Manisa'da Bugün

BAĞIMLILIKTAN TAMAMEN KURTULMA ORANI YÜZDE 5

SAĞLIK

 Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran, madde bağımlılığında tamamen arınma oranının yüzde 5 olduğunu ve bir çok kişinin tedavi gördükten sonra yeniden bağımlılığa yöneldiğini söyledi. Duran, “Bağımlılar, tedavi olduktan sonra bir kere denese bile yeniden aynı noktaya gelebiliyor. Bu nedenle tedavi süreci sonrasında çevrenin de değiştirilmesi lazım.” dedi.

HABER:BERFİN ADICAN

Dünyanın en önemli problemleri arasında yer alan madde bağımlılığında, tedavi süreci sonrası hastalığın yeniden nüksetme oranı çok yüksek. Dünyada bağımlılıktan tamamen kurtulma oranı ise yaklaşık yüzde 5.

TAMAMEN BIRAKMA ORANI ÇOK DÜŞÜK

Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Şahut Duran, tedavi süreci sonrasında alkol ve madde bağımlılığından tamamen kurtulma ihtimalinin çok düşük olduğuna dikkat çekti. Duran, “Dünya genelinde alkol ve eroin gibi madde bağımlılığında tedavi süreci sonrası kullanılan maddenin tamamen bırakılması çok düşük. En iyi oran yüzde 5 olarak karşımıza çıkıyor. Biz tedavi sürecini 2 ve 6 ay ile 1 ile 2 yıllık olarak planlıyoruz. Tedavi sonrasında bağımlılar çevresini değiştirmediğinde bataklığa yeniden sürükleniyor.”

EN BÜYÜK ETKEN ÇEVRE

Duran son olarak şunları söyledi, “Kişinin tedavi sonrası yeniden bağımlı olmasının en büyük nedeni çevre. Kişi yeniden aynı çevreye giriyor. Bağımlı olduğu maddeyi bir kere denese bile tedaviye başlamadan önceki sürece hızla gelebiliyor. Bu aslında kişilerin bağımlılığa yatkınlığıyla da alakalı bir durum. Öncelikle kişilerin bunu kabul etmesi lazım. Tedavi olduktan bir yıl sonra hiç alkol ya da madde kullanmamışsa ve ‘iyiyim’ diyorsa bu yanlış bir anlayış. Bu maddeye karşı bağımlı olduğunu kabul etmeli. Çünkü en ufak bir davranışta aynı sorunlar yeni baştan ortaya çıkıyor."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.