 milyon kişinin daha ekleneceği düşünülmektedir.

Alzheimer hastalığının klinik özelliklerinin bilinmesi tanı ve takibi açısından önemlidir. Çoğunlukla 65-70 yaşlarında başlayan, yavaş ilerleme gösteren sinsi başlangıçlı bir hastalıktır. Alzheimer hastalığında en sık yeni bilgileri hatırlama yeteneğinde azalma görülür. Aşağıdaki bulgular Alzheimer hastalığı için uyarıcı belirtilerdir.

•Günlük yaşam aktivitesini etkileyen bellek kaybı.
• Planlama ve çözme kabiliyetinde azalma.
• Ev yada işte yapılması gereken işleri yerine getirememe.
• Yer ve zaman kavramlarının karışması.
• Görsel ve uzaysal algıda azalma.
• Kelime bulmada güçlük.
• Muhakeme yeteneğinde azalma.
• Duygu durum değişikliği ilerlemesi.

Alzheimer hastalığınde yıkanma, giyinme, yemek yeme gibi günlük yaşam aktivitelerini devam ettirebilmek için yardıma ihtiyaç duyarlar ve yatağa bağımlı hale gelirler. En sık ölüm nedeni pnömoni (zatürre) dir.

Alzheimer hastalığının kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, obezite, genetik, travma, depresyon, çevresel faktörler, sigara, eğitim düzeyi gibi risk faktörleri vardır. Antioksidan özellik gösteren Vitamin E ve C kullanımı yaşlılarda Alzheimer hastalığı riskini azalttığı, diyete ilave Vitamin C, E, beta koreten ilave edilmesinin algılama fonksiyonları üzerine olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca fizik egzersizlerin beyin sağlığını olumlu etkilediği ve eğitim düzeyi yüksek bireylerde demans riskinindaha düşük olduğu saptanmıştır. Okuma, bulmaca çözme, oyun oynamanın konjinitif fonksiyonları uyarıcı olduğu düşünülmektedir.

Diş tedavilerinde civa kullanımı tetikliyor

Koruyucu önlem olarak çevremizdeki aliminyum, bakır, demir, gümüş, çinko, civa gibi metallerden uzak durmamızda fayda vardır. Örneğin diş tedavilerinde civa kullanılmamasına çok dikkat edilmelidir.

Alzheimer hastalarının bakım ve tedavi gerektirdiğinden aileler ve toplumlar için ekonomik yönden maliyet sebebi olmaktadır. Bu nedenle koruyucu tanı ve tedavi edici önlemlerin bu dejenaratif hastalığın kontrolü için acilen alınması gerekmektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.