Manisa'da Bugün

Çağın korkulu rüyası: Koah

SAĞLIK

Manisa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Türkyılmaz, kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) yol açan en önemli faktörün sigara olduğunu bildirdi.

 Türkyılmaz, yaptığı açıklamada KOAH’ın ilerleyici ve tam anlamıyla geri dönüşümü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığını olduğunu belirtti.

KOAH’ın dünyada ölüm sebepleri arasında dördüncü sırada yer aldığını aktaran Genel Sekreter Türkyılmaz,"Hava yollarını daraltır ve solunumu güçleştirir. Sigarayı sadece içmek değil, pasif maruziyet dediğimiz sigara dumanından etkilenmek de KOAH gelişimine katkıda bulunur." dedi. KOAH’ın diğer sebeplerinin işyeri ortamındaki tozlar ve kimyevi maddeler, iyi havalandırılmayan ortamda yemek pişirmek ve organik yakıtların yol açtığı hava kirliliği olduğunu dile getiren Dr. Türkyılmaz, "Risk faktörlerine maruz kalan, öksürük, balgam ve eforla nefes darlığı öyküsü olan kişilerde KOAH düşünülebilir. Kesin tanı, solunum fonksiyon testleriyle mümkündür. Spirometri, bir insanın solukla çıkarabildiği hava miktarını ve bunun için harcanan zamanı ölçen basit bir testtir. Akciğerlerin ne kadar etkin ve ne kadar hızlı boşaldığını gösterir. Tansiyon ölçmede tansiyon aleti ne kadar önemliyse KOAH tanısında da spirometri o kadar önemli ve gereklidir." dedi.
CİHAN

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.