Manisa'da Bugün

Botulinum Toksini Ve Botoks Nedir?

SAĞLIK

       Clostridium Botulinum isimli bakteriden üretilen bir toksin olan Botulinum toksini, uygulandığı bölgede kaslar ile onları uyaran sinirler arasındaki iletişimi geçici olarak bloke ederek etki göstermektedir.

Clostridium Botulinum isimli bakteriden üretilen bir toksin olan Botulinum toksini, uygulandığı bölgede kaslar ile onları uyaran sinirler arasındaki iletişimi geçici olarak bloke ederek etki göstermektedir. Uzm. Dr. Hande Ulusal'ın bilgilendirmesine göre botulinum toksin uygulaması migren, aşırı terleme, servikal distoni, mesane bozuklukları, göz tembelliği, kas kontraktürleri gibi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır ancak günümüzde en sık uygulama nedeni kırışıklıkların giderilmesidir. Botulinum toksin uygulamasına botoks ismi verilmektedir.

 Botulinum Toksini Kimlere ve Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Botoks uygulaması özellikle mimik kaslarının hareketleri nedeniyle yüzünde dinamik çizgilenme oluşan kişilere uygulanabilir. Uzm. Dr. Hande Ulusal, kaş arasına, kazayağı bölgesine, alına, dudak üstüne, boyun bölgelerine botulinum uygulaması yapılabileceğini ifade etmektedir. Botoks uygulaması ile, uygulama yapılan bölgelerde bulunan cilt kırışıklıkları giderilirken derinin eski gerginliğine kazanması sağlanmaktadır. botoks yapan doktorlar bu konuda özel eğitim almış kişilerdir. Dr. Hande Ulusal, botoks uygulamasını doktor olmayan kişilerde yaptırmamaları konusunda halkı uyarmaktadır.

 Botulinum Toksini Kimlere Uygulanmaz?

 Dr. Hande Ulusal, lambert eaton sendromu, myastenia gravis, multipl skleroz gibi sinir ve kas sistemi hastalığı bulunan kişilere, aminoglikozid grubu antibiyotiklerden kullanan hastalara, deri enfeksiyonu olan bireylere, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlara ve yumurta alerjisi bulunan kişilere botoks uygulanmaması konusunda uyarmaktadır.

 Botulinum Toksini Nasıl Uygulanır ve Etki Süresi Nedir?

Dr. Hande Ulusal botoks uygulamasının krem anestezi ile yapıldığını bildirmektedir. Bu nedenle botulinum toksin uygulaması sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir ve işlem sonunda iz kalmamaktadır. Botoks uygulanacak bölge öncelikle kirden arındırılmaktadır. Daha sonra ince uçlu bir iğnelerle kas içine botulinum toksini çok küçük dozlarla verilmektedir. Botoks uygulama seansı yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. Botoksun etkisi ise 4-5 gün sonrasında görülmeye başlamaktadır ve 3-6 ay arasında etkisi devam etmektedir.

 Uygulama Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Dr. Hande Ulusal botoks uygulamasının yapıldığı gün kişilerin öne doğru eğilmesini, spor yapmasını, banyo yapmasını ve alkol tüketmesini önermemektedir. Ayrıca sıcağın protein yapısında olan toksinin etkisini çabuk kaybetmesine neden olabileceği için solaryum ve sauna gibi yerlerde bulunmamalarını önermektedir. Botoks İstanbul gibi büyük ve gelişmiş şehirlerde, eğitim almış uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.